Hozzávalók:
35 dkg csicseriborsó
2 szelet sötét rozskenyér
2 tojás
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
zsemlemorzsa
olaj
só
bors
pirospaprika
1 csokor petrezselyem
1 babérlevél
Elkészítés:
A borsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, másnap friss vízben egy babérlevéllel és az egyik hagymával félpuhára főzzük, ekkor sózzuk. Ha megfőtt, lecsöpögtetjük, ledaráljuk. A vízbe áztatott kenyeret alaposan kinyomkodjuk, összekeverjük a borsókrémmel, tojással, a másik hagymával, amit lereszelünk, valamint a zúzott fokhagymával. Sóval, borssal, pici pirospaprikával, petrezselyemmel ízesítjük. A masszából kis gombócokat formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk, bő, forró olajban kisütjük.
Tálalhatjuk fasírtként, burgonyával, salátával, mi jobban szeretjük pitában, salátával, ízesített joghurttal meglocsolva, enyhén csípősen.