A tradicionálisnak tartott húsvéti ételeket, mint a főtt tojás és füstölt, főtt sonka nem éppen az egészséges táplálkozás ortodox hívei kategorikusan elutasítják. Pedig a tojás - mértékletesen fogyasztva - alapvetően fontos anyagokat tartalmaz, tehát nem muszáj megvonni magunktól. Ha egyébként (korábban is jelenleg is) kedveljük a sonkát, szánjunk rá egy kicsit több pénzt, s vegyünk mangalica sonkát. Ma már tudományosan is bebizonyosodott, hogy telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mely nemhogy nem káros szervezetünknek, hanem kifejezetten hasznos. Koleszterin tartalma is alacsonyabb, mint a keresztezéssel tenyésztett sertéseké. Ráadásul a hazai mangalicatenyésztők, az un. "ökotermelők" közé tartoznak, tehát kizárólag természetes és egészséges táplálékkal nevelik az állatokat.
Közkedvelt húsvétkor a bárány is, mely némileg egészségesebb húsfélének tekinthető. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy minél fiatalabb állat húsát vegyük meg. (Az idősebb hús színe sötétebb, és intenzívebb. Tehát ennél a húsféleségnél direkt jó, ha világos és "sápadt".) Elkészítéséhez számtalan receptet találhatunk ma már.
Tradíció ide, szokások oda, Húsvétkor se mellezzük a zöldségeket. Már megjelentek a piacon az őstermelőknél a valóban zsenge, és "nem túlnövesztett" újhagymák. (alig fél centi vastag) Még viszonylag drága, s ha önmagában akarjuk enni, elég sokat kell belőle venni, de saláták ízesítéséhez egy-két csomag nem terheli túl a konyhapénzt, s ráadásul zöld szára is finom. Láttam már apró, un. "hónapos retket" is, melyet szintén felhasználhatunk a saláta köret elkészítésénél.
Ünnepek alkalmával, így Húsvétkor is elengedhetetlen az édesség, főleg ha vendégeket, locsolókat is várunk. Részesítsük előnyben a pudingos, gyümölcsös, habkönnyű túrókrémes süteményeket és tortákat. Húsvétkor szinte elmaradhatatlan egy-két pohár bor elfogyasztása. A mindenféle egészségtelen, zacskós rágcsálnivalók helyet kínáljunk inkább falatkákat 2-3 féle ízletes sajtból.
Lovas Katalin