Narancsos baklava (Görögország)
Hozzávalók: 35 deka durvára vágott (nem darált) dió, 15 deka összevágott mandula, fél kiskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor, 15 deka olvasztott margarin, 2 narancs héja reszelve, 2 csomag réteslap (összesen 16 lap). A sziruphoz: 15 deka cukor, 15 deka méz, 3 szem szegfűszeg, 2 narancs leve, pici víz.
Elkészítése: a sütőt 180 fokra állítjuk. Egy peremes tepsi alját és oldalát kivajazzuk. A diót és a mandulát, a cukrot és a fűszereket összekeverjük, majd háromfelé osztjuk. 4-4 réteslapot tiszta konyharuhára, egymásra fektetünk, a közüket megkenjük margarinnal. Az első négy lapot tepsibe fektetjük, és a diós keverék egyharmadát rászórjuk. Erre ismét négy réteslapot helyezünk, majd a töltelék második harmadát szórjuk rá. Ezt a harmadik tésztaréteggel folytatjuk és a maradék töltelékkel. Végül az utolsó 4 réteslapot ráterítjük. A tetejét megkenjük a maradék margarinnal, és a felső tésztalapot hosszában és keresztben felvágjuk úgy, amekkora szeleteket majd szeretnénk. A forró sütőbe tolva 45 perc alatt szép pirosra sütjük. A sziruphoz valamennyi hozzávalót összekeverjük, állandó keverés mellett körülbelül 10 percig forraljuk. Utána kihűtjük, és a szegfűszeget kidobjuk belőle. A sütőből kivett forró tésztát azon nyomban a hideg sziruppal meglocsoljuk.
Jó étvágyat!
A képen szereplő ételt Kiripolszki István mesterszakács készítette.
A képek a Teka-Hungary Kft. Küppersbusch bemutatótermében (1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 53.) készültek.
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. december- 2009. januári számában jelent meg.