Életforma.hu

GASZTRO

Romani Gastro. Hagyományosan. Másképp.

A karácsony közeledtével megélénkül a mozgolódás a szakácskönyvek körül is, egészen pontosan most dobják piacra az új szakácskönyvek csaknem teljes skáláját a könyvkiadók. Érthető ez, hiszen a szakácskönyv nagyon is ajándéknak való, főleg, ha azt tekintjük, hogy igencsak borsos az áruk. Egy csodálatosan színes, izgalmas darabot ajánlok most a figyelmetekbe.

 

Kép: Libri

Romani gastro, azaz roma konyha. Budai Zsanett és Tonté Barbara, a két gyönyörű roma blogger mosolyog ránk a könyv borítójáról, mezítláb, fülükben óriási, színes fülbevalókkal, kedvesen néznek a kamerába. Már ettől öröm kézbe venni a könyvet, és amikor felütjük a borítót, fény derül a titokra is: ez a könyv sok-sok nő közös munkájának a gyümölcse, és ez látszik is rajta. A szerzők mellett a fotós és a stylist is nő, a képeket Kövesdi Réka készítette, az ételeket és a kellékeket pedig Milutinovits Panka rendezte objektív elé. Az ő munkáival már találkoztam más szakácskönyvekben, a magam részéről szeretem, amit és ahogy csinál. Mert egy szakácskönyvet elsősorban a szerző neve ad el, másodsorban a szép fotók, amikhez nem elég egy tehetséges fotós, a stylist is nagyon-nagyon fontos. A szerzővel egyetértésben ő találja ki, milyen hangulatú képek készüljenek a receptekhez, összeszedi a fotókon szereplő edényeket, kellékeket. Ebben a könyvben egészen jól követhető, mit szeretett volna elérni: egyszínű, sallangmentes edények, egyszerű kiegészítők, porcelán vágódeszka (sosem értettem, hogyan lehet deszkának hívni valamit, ami nem fából van), összegyűrt sütőpapír, régi újságpapír, alpakka evőeszközök közvetítik az üzenetet, hogy tudniillik a roma konyha nem a gazdagok konyhája, ott minden az egyszerűségről, az olcsóságról szól. Ahogy szembe találkozunk ezzel a receptekben is itt-ott, megismerhetjük ugyanis a cigány kenyér, a bodag receptjét, csípős csirkeszárnyakról is olvashatunk, de ott van a babos és a mocskos tészta receptje, no meg a savanyú belsőség leves is a könyvben. Ezek mind olyan ételek, amelyek olcsó, könnyen hozzáférhető alapanyagokból készülnek. Van persze a könyvben zsírban eltett nyúl, kókusztejes sütőtökpüré és gránátalmás báránymáj is, amik inkább a kuriózumok közé tartoznak.

A szerzők nem profi szakácsok, csak két főzni szerető háziasszony, akik nem csak főznek és esznek, de erről szeretnek lelkesen írni is. Így született meg gasztroblogjuk, a Romani Gastro, ebből nőtte ki magát a szakácskönyv. A receptek között a nagy klasszikusok mellett helyet kapnak az egyszerűen elkészíthető receptek is, amellyel kezdő háziasszonyok is bátran megpróbálkozhatnak. A recepteket áteresztették saját szűrőjükön, a maguk képére formálták, azaz hagyományosan, mégis másképp főznek.

A magunk részéről jó szívvel ajánljuk a karácsonyfa alá a Romani Gastrós lányok szakácskönyvét, kultúrtörténeti utazásnak éppolyan kiváló, mint hétköznapi szakácskönyvnek.

Kedvenc fotó: Paradicsomos fordított pite

Kedvenc recept: Töltött káposzta (előre szólunk: nagyon-nagyon más, mint a megszokott töltött káposzta)

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.