Burgonya: lassan bomlik le, lassan szívódik fel, viszonylag alacsony a szénhidráttartalma, ezért előnyös a cukorbetegek részére. Jelentős C-vitamin-forrás, rostanyagai segítik a bélrendszer működését. Emellett jelentős ásványi anyagokat, káliumot, kalciumot, vasat és foszfort tartalmaz.
Cékla: vitaminokat - főleg B1, B2, B6 és C -, valamint karotint, folsavat, magnéziumot, káliumot és sok rostanyagot tartalmaz.
Fokhagyma: természetes antibiotikum. Fontos alkotói: fehérje, karotin, illóolaj, B1-, B2-, C-vitamin, jód, kálium, nátrium, magnézium, vas, cink, mangán, réz és szelén. Az emésztőcsatornában leköti a toxinokat, gyógyítja az érelmeszesedést, segíti az emésztést és értágító.
Gomba: fehérjét, szénhidrátot és növényi zsírokat, valamint foszfort, káliumot, kevés karotint, C-, D- és K-vitamint is tartalmaz.
Hagyma: magas energia- és vitamintartalmú, emellett nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is van benne, amelyek javítják a szívműködést, tágítják az ereket, csökkentik a magas vérnyomást.
Káposzta: magas C-vitamin-, alacsony energiatartalmú, rostgazdag. Jelentős mértékű a kálium-, kisebb arányú a foszfor-, kalcium-, vas- és nikotinsav-, valamint B1- és B2-vitamin-tartalma.
Sárgarépa: gazdag karotinban, amelyből a szervezet a szem, nyálkahártya és a bőr "védelmezőjét", az A-vitamint nyeri. Kisebb mértékben B1-, B2-, B6-, E- és H-vitamint is van benne.
Paprika: C-, B-, P-vitamint, valamint karotint, rutént, ásványi sókat, illóolajokat tartalmaz.
Paradicsom: számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, emellett regeneráló hatású.
Petrezselyem: illóolajakat, karotint, C- és E-vitamint, glikozidát tartalmaz, ugyanakkor (gyökere is) a veseműködést serkentő, vesekőhajtó, és hólyaghurut-gyógyító hatású.
Konyha és Fürdő Piac Magazin archív