Életforma.hu

GASZTRO

Egy pikáns raguleves, amely gyors és finom!

Mit lehet főzni a karaj, vagy a tarja csontjából? Mit lehet készíteni pulykaszárnyból? Íme egy finom, tartalmas leves receptje bármely napra.

Akár szeletben, akár egészben veszik meg a karajt, vagy a tarját a hentesnél a csont megmarad, miután kikanyarították belőle a színhúst. S persze a csonton még marad - nem is kevés - hús.

Hozzávalók: 4 személyre

1-1,5 kg-os tarja, vagy karaj csontja, vagy 2 db. Pulykaszárny

1 csomag vegyes leves zöldség (nem fagyasztott!)

fél csomag petrezselyem

1 csapott evőkanál tárkony

1 tejföl

2 evőkanál citromlé

1 evőkanál vegeta

1 evőkanál liszt

 só, piros paprika, olaj

Elkészítés:

Tegyük fel a húsos csontot, vagy a pulykaszárnyakat 1,5 liter vízben főzni a vegetával. Kuktában kb. 1 órát, lábosban kb. 2 órát kell főzni lassú tűzőn. (Ha lábosban főzzük, az elpárolgó vizet időnként pótolni kell!) Akár előző nap is megfőzhetjük, és ha kihűlt, tegyük másnapig a hűtőbe, levével együtt.

Tisztítsuk meg a zöldséget, karikázzuk, kockázzuk fel, vágjuk apróra a petrezselymet.

Egy kevés olajat tegyünk egy nagyobb lábasba, tegyük rá a zöldséget, a petrezselymet és a tárkony 2/3-át. Sózzuk meg, és mindig kevés vizet adagolva hozzá pároljuk meg. Miközben a zöldség puhul, fejtsük le a csontról a húst, a pulykaszárnyról a bőrét is lefejthetjük, nem kell beletenni a levesbe. A nagyobb darab húsokat vágjuk kockákra.

S most már kidobhatjuk a csontokat.

Ha a zöldség puha szórjuk meg a liszttel és kevés piros paprikával, keverjük össze, majd öntsük fel a húslével. Rögtön keverjük bele a tejfölt, szórjuk rá a maradék tárkonyt, és tegyük bele a citromlevet. Forraljuk fel, majd tegyük bele a hús darabokat, és azokkal is forraljuk össze. Ízlés szerint még megsózhatjuk egy kicsit, s már tálalhatjuk is. Sűrű, tartalmas leves, ami után elég valamilyen süti, vagy palacsinta.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.