Életforma.hu

GASZTRO

Receptünk vasárnapra: egy finom és gyors vadétel!

Az ősz a vadételek szezonja. Általában nem könnyű elkészíteni, de azért akad kivétel, mint ez a recept is, Gundel Károlytól.

Őzfilé Kedvessy módra

Az eredeti recept szerint, melyet Gundel Károly 1934-es szakácskönyvének reprint kiadásában találtam, s készítettem el magam is, elég a vadhúst néhány napig a hűtőben pihentetni. Ha azonban nem jutunk hozzá vadász ismerőstől valóban friss, és fiatal őzgerinchez, jobb be is pácolni néhány napra. Ezért a legegyszerűbb vadpác receptjét is megadom Önöknek.

A vadpáchoz valók, és a páclé elkészítése:

1 szál petrezselyemgyökér, 1 szál sárgarépa, 5 dkg zellergumó 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, szemes bors, 1 db babérlevél, koriandermag, fél dl borecet, 1 dl bor és másfél liter víz. Elkészítés: a vízben megfőzzük a zöldségféléket, hozzáadjuk a fűszereket, majd lehűtjük. Ehhez az őzgerinchez ugyanazt a száraz fehérbort használjuk a pácoláshoz, mint amivel majd a mártást is készítjük.

Hozzávalók (4-6 személyre) az őzgerinchez:

2 kg őzgerinc, csonttal

12 db gombafej (lehet erdei csiperke, vagy vargánya is!)

1,5 dl olaj

4 zsemle

2 dl. száraz fehér bor

5 cl konyak

2 dl tejszín

15 gr liszt

30 gr vaj

ciromlé, só bors

Elkészítés:

A húst 3-4 nappal a készítés előtt egy hosszúkás tálba tesszük, elkészítjük a páclét és lehűtve ráöntjük, hogy ellepje. Majd betesszük a hűtőbe. A készítés napján kivesszük a pácléból, a hártyát lefejtjük a húsról, majd a csont két oldaláról éles késsel lefejtjük a két filét, és 12 szeletet vágunk belőle.

A csontot két darabba hasítjuk, majd 2-3 dl vízben 30-40 percig főzzük, utána kivesszük belőle a csontot, és csendesen forrni hagyjuk, úgy, hogy kb. 1 dl.  levet kapjunk. Ha kész, elkészítjük a mártást: felforraljuk a bort és a konyakot, hozzáadjuk a tejszínt és a csontlét, majd a lissztettl összegyúrt vajat belemorzsoljuk. Citromléval, sóval ízesítjük, és habverővel simára keverve összeforraljuk.

A szükség szerint megtisztított, és megmosott gombát megsózzuk, megborsozzuk. A zsemlékből krutonokat készítünk, oly módon, hogy 12 db.  akkora átmérőjű,  kb. 8 mm vastag szeleteket vágunk belőle, amekkorák az őzszeletek. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és jól átsütjük benne a gombákat. Kivesszük, és melegen tartjuk. A forró olajban mindkét oldalán aranyszínűre sütjük a krutonokat. A fennmaradó zsiradékban végül félangolosra (a közepe nem véres, csak piros!) sütjük az őzszeleteket. A megmaradt zsiradékot belekeverjük a mártásba a habverővel.

Tálalásnál a krutonokra helyezzük az őzszeleteket, tetejükre 1-1 gombafejet teszünk, s nyakon öntjük a mártással. Gundel Károly szerint a legjobban petrezselymes rizs illik hozzá. Az ételt pedig, Kedvessy Nándor kiváló szakácsművészről, szállodásról, vendéglősről nevezte el.

Tipp: vadnyúlból is készíthetjük, de a filékből 18-24 szeletkét vágjunk, s egy-egy krutonra 2-3 szeletkét tegyünk.

Italajánlat:

Nemes vadhoz nemes vörösbor illik a legjobban. Egy szép 5-6 éves cuvée-t válasszanak hozzá Villányból, Egerből, vagy Szekszárdról. A 2003-as évjárat mindegyik borvidéken kitűnő volt, s pompás borházasítások születtek.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.