Életforma.hu

GASZTRO

Különleges zöld diós receptek húsvétra

A nagymamáink által őrzött zöld dió legenda napjainkban ismét megelevenedik. Az elmúlt évtizedekben inkább házi likőrként fogyasztott ritkaság új, modern köntösben indult hódító útjára a gyomrok és szívek megnyeréséért. A zöld dió egy növekvő népszerűségű, hungarikum-számba menő gasztronómiai különlegesség, amely önmagában és ételkiegészítőként is fogyasztható, s amely egyedi ízvilágával igazi kulináris élményt nyújt.

A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A dió csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. Azon kevés ételek egyike, amelyet számos más étellel együtt, különböző tálalásokban, de önmagában is lehet fogyasztani. Leggyakrabban kacsához, libához és vadakhoz fogyasztják, kiváló alkotó eleme lehet a sajttálaknak, kacsa- és libamájas készítményeknek, vadételeknek. Desszertként fagylalt mellett vagy gyümölcssalátában érvényesül igazán. Leggyakrabban szirupban találjuk meg, amelyből kiemelvén a diókat, az enyhén diós, fűszeres illatú és ízű édes finomság számos recept kitűnő alkotóelemévé válhat.

Receptek ínyenceknek

Zöld diós juhsajtkrém friss pirítóson

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg juhtúró

20 dkg fetasajt

1 dl tejföl

fél deci extra szűz olívaolaj

őrölt fekete bors

1 csokor petrezselyem

5 dkg Golden Food zöld dió

Elkészítés:

1. A juhtúrót, a fetasajtot és a tejfölt keverőtálban simára keverjük (konyhai robotgéppel a legegyszerűbb). Az olívaolajat hozzáadjuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd a durvára vágott zöld diót beleforgatjuk.

2. A krémet friss pirítósra kenjük, tetejét zölddió-szeletkékkel és petrezselyemmel díszítjük.

3. Tálaláskor a zöld dió szirupjával ízlés szerint meglocsolhatjuk.

Elkészítési idő: 15 perc

Zöld diós pecsenyelibamáj-krémmel töltött hasé

Hozzávalók:

40 dkg pecsenyelibamáj

4 evőkanál olaj

1 kisebb vöröshagyma

só, őrölt fekete bors

1 dl főző tejszín

1 kiskanál fölaprított friss zsálya

1 tojás

5 dkg Golden Food zöld dió

2-3 szem aszalt szilva

1 doboz készen kapható leveles vajas tészta

1 tojássárgája

Elkészítés:

1. A májat leöblítjük, az esetleg rajta lévő fehéres hártyákat levágjuk róla, majd kisebb kockákra daraboljuk. A fölaprított hagymát az olajon megfuttatjuk, a májat rádobjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve készre sütjük. Kissé kihűtjük, a tejszínt hozzáadjuk, majd botmixerrel pürésítjük. A tojást és a zsályát belekeverjük, majd a kis kockákra vágott zöld diót és az aszalt szilvát is hozzáadjuk.

2. A tésztát enyhén lisztezett asztalra terítjük, majd egy 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kb. 20 kerek lapocskát szúrunk ki. Ebből 10 darabot sütőpapírral kibélelt tepsire fektetünk. A maradék kerek lapok közepét egy 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A sütőpapíron lévő lapocskákat, felvert tojássárgájával megkenjük, a kiszúrt üres közepű korongokat egyenként ráfektetjük, majd ezt is megkenjük tojássárgájával. Az így elkészített tésztakosárkákat a libamájkrémmel megtöltjük, majd előmelegített sütőben, 190°C-on kb. 15 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

Fogasfilé bazsalikomos parmezánmorzsával, zöld diós citrussalátával és tejszínes gratenburgonyával

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg bőr nélküli fogasfilé

0,3 dkg fehér kenyér

1 csokor friss bazsalikom

6 dkg parmezán

4 dkg vaj

tengeri só, frissen őrölt bors

A gratenburgonyához

40 dkg burgonya

4 dl tejszín

1 gerezd fokhagyma

szerecsendió

őrölt fekete bors

tengeri só

vaj a tepsi kikenéséhez

A salátához:

1 jégsaláta

4 levél lollo rosso

1 grapefruit

1 narancs

fél deci olívaolaj

1 evőkanál méz

diónyi gyömbér

tengeri só, őrölt fekete bors

2 darab Golden Food zöld dió

Elkészítés:

1. A fogast vékony, tenyérnyi szeletekre vágjuk. Enyhén besózzuk, beborsozzuk. A tepsit vékonyan kivajazzuk, a fogasszeleteket ráfektetjük.

2. A morzsához a kenyeret lehéjazzuk, a kenyér belét, apró darabokra tépjük, sütőben kissé megszikkasztjuk. A fölaprított bazsalikommal, a parmezánnal meg az olvasztott vajjal összedolgozzuk. Az így elkészített ízes morzsát a halszeletek tetejére halmozzuk, majd előmelegített sütőben 180°C-on ropogósra sütjük.

A gratenburgonyához a burgonyát megtisztítjuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. A tejszínt megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük. A szeletelt burgonyát hozzáadjuk, és jól összekeverjük. Kivajazott, 5 centi mély tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 140°C-on 50 percig sütjük.

A salátához a jégsalátát és a lollo rosso salátát megmossuk, leszárogatjuk, és falatnyi darabokra tépjük. A citrusokat kifilézzük, a visszamaradt gyümölcshús levét kifacsarjuk, a gyümölcsfiléket, meg a vékony szeletekre vágott zöld diót rászórjuk, a salátával összeforgatjuk. A gyümölcs levét az olívaolajjal, a mézel és a reszelt gyömbérrel összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd a salátára öntjük, és jól behűtjük.

Tálaláskor a halat a felkockázott gratenburgonyával és a salátával körítjük.

Elkészítési idő: 1 óra

Áfonyás-zöld diós gyümölcskenyér

Hozzávalók:

1 pohár natúr joghurt

3 tojás

1 joghurtospohár cukor

1 joghurtospohár olaj

2 citrom reszelt héja

1 citrom kifacsart, átszűrt leve

2 joghurtospohár liszt

5 dkg darált mák

2 teáskanál sütőpor

10 dkg aszalt áfonya teában vagy rumban megáztatva, lecsöpögtetve, apróra vágva

3-4 db Golden Food zöld dió

vaj és liszt az őzgerincforma előkészítéséhez

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Egy 12 cm széles, 20 cm hosszú püspökkenyér-formát kivajazunk, kilisztezünk. Robotgéppel a tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük, a joghurtot, az olajat, a reszelt citromhéjat és az átszűrt citromlevet hozzáadjuk, simára keverjük. Ezután egy külön tálkában a lisztet, a darált mákot, az aszalt áfonyát és a sütőport összeforgatjuk, végül a kis kockákra vágott zöld diót is beleszórjuk. A lisztes keveréket fakanállal a joghurtos masszába forgatjuk. A tészta ezzel készen van.

2. A tésztát az előkészített püspökkenyér-formába töltjük, kb.50 perc alatt megsütjük. Ha úgy látjuk, hogy a teteje túlságosan pirulna, 30 perc után alufóliát borítunk rá. De az alufóliát csak lazán, könnyedén szabad rátenni a süteményre, nehogy beleragadjon.

3. Ha a püspökkenyér megsült, amit érdemes „tűpróbával” is ellenőrizni, kivesszük a sütőből, és rácsra téve kihűtjük.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.