Életforma.hu

GASZTRO

Igazán ütős lett a Zwack új gyógynövénylikőre, a Riserva!

Díszvacsorával egybekötött kóstolón mutatta be a Zwack család új gyógynövénylikőrét, a szuperprémium Unicum Riservát. A duplahordós érleléssel készült kényeztető nedü megalkotásában évek munkája van, az új termék Magyarországon elsőként jelenik meg a szuperprémium gyógynövénylikőrök piacán. Egyelőre csak néhány ismert étteremben kóstolható, az üzletekben polcain pedig majd csak májusban találkozhatunk vele.

Gyógynövények, Kép: László Márta

És ez nem mese!

Elsőkén Zwack Sándor és Gulyás Csaba a gyógy- és fűszernövények világába kalauzolta el az újságírókat. Mint kiderült, a Föld népességének 2/3 él belőle. Három szerecsendió egykor maga volt az életbiztosítás! Az Unicum, melynek pontos receptjét ma csak Izabella és Sándor ismeri, és az eredeti dokumentumát Pannonhalmán őrzik, 1790 született meg. A hozzávalók a Kárpát-medencén kívül - egyebek közt - Ázsiából, Dél-Amerikából, a Karibi térságből érkeztek. Minden, amit e növényekről tudni lehetett, az az Unicumban öltött testett. Bármit is változtatnánk rajta, az egész összeomlana. Az Unicum tehát a természetből jön, és belegondolni is elképesztő, hogy a korabeli technikával, tudással, hajózással, kereskedelemmel miként tudták megalkotni a tökéletest!

Unicumos kóstolóállvány, Kép: László Márta

Az Unicum ma Magyarországon több helyen készül, mindendenütt csak bizonyos részleteket ismernek. A hozzávalók zsákokban, különböző kódszámok alatt érkeznek az üzemekbe. Olyan gyógynövényt is berendelnek, amit nem használnak fel, csak hogy megtévesszék a titkok fürkészőit. Van azonban egy olyan gyógynövényadalék, amelyet generációk óta a Zwack család nőtagjai készítenek. Utoljára ezt adják hozzá, és ekkor lesz tökéletes a gyógynövénylikőr.

A híres 80 éves hordó, Kép: László Márta

Új titok született

Történelmi mérföldkőhöz érkezett az Unicum több mint 225 éves élete. Megszületett az Unicum Reserva. A Zwack család, Izabella és Sándor vezetésével éveken át dolgoztak lelekesen az új terméken, amelynek egyik alkotója Zólyomi Zsolt, az illatok bámulatos szakértője.

Zwack Izabella személyesen csapolta az Unicum Riservat az újságíróknak

Az Unicum Riserva különlegessége az egyedülálló gyártási eljárásban, az úgynevezett duplahordós érlelésben rrejlik. A különlegesség alapjául szolgáló Unicumot először a budapesti Soroksári úti pincerendszer legnagyobb és legidősebb - az idén 80 éves születésnapját ünneplő - hordójában érlelik. A II. világháborúból ez az egy maradt meg, a többit szétverték, és elvitték, hogy hidat építsenek belőle a Dunára. A nyolc évtized alatt a hordó dongáiban képződött speciális anyag, az úgynevezett fekete méz az Unicum Reserva legdominánsabb összetevője. Mivel csak ez az egy hordó maradt a világégés után, az új gyógynövénylikőr is csak limitált mennyiségben készült.

Kóstolok...

Innen tokaji aszús hordóba kerül az Unicum, ebből ered az úgynevezett dupla hordós érlelés. Aki valaha is kóstolt igazi tokajit, az máris a szájában érzeheti ezt az ízvilágot! A jellegzetes gönczi hordós eljárás lágyságot és a borvidék utánozhatatlan karakterét adja hozzá az illathoz, amelynek köszönhetően a szőlő nemes rothadását, az aszúképzést okozó penészgomba is érzehető a likőrben. Az Unicum Riservát Izabella pincészetének, a Dobogó Pincészetnek a 2007-es évjűratú Tokaji aszúja teszi teljessé, amely a meglévő karakterjegyeket még inkább kiemeli és lekerekíti.

Csak érzékien!          

Zólyomi Zsolt parfümszakértő az alkotási folymatban arra volt hivatott, hogy olyan illatokat csempésszen az Unicum Riservaba, amelyek már akkor levesznek a lábadról, amikor még meg sem ízlelted! Így mutatta meg a szedrát, a Földközi-tenger mentén honos citrusos növény vagy a rizomag-kivonat illatát. Ez utóbbi, méreg drága alapnyag nem más, mint az Iris virág kivonata. Egykoron a gazdag urakk ezzel fújták be a kesztyűjüket, hogy ha kezet kell fogniuk, a partner azonnal érezze az illatból, elkőkelő úrral van dolga. A felsorolás teljes igénye nélkül jött még a vanília - amiből 110 féle terem a Földön -, és ami az édességet adja.

Harmath Csaba menüsora az esthez:
A főétel..., Kép: László Márta

Előétel: Házi mangalica pástétom Unicumos lilahagyma lekvárral. Leves: Fácán erőleves fácánhús galuskával, Unicum Riservával ízesítve. Főétel: Hosszan-lassan készült marhapofa Unicum Riserva jus-vel, francia rakott burgonyával és Vichy karottával. Desszert: Panna cotta Unicum Szilvás aszaltszilva raguval.

A zárszó a kezdet

Ahogy a Zwck családban Sándor a fűszerek és a gyógynövények, Izabella a borok mestere, úgy az Unicum Riserva együttes ízvilága is e kettős egységét képviseli. Amint az Unicum keserédes íze találkozik az érzékien édes Tokaji aszóval, az Unicum Riserva teljes ízvilága lágyabbá, de ugyanakkor fűszeresebbé, gyümölcsösebbé válik egy csipet sárgabarackos, finoman gyógynövényes, hűs, mentás fuvallattal.

- Évekkel ezelőtt, amikor megfogalmazódott bennünk az igény az Unicum prémium változatának kifejlesztésére, össztettük Izabellával azt a tudást, amit az évek során megszereztünk. Minél többet beszélgettünk és inspirálódtunk, annál világasabá vált, hogy két oldalról közelítsük meg az újítást: egyrészt nyúljunk vissza az idők során kialakult ízekhez - így használjuk fel a fekete mézet. Másrészt hozzunk be egy hozzánk közel álló ízt, amelynek Izabella a nagymestere. Így döntöttünk a tokaji aszús érlelés és a Tokaji aszú hozzáadása mellett - ajánlotta figyelmünkbe a különlegességet Zwack Sándor.

Gratulálunk, nekünk pedig egészségünkre!

A borok királya, a királyok bora
Azzal dicsekedhetünk mi, magyarok, hogy e földön terem a világ talán egyik leghíresebb bora. A rendszerváltás után kicsit megfakult fénye, de azóta felnőtt egy új borász nemzedék, és ismét teljes szépségében pompázik a zamatos nedű! Nagyon sokunk ünnepi asztalán ott lesz majd a tokaji, de vajon tudod-e mi az a tokaji aszú?


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.