Hozzávalók:
csirkemáj
wok zöldségkeverék
(vagy: sárgarépa, karalábé vékony csíkokra vágva, szójababcsíra, borsó, szárított fafül gomba, amit felaprítás előtt 1-2 percre forró vízben kell főzni, aztán jó alaposan megmosni)
piros húsú (kaliforniai) paprika
amerikai, sózótt mogyoró
fokhagyma, póréhagyma
paradicsom
olívaolaj
rizs és vöröshagyma
friss gyömbérgyökér, nem őrölt gyömbér (akármely hipermarketben beszerezhető)
Elkészítés:
A májat ujjnyi vastagra kell vágni, sózni/delikátozni, borsozni, zúzott fokhagymával fűszerezni. Olajat hevítünk a wokban, a kockára vágott paradicsomot és egy kevés hagymát vagy zúzott fokhagymát pirítunk rajta. Jöhet a fűszeres máj, pár perc alatt pirosra sütjük, nem szabad széttörnie, kiszáradnia.
Majd következhet a wokba zuttyintani való fagyasztott zöldségmix, autentikusabb élményre vágyók viszont friss zöldséggel dolgozzanak. Ez esetben viszont fontos, hogy először a gomba és a legkeményebb zöldség (répa), végül pedig a legpuhább kerüljön a wokba (szójababcsíra). Ízlés szerint a zöldségek után is sózhatunk/borsozhatunk.
A póréhagyma a tűz lekapcsolása előtt 1-2 perccel, vékony karikákra vágva, elkeverve kerüljön bele, a gyömbér pedig akkor, amikor éppen levettük a wokot a lángról. A gyömbérgyökeret hámozni kell és nagyon apróra vágni.
Aki szeretne, só helyett használhat osztriga szószt, a só egy része helyett pedig szójaszószt, ezekhez szintén hipermarket vagy ázsiai élelmiszerbolt lehet a beszerzési forrás.
A sült rizs igazán egyszerű, ha van otthon gyorsrizs vagy tegnapról maradt még "sima rizs". A wokban kevés olajon aprított hagymát hevítünk, bele a rizs, és megfűszerezzük, ha natúr módon főztük. (Ázsiában só nélküli vízben főzik a rizst)
A mogyorót egy konyhakendő-batyuba tesszük és klopfolóval ütjük a kendőn át, míg apróra nem zúzzuk. Tálaláskor a májra szórjuk. A kaliforniai paprikávát csíkokra vágva díszítésre is használhatjuk nyersen, vagy a puhább zöldségekkel dobjuk a wokba.
Jó étvágyat!