Életforma.hu

GASZTRO

Frissítsük magunkat koktélokkal! Mixelj magad!

A kánikulában gyakran kívánjuk, bárcsak támaszthatnánk éppen egy bárpultot egy karibi luxusszállodában, de legalábbis örömmel kortyolgatnánk egy-egy hűsítő koktélt. Szerencsére ehhez azért nem okvetlenül kell mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk, akár még el sem kell utaznunk, hiszen magunk is könnyen válhatunk botcsinálta mixerekké.

Frissítsük magunkat koktélokkal!

Receptek, tippek, érdekességek

Napjainkban egyébként egyre elterjedtebbé válnak a szórakozóhelyeken a koktélok fogyasztása. Nemcsak a bárokban és pubokban, hanem számos étteremben is kiszolgálnak minket a kedvenc kevert italunkkal. A jó minőségű hozzávalók kombinációiból ízek és hatások egész - eddig ismeretlen - világa nyílik meg ez által.

Több mítosz és legenda is kering a koktél kialakulásáról, de a legelső hivatalos forrás 1806-ból származik. A "The Balance and Columbian Repositori" napilap május 13-ai számában jelent meg a koktél meghatározása: "A koktél különböző szeszesitalokból, cukorból, vízből és keserűkből kevert kitűnő, élénk ital." Az első koktélkeverési kézikönyv 1862-ben jelent meg. Vitathatatlan, hogy a XX. század első éveiben az Egyesült Államok és Kuba bárjaiban lehetett rátalálni a koktélkészítés legavatottabb mestereire. Ők voltak azok, akik a százféle összetevőből olyan italokat kevertek, melyek pompás színe és díszítése a büszke páva vagy a kakas farktollára emlékeztetett. Innen az elnevezés: cock's tail vagyis kakas farka. 

A koktélok végtelen variációjának csupán az emberi fantázia és a kreatív kísérletezés szabhat határt.  A kevert italok alapját nagyban befolyásolja az adott ország nemzeti szeszesitala. Ilyen például Mexikóban a tequila, a Karib-térségben a rum, Franciaországban a konyak, Oroszországban a vodka, Skóciában a whisky. Térségenként változnak a koktélok típusai a helyi gyümölcsök alapján is.

Az alábbi recepteket a nyár, és a különleges trópusi gyümölcsök ízei ihlették, mint amilyen a pomelo, az ananász, a licsi, vagy a lime.  Az idei nyárra ugyanis hazánkba is megérkeztek Nyugat-Európa jelenlegi legtrendibb gyümölcsitalai, amelyek összetételét Thaiföldön eltöltött hosszú évek alatt kísérletezte ki két osztrák fiatalember, akik ily módon alkották meg a MAO utánozhatatlan ízvilágát. Kizárólag természetes érlelésű, gondosan válogatott gyümölcsök kerülnek a speciális fémdobozba, amelyek hűen őrzik meg a friss gyümölcsök ízét. Mintha csak magad facsarnád. A 100 %-os természetes ízhatás pedig remekül érvényesül az alábbi koktélreceptekben is.


Lychee Martini

3 cl Licsi Juice

3 cl Vodka

A hozzávalókat tegyük egy shakerbe és rázzuk össze. Az italt az igazi klasszikus "Y" pohárba öntjük. Ha egy italt ilyen pohárból iszunk, azt TILOS díszíteni. Ez az ital lehetne James Bond kedvence is: MAO Lychee-vel. A licsit is tartalmazó koktélok egyébként olyan sztárok közismerten kedvenc bódító italai, mint a szexi Kylie Minogue vagy Renee Zellweger. Emellett pedig Britney Spears Fantasy című parfümjét is egy csepp licsi teszi különlegessé.

 

Cassis de MAO

4 cl Havana Especial

1 cl Creme de Cassis

10 cl Pomelo Juice

1,5 cl Lime lé

5 cl vagy 1 spricc szóda

1,5 bárkanál cukor

A hozzávalókat tegyük egy shakerbe és rázzuk össze, miután kitöltöttük a pohárba húzzuk fel szódával. Díszítsük ízlés szerint, koktélcseresznyével, mentalevéllel, ananászkarikával. Igazi nyári, kellemes long drink.

Po-MAO

4 cl Havana Anejo Blanco Rum

10 cl Pomelo Juice

2 bárkanál cukor

2 cl Lime lé

5 cl vagy 1 spricc szóda

A hozzávalókat tegyük egy shakerbe és rázzuk össze, majd miután kitöltöttük a pohárba húzzuk fel szódával. Díszítsük ízlés szerint, koktélcseresznyével, mentalevéllel, ananászkarikával.

Southerly Breeze

5 cl  Vodka

15 cl Pomelo Juice

10 cl Cranberry Juice

A hozzávalókat tegyük egy shakerbe és rázzuk össze. Díszítsük ízlés szerint, koktélcseresznyével, lime szelettel. Édeskésen fanyar ízhatású.

 Batida de Lychee

4 cl Cachaca

Fél karika friss ananász

15 cl Lychee Juice

2 bárkanál cukor

1,5 cl Lime lé

A batida olyan italoknak a gyűjtőneve, amelyek friss gyümölccsel és cukornádpálinkával (pl.:Pitu, Canario, vagy más cachacak) készülnek. Ez a koktél is ilyen lesz. A hozzávalókat zúzott jéggel együtt tegyük turmixba és dolgozzuk össze. Figyeljünk, hogy egy laza "frozen-állagot" érjünk el. Díszítsük ízlés szerint, koktélcseresznyével, mentalevéllel, ananászkarikával.

Lychee Tea

2 cl Havana Anejo Blanco rum

2 cl Tequila

2 cl Triple Sec

1 cl Cachaca

1 cl Lime lé

15 cl Lychee Juice

1 öntet cukor

Az ital a klasszikus "iced tea" vagy "tea" kategóriába tartozik, mely italok sajátossága, hogy erősek a bennük lévő alkoholmennyiség miatt. Emellett az ízvilág intenzív és fajtától függően egzotikus is lehet. Ennek az italnak a hozzávalóit tegyük egy shakerbe és rázzuk össze. Díszítsük lime v. citromkarikával.

Hola MAO

2 cl Captain Morgan Black

3 cl Havana Anejo Blanco rum

1,5 cl Kókusz szirup

15 cl Pomelo Juice

15 cl Ananász Juice

A hozzávalókat tegyük egy shakerbe és rázzuk össze. Díszítsük ízlés szerint, koktélcseresznyével, mentalevéllel, ananászkarikával. Az ital, igazi karakteres "smooth" ital.

 Grapefruit Mother

2 cl Cointreau

3 cl Havana Anejo Blanco rum

1 cl Lime lé

4 cl Pomelo

A hozzávalókat tegyük egy shakerbe és rázzuk össze. Díszítsük grapefruit szelettel és koktélcseresznyével.

Tropical Taste

Fél karika ananász

2 cl papaya szirup

1 öntet cukor

8 cl Lychee Juice

8 cl Ananász Juice

8 cl Pomelo Juice

A különleges alkoholmentes koktél hozzávalóit tegyük egy shakerbe és rázzuk össze. Díszítsük ízlés szerint, koktélcseresznyével, mentalevéllel, ananászkarikával. Igazi frissítő különlegesség a polinéz ízvilágból......aki vezet:  ő a "Lucky Driver", hát mert ezt az italt issza...

Negro Fresh

6 cl Havana Anejo Blanco rum

2 cl Lime lé

2 cl Passion Fruit szirup

6 cl Lychee Juice

6 cl Black Currant Juice

A hozzávalókat tegyük a poharába és bárkanállal keverjük össze. Díszítsük ízlés szerint, lime karikával, mentával.

Pink Fruits

3,5 cl Gin

1,5 cl Triple Sec

1,5 cl Creme De Cassis

3 cl Pomelo Juice

0,5 cl Lime lé

A hozzávalókat tegyük egy shakerbe és rázzuk össze. Miután az italt elkészítettük és a hűtött koktélpohárba töltöttük, grapefruit-olajjal spricceljük meg, melyet a gyümölcs(grapefruit) héjából nyerhetünk.

Forrás:Alteregó Kft.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.