Hozzávalók:
1 kg liszt
25 dkg margarin
5 db tojássárgája
350 gr tejföl
1 evőkanál cukor
1-1,5 evőkanál só (kóstoljuk meg a tésztát)
5 dkg élesztő
25 dkg túró
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, anélkül, hogy az élesztőt felfuttatnánk, csak belemorzsoljuk a tésztába. Hagyjuk duplájára kelni. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagra, egy kevés tojássárgájával kenjük le a tetejét, majd éles késsel rácsozzuk be a tetejét, és szaggassuk ki a pogácsákat. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk langyos helyen 20 percig kelni őket, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra mindet.
Villámgyors sós ropogtatni való
Nem kell feltétlenül bonyolultnak lennie egy ropogtatni valónak, amit a barátaink elé szeretnénk tenni egy sörözés, borozás alkalmával. Ebben a receptben zsírt használunk, ami talán manapság meglepő, de higgyétek el, segíteni fog hosszan frissen tartani a sós rudat. Nem mintha erre olyan nagy szükség lenne, hisz pillanatok alatt el fog fogyni.