(4 személyre)
● egy nagyobb (kb. 2 kilós) csirke
● 4 lime
● 8 gerezd fokhagyma
● 1 chili
● egy nagyobb darab gyömbér
(kb. 5–7 centis)
● kevés korianderszár
● 2 evőkanál lágy barna cukor
● 1 evőkanál halszósz
● a tálaláshoz: kígyóuborka szeletelve, metélt zöldhagyma és korianderlevelek
Elkészítése
Melegítsük a sütőt 190 fokosra (légkeveréses sütő esetében 170 fok, gázsütőnél 5-ös fokozat).
A chilit vágjuk apróra (a magjait távolítsuk el), 4 fokhagymagerezdet aprítsunk fel, a többit hagyjuk egészben. A lime-ok levét facsarjuk ki egy tálba, a lime-okat pedig tegyük a csirkébe az egész fokhagymákkal, a chili felével, a gyömbér felével és a korianderszárakkal együtt. Helyezzük a csirkét egy tepsibe, és süssük egy órán át.
Amíg a csirke a sütőben van, készítsük el a ragacsos bevonatot. A maradék fokhagymát, chilit, gyömbért, barna cukrot és halszószt tegyük a lime-lébe, és botmixerrel egyenletesre keverjük kis. A keveréket öntsük át egy kis serpenyőbe, és melegítsük addig, amíg elég sűrűvé válik ahhoz, hogy bevonjuk vele a húst.
Amikor a csirke már egy órája sül, öntsünk egy kis vizet a tepsi aljára. Öntsük a csirkére a máz felét, és tegyük vissza sülni újabb 45 perce. Ha túl gyorsan barnulna a hús, fedjük le fóliával. Ha megsült, emeljük ki a sütőből.
A tepsiben felgyűlt levet a máz maradékával öntsük át egy kisebb lábosba. Hevítsük lassan forrásig, kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá cukrot vagy halszószt. A csirkét ezzel a mázzal leöntve, kígyóuborkával, zöldhagymával és korianderlevelekkel tálaljuk.
BORAJÁNLÓ
Katona FLÖRT - IRSAI OLIVÉR – száraz fehérbor
Balatonbogláron készült roppant illatos, parfümös irsait ajánlunk ehhez az ételhez. Könnyű, friss száraz fehérbor, finom savakkal, az irsaitól megszokott, közepes testtel. A bor gyümölcsössége, citrusossága roppant mód passzol a lime-os, pikáns fehér húshoz. A fanyar és gyümölcsös ízek jól párosulnak, kiegészítve a hús egyszerűségét!
Próbálják ki!
Információk:
Fajta: Irsai Olivér 100%
Évjárat: 2013
Termőhely: Balatonboglári Borvidék
Érlelés: reduktív
Alkohol: 12% vol
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 Celsius-fok
Ajánlott fogyasztói ár: 800 Ft
További információ: www.katonaborhaz.hu
Borozáshoz még sok más egyéb dolgot is találhatsz az Életforma Shopban!
● További Életforma-receptek itt!