Akár szeletben, akár egészben veszik meg a karajt, vagy a tarját a hentesnél a csont megmarad, miután kikanyarították belőle a színhúst. S persze a csonton még marad - nem is kevés - hús.
Hozzávalók: 4 személyre
1-1,5 kg-os tarja, vagy karaj csontja, vagy 2 db. Pulykaszárny
1 csomag vegyes leves zöldség (nem fagyasztott!)
fél csomag petrezselyem
1 csapott evőkanál tárkony
1 tejföl
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál vegeta
1 evőkanál liszt
só, piros paprika, olaj
Elkészítés:
Tegyük fel a húsos csontot, vagy a pulykaszárnyakat 1,5 liter vízben főzni a vegetával. Kuktában kb. 1 órát, lábosban kb. 2 órát kell főzni lassú tűzőn. (Ha lábosban főzzük, az elpárolgó vizet időnként pótolni kell!) Akár előző nap is megfőzhetjük, és ha kihűlt, tegyük másnapig a hűtőbe, levével együtt.
Tisztítsuk meg a zöldséget, karikázzuk, kockázzuk fel, vágjuk apróra a petrezselymet.
Egy kevés olajat tegyünk egy nagyobb lábasba, tegyük rá a zöldséget, a petrezselymet és a tárkony 2/3-át. Sózzuk meg, és mindig kevés vizet adagolva hozzá pároljuk meg. Miközben a zöldség puhul, fejtsük le a csontról a húst, a pulykaszárnyról a bőrét is lefejthetjük, nem kell beletenni a levesbe. A nagyobb darab húsokat vágjuk kockákra.
S most már kidobhatjuk a csontokat.
Ha a zöldség puha szórjuk meg a liszttel és kevés piros paprikával, keverjük össze, majd öntsük fel a húslével. Rögtön keverjük bele a tejfölt, szórjuk rá a maradék tárkonyt, és tegyük bele a citromlevet. Forraljuk fel, majd tegyük bele a hús darabokat, és azokkal is forraljuk össze. Ízlés szerint még megsózhatjuk egy kicsit, s már tálalhatjuk is. Sűrű, tartalmas leves, ami után elég valamilyen süti, vagy palacsinta.