Életforma.hu

GASZTRO

Karácsonyi bájital-receptek

A karácsonyi vásárban forralt bort iszogatni az egyik legjobb téli elfoglaltság. Vannak tipikusan hideg időre való italok, és ezekért ki sem kell mozdulni a lakásból. Tippjeink segítségével otthon is elkészíthetik őket.

A forralt bort általában az is szereti, aki amúgy nem rajong a borért, hiszen úgy lehet ízesíteni, ahogy a kedvünk tartja. A legegyszerűbb módszer, ha kész fűszerkeveréket veszünk, és egyszerűen összeforraljuk a borral. Az alaprecept mindenképpen fahéjat, szegfűszeget, cukrot és citromot, de sokan egy kis vízzel is szeretik felhígítani a remek italt.   

Tehetünk bele fekete teát, aszalt gyümölcsöket, vaníliát, még egy kis rumot is, a lehetőségek határtalanok.  

Másik, főleg angol nyelvterületen kedvelt ital a grog, ebben lehet whisky, gin vagy rum, de mindenképpen vizezik és cukrozzák. Általában a pohárban készítik el, citromszeletet, cukrot tesznek bele, felöntik háromnegyedig forró vízzel, és ehhez adnak egy kevés alkoholt. Természetesen ez is ízlés szerint variálható, ebbe is kerülhet tea, különböző fűszerek, de még tojás is.

Nagy kedvenc karácsonykor a tojáslikőr, ezt minden valamirevaló háziasszony csinál már. Nem is bonyolult, tojás, cukor és tej kell hozzá, ezt akár gyerekek is ihatják. A felnőttek önthetnek bele rumot és ízesíthetik fűszerekkel.  

A puncs, bár amerikai filmekben hallani róla sokat, valójában Indiából származik, eredetileg rizspálinkából, vízből, teából, cukorból és citromból készítették. Mostanában leginkább nem túl erős rumból csinálják, de tesznek bele bort, narancs- és citromlevet, teát, cukrot. Ezeket megmelegítik, és egy nagy öblös tálban kínálják. 
 
Kicsiknek remek ital lehet a forró csoki, ehhez csupán egy kis vízzel gőz fölött kell felolvasztanunk tíz dkg étcsokoládét, és össze kell kevernünk tejjel. Minél kevesebb tejet használunk, annál sűrűbb lesz. Tehetünk a tetejére tejszínhabot és csokireszeléket is.

A meleg tejet is variálhatjuk, abba is tehetünk cukrot, fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, dúsíthatjuk egy kis tejszínnel. Biztosan senki nem tud majd ellenállni.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.