Életforma.hu

GASZTRO

Készíts karácsonyi granolát és mézeskalács likőrt!

Arra bátorítunk mindenkit, ne hagyjátok, hogy elsodorjanak ezek a furcsa hónapok, inkább álljatok az élükre, és ti magatok is váljatok rendkívülivé idén karácsonykor! Hiszen az idei év maga a „rendhagyó” fogalom megtestesítője. Mint az év többi részét, a karácsonyt is teljesen másképp fogjuk megélni. Ezért hoztunk néhány tippet, hogy mivel tehetitek az idei ünnepeket egy kicsit különlegesebbé. Például házi granolával és házi likőrrel.

Ezen a télen a karácsonyi vásárokon is maszkot kell viselnünk, a hideg esti séták forrócsokizós cukrászdái helyett most az otthoni kakaóval kell beérnünk, és a nagy családi összejövetelek is maximum tíz fősek lehetnek. Ugye milyen elkeserítően hangzik? Épp ezért, most még nagyobb szükség van arra, hogy mosolyt csalj szeretteid arcára, és hogy te magad se búsulj bele ezekbe a körülményekbe.

Készíts idén karácsonyi granolát! Fotó: Depositphotos

 

Az idei karácsonyt tervezd kicsit másképp, tedd különlegessé. Kezdj el készülni már most, hogy elébe menj a decemberi „(n)agyrohanásnak”. Ezzel nemcsak a saját, de a körülötted lévők hangulatát is feldobhatod a szürke, szinte egyforma napokban. Létezik egy olyan egzotikus mézeskalács likőr, melynek most, egyszeri alkalommal

eláruljuk a receptjét. Fontos, hogy ennek már a napokban nekikezdhettek, hiszen szükség lesz pár hétre, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek benne.

Itt van például ez a különleges házi müzlikeverék, amely tökéletes ajándék lehet mindazoknak, akik szeretnek egészségesen étkezni.

Karácsonyi granola hozzávalói:

300 g zabpehely, 100 g dió durvára felaprítva, 50 g mandula durvára felaprítva, 50 g tökmag, ¼ kk só, 2 kk fahéj, ¼ kk őrölt szerecsendió, ¼ kk őrölt gyömbér, ¼ kk őrölt szegfűbors, 4-5 ek juharszirup, 1 ek vörös áfonyaszirup (elhagyható), 100 g vörös áfonya, 100 g magas kakaótartalmú étcsoki durvára felaprítva, 1 narancs lereszelt héja,

Ha szeretnétek kimondottan jó minőségű alapanyagból összeállítani ezt az ajándékot, akkor érdemes a Mixit oldalára is ellátogatnotok, ahol mindegyik hozzávalót megtaláljátok, így utaznotok sem kell értük. Utána egy nagy tálba öntsétek ki a magokat, és a zabpelyhet, szórjátok meg a fűszerekkel és locsoljátok meg a szirupokkal. 180°-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt pirítsátok meg, félidőben pedig keverjétek át, hogy egyenletesen süljön. Ha megpirult a granola, forgassátok bele a felaprított vörös áfonyát és étcsokit, illetve a narancs lereszelt héját. Ezután hagyjátok pihenni egy éjszakát, és másnap már csomagolhatjátok is.

Mézeskalács likőr. Fotó: Depositphotos

Mézeskalács-likőr hozzávalói:

  • 20 dkg méz
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 0,7 l vodka

Méz, fűszerek, vodka. Ebben a sorrendben keverjétek őket össze egy üvegben, és lefedve tegyétek a kamrába pihenni legalább 3 hétre, de figyeljetek, hogy 4-5 naponta kevergessétek meg. Az üveget ízlés szerint díszítsétek, egy ajándékotok már el is készült.

Természetesen nem csak házilag gyártott ajándékok lehetnek különlegesek. Rendhagyóak lehettek például azzal is, hogy az idei adventi kalendáriumotok nem a szokásos csokikkal és édességekkel töltitek meg, hanem valami egészségessel, vagy egy új ízvilággal. A Mixit adventi naptárával ezt a kettőt egyszerre kapjátok meg, hiszen a csupa egészséges és gluténmentes alapanyagok mellett olyan rendkívüli ízkombókkal találkozhattok, mint a kesus

kávé, a sós karamell, vagy mondjuk a brownie.

Legyen szó házilag készült vagy vásárolt ajándékról, a lényeg, hogy szeressetek idén egy kicsit jobban, egy kicsit másképp. Az ajándékozás a Gary Chapman által meghatározott öt szeretetnyelv egyike. Ez a szeretetkifejezési mód azt szimbolizálja, hogy te akkor is gondoltál a másikra, amikor épp nem voltatok együtt. Bár nem mindenkinek ez az elsődleges szeretetnyelve, az viszont biztos, hogy nincs olyan, akinek ne esne jól.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.