Életforma.hu

GASZTRO

Farsangi krémes rumpuncs

Alig ért véget a karácsonyi és a szilveszteri dorbézolás, máris itt a farsang! Általában többet eszünk a szokásosnál, és az ilyenkor fogyasztott alkoholos italoknak, nassolnivalóknak, aszalt gyümölcsöknek is igen magas a kalóriatartalma. Érdemes tehát egy picit változtatni a recepteken, hogy "karcsúsítóbban" kerüljenek az asztalra! 

Válts alacsonyabb energiatartalmú vagy energiamentes édesítőszerekre, amelyek számottevő kalória-bevitel nélkül nyújtják az édes íz élvezetét! Emellett figyelj oda a napi többszöri étkezésre, hogy ne egy-két alkalommal edd degeszre magad! Farsangkor bulizz nyugodtan, de mindig szánj időt egy kiadós téli sétára vagy más, mozgással járó szabadtéri programra!

Nos, itt a "bűntelen" krémes rumpuncs nyolc farsangoló "szomjazónak"!

Hozzávalók: 

Kép: pixabay

  • 4 közepes tojás
  • 12 gr édesítőszer-granulátum
  • 1/2 tk frissen reszelt szerecsendió
  • 1/2 ek kukoricakeményítő
  • 550 ml tej
  • 100 ml rum, vagy 1 tk vaíliakivonat
  • 100 ml tejszín
Elkészítés:

Válaszd szét a tojásokat. Keverd habosra a sárgájukat, majd add hozzá az alacsony kalóriatartalmú édesítőszer-granulátumot, a szerecsendiót és a kukoricakeményítőt. Most alaposan keverd össze. A tejet melegítsd fel majdnem forrásig, majd levéve a tűzről állandóan keverve fokozatosan add hozzá a tojások sárgáját. Ezután tedd vissza a tűzre és főzd kevergetve addig, amíg besűrűsödik és krémessé válik. Add hozzá a rumot (vagy a vaníliakivonatot) Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni! Ezalatt verd kemény habbá a tojások fehérjéjét majd forgasd bele a kihűlt krémbe! Add hozzá a felvert tejszín háromnegyedét, öntsd poharakba, majd jól hűtsd le!

Tálaláskor díszítsd a tetejét a félretett tejszínhabbal és egy kevés reszelt szerecsendióval!

(Adagonként így "csak" 193 kcal. Ez a hagyományos recepthez képest adagonként 45 kcal-val kevesebb kalóriát tartalmaz. Ez még 30 kcal-val tovább csökkenthető, ha rum helyett vaníliakivonatot használsz!)

Ezt is nézd meg, farsangolás fánkkal!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.