Nincs karácsony mézeskalács nélkül: ezt az ünnepi aprósüteményt viszonylag kevés alapanyagból, gyorsan össze lehet hozni. Manapság már a fűszereket sem kell hozzá méricskélni, elég egy mézeskalács fűszerkeverék. Bár a cél gyakran a kínálás, és a dekoráció, a tojáshabbal megrajzolt, akár színezett kalácsokat ajándékként is átadhatjuk egy szép fémdobozban. Természetesen a mézeskalácson kívül dönthetünk más, hosszú ideig elálló aprósütemény mellett is. Érdemes a téli hangulatot idéző fűszerezést választani, vagyis fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, mert az ízek és illatok egyaránt hozzájárulnak az ünnepi érzéshez.
A karácsony állandó kellékei közül a szaloncukor sem hiányozhat. Házilag elkészíteni nem nagy ördöngösség, hiszen jó néhány szemet már 20 dkg csokoládéból is ki lehet hozni. Ha igazán finom szaloncukrot szeretnénk, 50 százalék kakaótartalmú csokoládénál ne adjuk alább. Maga a töltelék ezerféle lehet. Keverjünk ki masszát például darált mandulából, porcukorból, mandulaaromából, kevés víz hozzáadásával, és ízesítsük fahéjjal, gyömbérrel vagy lime levével. Majd ezt a masszát forgassuk a megolvasztott csokiba. Fóliába és díszpapírba csomagolva ebből a karácsonyi édességből is válhat igényes ajándék.
Azokat is meg tudjuk lepni egy izgalmas gasztroajándékkal, akik a zöldséget és gyümölcsöt többre értékelik a szaloncukornál. Ha az édes változat a befutó, kandírozzunk narancshéjat. A hévízi szakértő azt tanácsolja, hogy alapanyagnak vegyszermentes bionarancsot válasszunk. Ha ez nem lehetséges, forró víz alatt dörzsivel tisztítsuk meg a narancsok héját. A cukorszirupban kifőzött, megszárított narancshéj ízletes téli csemege, és sokáig eláll. Szintén finom ropogtatnivaló a gyümölcs- vagy a zöldségchips is. Ezek készülhetnek almából, banánból, ananászból, répából, sütőtökből, céklából, sőt, kelbimbóból is. Attól függően, hogy melyikről van szó, a sütős szárítás után cukorral vagy sóval, és ízlésünknek megfelelő fűszerrel tehetjük izgalmassá az ízvilágot.
Koccintsunk az ünnepek alatt házi krémlikőrrel!
Ha úgy érezzük, szívesebben bíbelődnénk egy ital elkészítésével, mint egy zöldségchips sütésével, derítsük ki, ki milyen italnak örülne leginkább. Az interneten számtalan recept közül válogathatunk. Gyakran néhány alapanyagból össze tudunk dobni egy finom likőrt. A limoncellóhoz, a közkedvelt kávés krémlikőrökhöz, de még a gyömbérsörhöz is találunk házi receptet. Az ünnepet mégis talán egy mézeskalácslikőrrel tudjuk megkoronázni, kiváltképp, ha a mézeskalács sütését idén kihagytuk. Nem is kell hozzá sok minden, és fél óra alatt elkészül! Ajándéknak sem utolsó, ha egy jópofa csatos üvegbe töltjük, és az üveget díszpapírba csomagoljuk.
A karácsonyi kekszek, aprósütemények Ausztriában a biedermeier idején jöttek divatba, és ma is elmaradhatatlan részei az ünnepnek. Alsó-Ausztria egyik legismertebb régiója, Waldviertl nemcsak a borára, a máktermesztésére is igen büszke, hisz jó pár éve már az unió által is védett márka. Így mi mással, mint egy fenséges „Mákos csókkal” csábítjuk olvasóinkat egy kis adventi nyalakodásra. A receptet a magyar olvasókkal a Müssauer kávézó cukrásza osztotta meg.