Frissítsük magunkat koktélokkal!
Receptek, tippek, érdekességek
Napjainkban egyébként egyre elterjedtebbé válnak a szórakozóhelyeken a koktélok fogyasztása. Nemcsak a bárokban és pubokban, hanem számos étteremben is kiszolgálnak minket a kedvenc kevert italunkkal. A jó minőségű hozzávalók kombinációiból ízek és hatások egész - eddig ismeretlen - világa nyílik meg ez által.
Több mítosz és legenda is kering a koktél kialakulásáról, de a legelső hivatalos forrás 1806-ból származik. A "The Balance and Columbian Repositori" napilap május 13-ai számában jelent meg a koktél meghatározása: "A koktél különböző szeszesitalokból, cukorból, vízből és keserűkből kevert kitűnő, élénk ital." Az első koktélkeverési kézikönyv 1862-ben jelent meg. Vitathatatlan, hogy a XX. század első éveiben az Egyesült Államok és Kuba bárjaiban lehetett rátalálni a koktélkészítés legavatottabb mestereire. Ők voltak azok, akik a százféle összetevőből olyan italokat kevertek, melyek pompás színe és díszítése a büszke páva vagy a kakas farktollára emlékeztetett. Innen az elnevezés: cock's tail vagyis kakas farka.
A koktélok végtelen variációjának csupán az emberi fantázia és a kreatív kísérletezés szabhat határt. A kevert italok alapját nagyban befolyásolja az adott ország nemzeti szeszesitala. Ilyen például Mexikóban a tequila, a Karib-térségben a rum, Franciaországban a konyak, Oroszországban a vodka, Skóciában a whisky. Térségenként változnak a koktélok típusai a helyi gyümölcsök alapján is.
Az alábbi recepteket a nyár, és a különleges trópusi gyümölcsök ízei ihlették, mint amilyen a pomelo, az ananász, a licsi, vagy a lime. Az idei nyárra ugyanis hazánkba is megérkeztek Nyugat-Európa jelenlegi legtrendibb gyümölcsitalai, amelyek összetételét Thaiföldön eltöltött hosszú évek alatt kísérletezte ki két osztrák fiatalember, akik ily módon alkották meg a MAO utánozhatatlan ízvilágát. Kizárólag természetes érlelésű, gondosan válogatott gyümölcsök kerülnek a speciális fémdobozba, amelyek hűen őrzik meg a friss gyümölcsök ízét. Mintha csak magad facsarnád. A 100 %-os természetes ízhatás pedig remekül érvényesül az alábbi koktélreceptekben is.
Lychee Martini
3 cl Licsi Juice
3 cl Vodka
A hozzávalókat tegyük egy shakerbe és rázzuk össze. Az italt az igazi klasszikus "Y" pohárba öntjük. Ha egy italt ilyen pohárból iszunk, azt TILOS díszíteni. Ez az ital lehetne James Bond kedvence is: MAO Lychee-vel. A licsit is tartalmazó koktélok egyébként olyan sztárok közismerten kedvenc bódító italai, mint a szexi Kylie Minogue vagy Renee Zellweger. Emellett pedig Britney Spears Fantasy című parfümjét is egy csepp licsi teszi különlegessé.
Cassis de MAO
4 cl Havana Especial
1 cl Creme de Cassis
10 cl Pomelo Juice
1,5 cl Lime lé
5 cl vagy 1 spricc szóda
1,5 bárkanál cukor
A hozzávalókat tegyük egy shakerbe és rázzuk össze, miután kitöltöttük a pohárba húzzuk fel szódával. Díszítsük ízlés szerint, koktélcseresznyével, mentalevéllel, ananászkarikával. Igazi nyári, kellemes long drink.
Po-MAO
4 cl Havana Anejo Blanco Rum
10 cl Pomelo Juice
2 bárkanál cukor
2 cl Lime lé
5 cl vagy 1 spricc szóda
A hozzávalókat tegyük egy shakerbe és rázzuk össze, majd miután kitöltöttük a pohárba húzzuk fel szódával. Díszítsük ízlés szerint, koktélcseresznyével, mentalevéllel, ananászkarikával.
Southerly Breeze
5 cl Vodka
15 cl Pomelo Juice
10 cl Cranberry Juice
A hozzávalókat tegyük egy shakerbe és rázzuk össze. Díszítsük ízlés szerint, koktélcseresznyével, lime szelettel. Édeskésen fanyar ízhatású.
Batida de Lychee
4 cl Cachaca
Fél karika friss ananász
15 cl Lychee Juice
2 bárkanál cukor
1,5 cl Lime lé
A batida olyan italoknak a gyűjtőneve, amelyek friss gyümölccsel és cukornádpálinkával (pl.:Pitu, Canario, vagy más cachacak) készülnek. Ez a koktél is ilyen lesz. A hozzávalókat zúzott jéggel együtt tegyük turmixba és dolgozzuk össze. Figyeljünk, hogy egy laza "frozen-állagot" érjünk el. Díszítsük ízlés szerint, koktélcseresznyével, mentalevéllel, ananászkarikával.
Lychee Tea
2 cl Havana Anejo Blanco rum
2 cl Tequila
2 cl Triple Sec
1 cl Cachaca
1 cl Lime lé
15 cl Lychee Juice
1 öntet cukor
Az ital a klasszikus "iced tea" vagy "tea" kategóriába tartozik, mely italok sajátossága, hogy erősek a bennük lévő alkoholmennyiség miatt. Emellett az ízvilág intenzív és fajtától függően egzotikus is lehet. Ennek az italnak a hozzávalóit tegyük egy shakerbe és rázzuk össze. Díszítsük lime v. citromkarikával.
Hola MAO
2 cl Captain Morgan Black
3 cl Havana Anejo Blanco rum
1,5 cl Kókusz szirup
15 cl Pomelo Juice
15 cl Ananász Juice
A hozzávalókat tegyük egy shakerbe és rázzuk össze. Díszítsük ízlés szerint, koktélcseresznyével, mentalevéllel, ananászkarikával. Az ital, igazi karakteres "smooth" ital.
Grapefruit Mother
2 cl Cointreau
3 cl Havana Anejo Blanco rum
1 cl Lime lé
4 cl Pomelo
A hozzávalókat tegyük egy shakerbe és rázzuk össze. Díszítsük grapefruit szelettel és koktélcseresznyével.
Tropical Taste
Fél karika ananász
2 cl papaya szirup
1 öntet cukor
8 cl Lychee Juice
8 cl Ananász Juice
8 cl Pomelo Juice
A különleges alkoholmentes koktél hozzávalóit tegyük egy shakerbe és rázzuk össze. Díszítsük ízlés szerint, koktélcseresznyével, mentalevéllel, ananászkarikával. Igazi frissítő különlegesség a polinéz ízvilágból......aki vezet: ő a "Lucky Driver", hát mert ezt az italt issza...
Negro Fresh
6 cl Havana Anejo Blanco rum
2 cl Lime lé
2 cl Passion Fruit szirup
6 cl Lychee Juice
6 cl Black Currant Juice
A hozzávalókat tegyük a poharába és bárkanállal keverjük össze. Díszítsük ízlés szerint, lime karikával, mentával.
Pink Fruits
3,5 cl Gin
1,5 cl Triple Sec
1,5 cl Creme De Cassis
3 cl Pomelo Juice
0,5 cl Lime lé
A hozzávalókat tegyük egy shakerbe és rázzuk össze. Miután az italt elkészítettük és a hűtött koktélpohárba töltöttük, grapefruit-olajjal spricceljük meg, melyet a gyümölcs(grapefruit) héjából nyerhetünk.
Forrás:Alteregó Kft.