Már a kínaiak is…

Feltételezések szerint már a kínaiak is ismerték a lepárlás művészetét, amit főleg parfüm előállítására használtak, de a rizsből készült tömény italt sem vetették meg. Az alkoholgyártás fortélyait minden valamirevaló ókori kultúra bevetette, a nemes tudomány Alexandriától a Nagy-Britannia területén élő szerzetesekig mindenhol követőkre talált.
Himlő ellen egy pohár
Az elsősorban szerzetesek által előállított uisge beatha-t, vagyis az élet vizét a középkori Írországban és Skóciában általános gyógyszerként tartották számon. A korabeli hiedelem szerint egy-egy pohár arany nedű a különböző bélpanaszokra vagy akár a himlőre is ízletes enyhülést hozott. Az első írásos bizonyítékot a whisky főzésére IV. Jakab skót király szolgáltatta, aki 1494-ben nyolc hordó malátát utalt ki egy szerzetesrendnek, mintegy 1500 palacknyi élet vize előállításának reményében.
Élet a szesztilalom alatt

Angliában és Skóciában a magas whiskyadók már a 18. században illegalitásba kényszerítették az addigra a lakosság által is előszeretettel üzemeltetett lepárlókat, a legismertebb,
az ital kedvelőit sújtó sötét korszak azonban az 1920-ban az Egyesült Államokat megrázó szesztilalom bevezetésével kezdődött. A Volstead-törvény több mint egy évtizeden keresztül tiltotta alkoholos italok gyártását és kereskedelmét, ami kiváló alapot nyújtott a csempészet felvirágzásának. A legnépszerűbb illegálisan fogyasztott italnak Alphonse Gabriel Capone kedvence számított, akinek a szervezett bűnözés megteremtése mellett a whisky népszerűsítését is köszönhetjük.
Az alvilágból cambridge-i kezekbe

A sötét időket sikeresen átvészelve, ma több mint száz lepárlóüzem működik az arany ital fogadott otthonában, Skóciában. A cambridge-i hercegi pár, vagyis Vilmos és Katalin köztudottan rajong a skót whiskyért: az ország kedvenc márkája, a The Famous Grouse felújított üzemének megnyitójára személyesen is ellátogattak. Az 1775-ben megnyílt Glenturret Szeszfőzde évente több mint 120 000 látogatót avat be nemzeti kincsük születésének rejtelmeibe.