Hozzávalók
● egy kisebb sütőtök
● 1 nagy fej vöröshagyma
● 10 deka fenyőmag
● cukor
● 8 deka vaj
● 1 deci fehérbor
● 1 liter 100 százalékos narancslé
● 2 deci tejszín
● tökmag
● tökmagolaj
● pici só
Elkészítése
A sütőtök szivacsos közepét kiszedjük, szélesebb szeletekre vágjuk, a húsát megcukrozzuk, és 200 fokon a sütőben megsütjük. Közben egy leveses lábosban a vajon megpirítjuk a vöröshagymát, egy kis serpenyőben pedig vigyázva, hogy oda ne égjen, megpörköljük a fenyőmagot. A megpirított magot hozzáadjuk a hagymához, megkeverjük, majd felöntjük a fehérborral, és kis lángon hagyjuk addig, amíg a leve el nem fő.
Amint a sütőtök és rajta a cukor kezd barnulni, kivesszük a sütőből, és a húsát a héjából kikanalazva rátesszük a hagymás-fenyőmagos alapra. Hozzáadunk egy kevés vizet, ízlés szerint cukrot, és felöntjük a narancslével. Egyet forralunk rajta, aztán összeturmixoljuk. Ezután a tűzhelyre visszatéve, hogy a sűrűsége is megfelelő legyen, a tejszínnel hígítjuk. Amikor krémes állagú lett, lehúzzuk a tűzről, ha szükséges, pici sőt tehetünk bele. Pirított tökmaggal megszórva, kevés tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk.
S miután ehhez a recepthez egy kisebb serpenyőre is szükség van, amelyben a fenyőmagot megpiríthatjuk, így egy kisebb serpenyőt is ajánlunk.
● További Életforma-receptek itt!