Életforma.hu

GASZTRO

Narancsos baklava - desszert az ünnepi asztalra

A görögök karácsonyi menüsorából elmaradhatatlan desszert a narancsos baklava. Érdemes kipróbálni, talán nálunk is beválik.

Narancsos baklava (Görögország)

Hozzávalók: 35 deka durvára vágott (nem darált) dió, 15 deka összevágott mandula, fél kiskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor, 15 deka olvasztott margarin, 2 narancs héja reszelve, 2 csomag réteslap (összesen 16 lap). A sziruphoz: 15 deka cukor, 15 deka méz, 3 szem szegfűszeg, 2 narancs leve, pici víz.

Elkészítése: a sütőt 180 fokra állítjuk. Egy peremes tepsi alját és oldalát kivajazzuk. A diót és a mandulát, a cukrot és a fűszereket összekeverjük, majd háromfelé osztjuk. 4-4 réteslapot tiszta konyharuhára, egymásra fektetünk, a közüket megkenjük margarinnal. Az első négy lapot tepsibe fektetjük, és a diós keverék egyharmadát rászórjuk. Erre ismét négy réteslapot helyezünk, majd a töltelék második harmadát szórjuk rá. Ezt a harmadik tésztaréteggel folytatjuk és a maradék töltelékkel. Végül az utolsó 4 réteslapot ráterítjük. A tetejét megkenjük a maradék margarinnal, és a felső tésztalapot hosszában és keresztben felvágjuk úgy, amekkora szeleteket majd szeretnénk. A forró sütőbe tolva 45 perc alatt szép pirosra sütjük. A sziruphoz valamennyi hozzávalót összekeverjük, állandó keverés mellett körülbelül 10 percig forraljuk. Utána kihűtjük, és a szegfűszeget kidobjuk belőle. A sütőből kivett forró tésztát azon nyomban a hideg sziruppal meglocsoljuk.

Jó étvágyat!

A képen szereplő ételt Kiripolszki István mesterszakács készítette.

A képek a Teka-Hungary Kft. Küppersbusch bemutatótermében (1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 53.) készültek.

 

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. december- 2009. januári számában jelent meg.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.