Életforma.hu

GASZTRO

II. Erzsébet sem hagyja ki...

Minden nap pontban délelőtt 11-kor egy pohár gin tonicot kortyol el a brit uralkodó immár hosszú évtizedek óta. Igazi frissítő, éppen ezért töretlenül népszerű nálunk is ez az ital, és persze a belőle készülő koktélok is. Egyedi ízvilága sok bártendert megihletett már, így az egyszerűtől az extravagánsig rengetegféle ginalapú koktél közül tudunk választani. Ráadásul mindezt tehetjük úgy is, hogy közben a környezettudatosságra is figyelünk.

II. Erzsébet, Kép: wikipedia

A felséges torok arra figyelmeztet bennünket, hogy feltétlenül kóstoljuk meg Pesten is London ízét!

A ginnek egy semleges ízű alkoholpárlat az alapja, amelyet borókabogyóval és esetenként más fűszerekkel, citrusokkal, gyógynövényekkel ízesítenek. A mindenki által ismert Tanqueray gint Charles Tanqueray alkotta meg 1830 körül a saját receptje alapján, londoni lepárlóüzemében. A "mű" sikere azóta is töretlen, sőt tetstvéreié is, hiszen már több mint 300 -an vannak. Nemcsak számos díjat nyert az évek során a Tanqueray, de 2018-ban a bártenderek kedvenc gine is lett, akik a koktélokhoz előszeretettel használják ezt az úgynevezett London Dry típust.

Soda water, Kép: Intercontinental

Az InterContinental® Budapest Corso Bárja 2018-ban egy magyar találmányok ihlette, különleges koktélszelekcióval rukkolt elő, melynek egyik különlegessége a Soda Water névre hallgató, Tanqueray-alapú gin fizz koktél.

Forradalmasított Gin Tonic
Mi a bartenderek egyik legnagyobb rémálma? Hogy a felszolgált koktélokból a kiöntés pillanata utáni nagyjából 10. percben elillan a szénsav, ezzel pedig oda az ízélmény. Ezt hivatott orvosolni egy új tonik, amit kimondottan mixeléshez készítettek a szakemberek. A szervezők csak az Életforma olvasóival osztották meg például ezt a receptet!

Ennek a krémes állagú italnak az egyik legdominánsabb alapanyaga a szódavíz, a koktél elkészítéséhez pedig most egy nem mindennapi eszköz érkezett - egyenesen Csehországból.

A bártendereknek a tökéletes állag eléréséhez ugyanis hosszú perceken keresztül kell sékelniük az italt, amihez a prágai L’Fleur Barból érkezett a segítség, méghozzá a Tanqueray ritka és nagy becsben tartott Champion Shaker gépe jóvoltából. Ebből az eredetileg 1920-ban készült darab limitált szériás másolatából a világon csupán a hat legjobb bár kapott egyet-egyet. Az eszköznek köszönhetően a koktélt nem csupán kóstolni lehet, de egészen év végéig az elkészítését is igazi élmény lesz végignézni! A mester, az elismert bártender, a cseh Vitezslav Cirok, aki a koktélok elkészítésénél a legmagasabb minőségre törekszik, ugyanakkor alapvető számára, hogy a munkáját a „zero waste” filozófia jegyében végezze!

A mester és a csodaséker, Kép: Furmint Photo

- Mindig arra törekszem, hogy valami eredetit, valami váratlant találjak ki, mindig egy új történetet öntsek a pohárba. De fontosnak tartom eközben, hogy a fenntarthatóságra és a koktélokhoz használt alapanyagok maximális felhasználására is odafigyeljek – meséli Vitezslav Cirok, aki az ott kevert koktéljaihoz is a hotel biokertjéből válogatja a fűszereket.

Azt mondom, ez egy pompás vasárnapi program is lehet! Felségesen érezzük majd magunkat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.