Szaloncukor cikkek

5 érdekesség, amit még biztosan nem tudtál a karácsonyfáról!
Mit lehet tudni egy karácsonyfáról? Mikor kerültek fel rá az első szaloncukrok? Megdöbbentő tényeket gyűjtöttünk össze a karácsonyfa kapcsán, amiket a legtöbben még csak nem is sejtettek korábban!

Az év szaloncukra: sós karamellás
Vannak, akik nem tudnak elszakadni a zselés és marcipános klasszikusoktól, de ínyenceknek itt vannak az új ízek!

Így készíts egyszerűen ajándékot
Néha a legapróbb dolgokkal szerezhetjük a legnagyobb örömet. Karácsonykor egy egyszerű gasztroajándékkal is sikert arathatunk. A házilag elkészített kekszek, likőrök, chutneyk nemcsak ötletes meglepetések, hanem finomak, és a pénztárcánkat is megkímélik a nagyobb kiadásoktól. A hévízi NaturMed Hotel Carbona szakértője tippekkel segíti a karácsonyi gasztro-ajándéklista összeállítását.

Újra akcióban a Szaloncukor Angyal
Idén immáron negyedik alkalommal indul el a Szaloncukor Angyal, ami az elmúlt években 14 megyében 65 település 1600 családjában több mint 6000 rászoruló számára tette szebbé a karácsonyi ünnepeket. Újfent csatlakozik a programhoz Pataki Zita televíziós műsorvezető és Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf is, és arra kér mindenkit, hogy erejéhez mérten segítsen, hogy a leginkább rászoruló gyermekek is kaphassanak egy kis ajándékot!

Édenkerti almától a műanyag gömbig
December 24-én az este minden házban egy kicsit különlegesebb. Már gyermekkorunk óta tudjuk, hogy ezen az estén és a következő néhány napban valami egészen elképesztő történik az otthonunkban. De amikor díszítitek a fenyőfát, vajon elgondolkodtatok-e már azon, hogy mik kerülnek fel az ágakra, és miért pont ezek? Megyeri Szabolcs kertészmérnök segítségével most elindulunk egy kis időutazásra, hogy ennek is utána járjunk. Meglátod, egészen másként nézel majd a fára!

Az eredeti fondant szaloncukor
Jókai igazi nyelvújítóként szalonczukkedlinek nevezte el a szaloncukor ősét, vagyis a karácsonyfaállítás divatjával egyre terjedt annak díszítése is az ezernyolcszázas évek közepétől Magyarországon. Hegyes József A legújabb házi cukrászat című, 1891-ben megjelent könyvében már 17 féle szaloncukor elkészítését jegyezte le - egyebek közt - creme bonbone-ok, pictácz szukorkák néven. Még ugyanebben az évben Kugler Géza Legújabb nagy házi cukrászat című könyvében ugyancsak 17 receptet adott közre. A szaloncukor ősét, a fondant-cukrot, ami túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosított masszát jelent, a franciák már a XIV. században ismerték. Német közvetítéssel jutott el hozzánk, és lett igazi hungarikum.

Ezt pedig kevergetni kell!
Miért kell lehűteni és sokáig kevergetni a cukorszirupot, amikor otthon készítjük el a szaloncukrot? Mi történik a színezőanyagokkal és az ízesítéssel főzés közben? Miért fontos a csokoládéborítás? A Laboratorium.hu karácsonyi cikkében ezekre a kérdésekre ad tudományos választ, egyben megadva a házi szaloncukor készítésének receptjét is...

Házi szaloncukrom marcipánból
Barátnőm minden karácsonykor saját készítésű szalocukrokkal díszíti a fáját, illetve az ajándékait. Megirigyeltem, mert láttam, hogy mindenki mennyire megörül a saját készítésű ajándéknak. Elkértem a receptet, és most meg is osztom Veletek! Ilik is megtanulnunk, elvégre a szaloncukor magyar találmány, sőt HUNGARIKUM!

Hol a boldogság mostanában?
Hol a boldogság mostanában? - teszi fel a kérdést Petőfi Sándor Téli világ című versében. A kérdésre az aktuális válaszom csakis az lehet: egy barátságos családi csokimanufaktúrában. Kiskunlacházán jártunk, a bonbon mennyországban.

Séta a szaloncukor körül
Tudom, a szaloncukornak nem csökken a népszerűsége, óriási a választék, zselés, kézműves, hagyományos, ilyen, olyan, amolyan kelleti magát a polcokon. Mi már évek óta nem aggatjuk fel a fára őket, az asztalon egy tálban tartom a cukrot, mindenki vehet belőle, amikor csak akar. Épp ezért nekem nagyon fontos a szaloncukor minősége, mert nem a fát díszíti, amikor a csomagolása, színe lenne az elsődleges szempont, hanem desszertként esszük, ezért ügyelünk, hogy milyet veszünk.
Házi szaloncukor, ahogy egy Michelin-csillagos séf készíti
Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf mutatja meg, hogyan készítsünk egészséges és finom szaloncukrot otthon.
Cukormentes szaloncukor recept
A karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke a szaloncukor, mely legtöbbször nem csupán a fa díszítésére szolgál, hanem nassolnivalónak is kiváló. Hogy a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedőknek se kelljen lemondaniuk erről a finomságról, Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa egy cukormentes szaloncukor recepttel kedveskedett.
Házi szaloncukor
Még nem késő! Elkészülhet a házi szaloncukor. Finomabb mint a bolti társai, ajándéknak is kitűnő és olyan csomagolás kerül rájuk, amilyet szeretnénk. Pepecs munka, de megéri. Nálunk évek óta sláger.