Életforma.hu

GASZTRO

Ezekből az ételekből ettünk a legtöbbet a Kádár-korszakban

Miből ettünk a legtöbbet anno? Régen minden jobb volt – mondogatjuk gyakran, de vajon emlékszünk még arra, hogy mi volt kapható a boltokban és mi nem, s ennek függvényében mi került a tányérunkra?

Hatvanas évek – Tészta és krumpli

Ki emlékszik rá mit ettünk a hatvanas években? A Belkereskedelmi Kutató Intézet 1961-ben készült felméréséből kiderül, hogy a családok asztalára hús csak hetente háromszor kerül. A legnépszerűbb fogások többnyire tésztából vagy burgonyából készülnek. Boldog békeidők, amikor még nem számoljuk a kalóriákat, csak azt esszük, amit kapni lehet. Kenyér, tej, szalonna azért mindig van otthon, és a zsírosbödön is teli minden rendes háztartásban. Listavezető helyen áll ebben az időszakban a káposztás vagy krumplis tészta, de népszerű a mákos vagy grízes feltét is. Levesek közül a bableves, a burgonya - és húsleves a nyerő, a főételeket tekintve a pörkölt mindent visz, de kedvelt fogás a töltött káposzta, a paprikás krumpli is.

Fotó: Fortepan/ Fotó: Fortepan/Baue

Hetvenes évek – Hús és krumpli

A háztartásokba korszerű hűtőgépek, tűzhelyek kerülnek, így lehet előre vásárolni, főzni. Csökken a hiánykereskedelem, a boltokban nagyobb a választék. Ételek tekintetében már a húsoké a főszerep, jóval többet fogyasztunk belőle, főként burgonyával körítve. Népszerűbbeké válnak a főzelékek és divatba jönnek a sajtok, a mélyhűtött ételek, az évtized sztárja azonban a konzerv lesz! Egy 1976-os felmérés azt mutatja, hogy a magyar családok 96 százaléka rendszeresen eszik konzerveket, melyek főként egytálételek, mint a sólet vagy a babgulyás. Persze a házilag eltett lekvárok és befőttek továbbra is őrzik presztízsüket, talán ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a palacsinta a legnépszerűbb édesség.

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Nyolcvanas évek – Húst hússal

Bár eleinte még csak pult alól vesszük a banánt, Téli szalámiért a dollárboltba megyünk, Napoleon konyakért meg egészen Jugoszláviáig, azért már semmiből nem szenvedünk hiányt. Van mikrosütőnk, és egyre több feldolgozott élelmiszerhez is hozzájutunk. Húsfogyasztásunk csúcsokat dönt, tejtermékekből, csokoládéból is jóval többet eszünk, mint egy évtizede. Megjelennek a gyorséttermi láncok, melyek alapjaiban változtatják meg étkezési szokásainkat. A nagy kedvencek azonban továbbra sem változnak, tarol a húsleves, a rántott hús, a pörkölt, és nem csökken a burgonya vagy a tészták iránti rajongásunk sem. A legkedveltebb édességnek azonban már a fagylaltok és jégkrémek számítanak.

Forrás: Valuch Tibor: Magyar hétköznapok

Olvasnál még:

Az építészek többsége megvetően tekint a Kádár-kockára


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.