Van, ahol a pulykát kedvelik, sok helyütt tálalnak fel ilyenkor vörösboros marhasültet, sült libát vagy valamilyen halételt, és nem ritka az osztriga és az éti csiga sem. A franciáknál a karácsonyi főmenü igen változatos, szinte tájanként más és más a főétel. Most Provence vidékéről ajánlunk egy finom marhasültet.
Provence-i újévi bélszínszeletek
Hozzávalók: 6 szelet bélszín, 6 szelet zsömle, 6 olajos ringli, 2 kávéskanál szardellapaszta, 5 deka vaj, 20 szem fekete olívabogyó, 3 evőkanál olívaolaj, szárított bazsalikom, ízlés szerint őrölt fekete bors, só.
Elkészítése: a szardellapasztát habosra keverjük a vajjal, majd megkenjük vele a megpirított zsemleszeleteket. A bélszínszeletek mindkét oldalát megkenjük olívával, majd meghintve borssal, bazsalikommal, sóval, teflonban erős lángos mindkét oldalukat 3-4 percig sütjük. A megkent zsemleszeleteket tálra tesszük, mindegyikre egy-egy szelet sült bélszínt rakunk, tetejüket pedig 1-1 ringlikarikával és néhány szem olívabogyóval díszítjük. Párolt burgonyával vagy vajas zöldségekkel kínáljuk.
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. december- 2009. januári számában jelent meg.