Életforma.hu

GASZTRO

Hol a boldogság mostanában?

Hol a boldogság mostanában? - teszi fel a kérdést Petőfi Sándor Téli világ című versében. A kérdésre az aktuális válaszom csakis az lehet: egy barátságos családi csokimanufaktúrában. Kiskunlacházán jártunk, a bonbon mennyországban.

Eldugott utca Kiskunlacházán, a Pesttől mindössze 50 kilométerre, a ráckevei járásban található településen. A kapuban mosolygós, jó kedélyű pár várja csapatunkat, kisorjázunk az autóból, és máris egy csokoládé manufaktúrában találjuk magunkat. Ez a manufaktúra a Demeter Chocolate családi vállalkozás, amely 2000-ben született, egy akkor már 10 éve üzemelő családi cukrászdát követően. A váltás akkor következett be, amikor a Demeter házaspár egy szakmai kiállításon rácsodálkozott a csokoládéra, mint alapanyagra, noha nyilván azt már a cukrászdában is használták, de ez valami egészen más volt. Innentől kezdve a süteményeknek leáldozott, a családi cukrászda helyén létrejött a csokimanufaktúra, készült a konyakos meggy, a szaloncukrok és a kézműves bonbonok sokasága.

 

2012-ben jelentek meg a prémium kategóriás, kézzel készített termékeikkel a magyar piacon, s ezt követően folyamatosan nőtt a kereslet, gyarapodott a kínálat. A táblás szórt csokoládék mellett megjelentek a bonbonok, a csokinyalókák, a különféle, ünnepi alkalmakra is tökéletes díszdobozos termékek, a mártott aszalványok és a különleges ízesítésű szaloncukrok. Az egész család, Zoli, Zsuzsi, és két felnőtt gyermekük a manufaktúrában dolgozik, megosztják a feladatokat, melyek közé természetesen nem csak a csokikészítés tartozik, de a marketing, a csomagolástervezés, és sok egyéb más is. Zoli többek között a munka megkönnyítésére szolgáló gépeket is tervez, mindannyian kerek szemmel néztük az üzem közepén a betonkeverőre hasonlító készséget, amely tele volt konyakos meggyel. Kiderült, hogy a sztaniolpapírt hivatott tökéletesen rásimítani a bonbonokra, miközben kíméletesen rázza azokat, így a bonbonok teljes felületükkel érintkeznek a keverő falával, így a csomagolás végül feszesen, fényesen burkolja a csokit.

A Demeter család végigvezet az egyébként nem túl nagy üzemen, minden fázisát megmutatják a csokikészítésnek a csokihüvelyek készítésétől kezdve a töltésen, a talpazáson, a csomagoláson át. Kipróbálhatjuk, hogyan kell a lávaként ömlő csokifolyam alá tenni a talpazásra váró töltött bonbonokat, bámuljuk a szaloncukrokat csomagoló gépet, ami boszorkányos gyorsasággal köpködi a rubinpiros papírba burkolt ünnepi csemegét. Persze minden állomáson van kóstoló, én a magam részéről a sós karamellás szaloncukorért vagyok oda, de az epres, citromfüves bonbon sem hagy hidegen. tt nem igaz a mondás, hogy mindent a szemnek, semmit a kéznek, a kóstolgatásnak csak a józan ész, és az emelkedő vércukor vet gátat, mert a házigazdák nagy örömmel figyelik, ahogy csapongunk a sok finomság között, sőt még bíztatnak is.

Almasajtos bonbon Kép: Kandikó Éva

 

A manufaktúra magas színvonalú munkáját 2016-ban és 17-ben is elismerték a Great Taste elnevezésű megmérettetésen, Zsuzsiék nagyon büszkék az elért eredményeikre, és további fejlesztéseket terveznek, bár egyelőre a karácsonyi szaloncukor őrületet szeretnék túlélni.

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.