Életforma.hu

GASZTRO

Gravlax színes céklákkal,- ahogy egy gasztroblogger készíti

Fördős Zét, a népszerű gasztrobloggert a napokban egy izgalmas workshopra hívták meg, ahol három fantasztikus ünnepi finomsággal lepte meg a résztvevőket. Ennek a különleges lazacos ételnek az elkészítését is elleshették tőle.

Hozzávalók 8 főre

  • 1 db egész lazacfilé (szálkázva, bőr nélkül, kb. 60−70 dkg)
  • 1 db kisebb cékla
  • 1 marék durva szemű tengeri só
  • 1 tk. durvára őrölt fekete bors
  • 1 dl vodka
  • 1 púpozott ek. barna cukor
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 tk. egész koriander
  • 1 db lime

  • 50 dkg sima, sárga, cirmos cékla vegyesen
  • 40 dkg tejföl
  • Friss kapor

Elkészítés:

Keressünk egy olyan tepsit, amiben elfér az egész lazacfilé, de befér a hűtőbe! A tepsi közepére fél marék durva sót szórunk, ráfacsarjuk a fél lime levét, és ráhelyezzük a bőrétől megfosztott, egész nyers filét. Ráöntjük a halra a vodkát, rászórjuk a só többi részét, majd ráreszelünk kb. 2 evőkanálnyit a megpucolt céklából. Egyenletesen meghintjük a durva borssal, a finomra vágott kaporral, az egész korianderrel és a barna cukorral. Ráfacsarjuk a lime másik felét.

Mi az a gravlax?
A gravlax egy nagyon egyszerű pácolási mód, amit Skandináviában alkalmaznak ízesítésre és tartósításra. Hűtőben, bevákumfóliázva akár egy-másfél hétig is eltartható így  lazac. Remek előétel, kínáló falatkákat, vagy szendvicseket is készíthetünk belőle.

A tepsit benne a bepácolt hallal jól betekerjük fóliába, ráhelyezünk egy másik tepsit a halra, és erre súlyokat pakolunk nehezéknek. (Könyv, konzerv, bármi jöhet, ami jó nehéz.) A lényeg, hogy a lazac folyamatos préselés alatt álljon a következő 48 órában a hűtőszekrényben. Az alkohol, a fűszerek és a cékla leve finoman átjárja majd a halat, miközben a cukor és a só hatására nedvesség távozik belőle.

Két nap érlelés után kivesszük a hűtőből, a lazacról eltávolítjuk a sót és a céklát, és egy nedves konyharuhával áttöröljük. Tálalásnál vékony szeleteket vágunk belőle, és gyönyörködünk a színekben, amelyeket kapott. Folyamatosan hűtőben tartva 1 hétig eláll.

A céklasalátához a színes céklákat puhára főzzük, vékonyra szeleteljük és borecetes-sós-cukros pácba helyezzük 2-3 órára.Tálalásnál a céklákat egymást kissé fedve carpaccio-szerűen a tányérra pakoljuk, közepére helyezzük a vékonyra szeletelt gravlaxot, tetejére egy kanál tejfölt rakunk. Megszórjuk friss kaporral, meglocsoljuk olívaolajjal és hidegen tálaljuk egy kis pirítóssal.

Ha szereted a lazacot, akkor ez a serpenyős paradicsomos-mentás változat is tetszeni fog!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.