Életforma.hu

GASZTRO

Karácsonyi pulykák kavalkádja

Hogyan kell elkészíteni a karácsonyi gesztenyés pulykát? De lehet dióval is tölteni...

PULYKA

Karácsonyi gesztenyés

Hozzávalók: egy 3-3,5 kilós bébi pulyka, 50 deka gesztenyemassza, 2 tojás, 2 deci tejszín, 15 deka gomba, 10 deka szeletelt bacon, 4 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, kevéske konyak, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só, őrölt bors.

Elkészítése: a baconszeleteket apróra vágjuk, majd a kiolvasztott zsíron a finomra reszelt vöröshagymát, zúzott fokhagymát rajta megfonnyasztjuk. Ezután beletesszük a nagyon finomra vágott gombát, sóval, borssal, pástétomfűszerrel ízesítjük, és kihűtjük. Hozzáöntjük a tejszínt, majd belekeverjük a villával szétnyomkodott gesztenyemasszát. Beletesszük a felvert tojásokat, a konyakot, és addig keverjük, amíg teljesen egynemű masszát kapunk. A lecsöpögtetett pulyka hasüregét besózzuk, és beletömködjük a gesztenyés masszát. A nyílást bevarrjuk, majd a pulykát sütőedénybe fektetjük, bekenjük olajjal, néhány szelet baconnal pedig beborítjuk a mellét, combjait. Aláöntünk 2 pohár vizet, és alufóliával jó szorosan befedjük. Előmelegített, forró sütőben mintegy 2,5 órán keresztül közepes lángon pároljuk. Ha megpuhult, az alufóliát levéve szép pirosra pirítjuk, majd 20 percnyi állás után felvágjuk. A tölteléket óvatosan, hogy ne essen szét, egy darabban kivesszük a pulyka hasából, és annyi szeletre vágjuk, amennyi a húsdarab. Sült burgonya, ecetes szilva vagy pikáns befőtt illik mellé.

Dióval töltve

Hozzávalók: 1 bébi pulyka, 15 deka darált dió, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 deka reszelt márványsajt, 2 tojás, 10 deka vaj, 1 hegyes, erős paprika, 4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött bors.

Elkészítése: a darált diót, a reszelt sajtot, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát, a tisztított és lereszelt vöröshagymát, valamint a nagyon vékonyra karikázott csípős paprikát összekeverjük a tojások sárgájával, majd óvatosan hozzáadjuk a fehérjékből vert kemény habot. A megtisztított pulyka hasát sóval, borssal jól bedörzsöljük. A nyakán keresztül a mellénél a bőrét fellazítjuk, majd az elkészült tölteléket lazán a bőr és a hús közé töltjük. Ami nem fér a bőre alá, azt az hasába tömjük. A nyílást bevarrjuk, majd a pulykát megkenjük olvasztott, sózott vajjal, és sütőtálba fektetjük. Aláöntünk kétpohárnyi vizet, alufóliával szorosan lefedjük, és előmelegített, közepes sütőben mintegy 2,5 órán át puhára pároljuk, majd levéve az alufóliát, mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Tálalás előtt felszeleteljük. Vajban párolt zöldséggel és pirosra sült szalmaburgonyával kínáljuk.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.