Életforma.hu

GASZTRO

Szárnyas receptek borral, szőlővel

Viszonylag olcsó ilyenkor a szőlő. Most igazán élvezhetjük jótékony hatását egészségünkért, szépségünkért és nem utolsó sorban fínom ízéért. Használjuk főzéshez is!

Kékszőlős-pórés csirkemellszeletek

Hozzávalók: 6 szelet csirkemellfilé, 35 deka kimagozott vagy mag nélküli kékszőlő, 1 nagyobb szál póréhagyma, 3 deka vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál étkezési keményítő, 1,5 deci tejszín, 1,5 deci száraz fehérbor, só és őrölt feketebors ízlés szerint.

Elkészítése: a megtisztított póréhagymát vékony szeletekre vágjuk, a szőlőszemeket félbevágjuk. A csirkemellszeleteket sózzuk, borsozzuk, az olajon egy serpenyőben mindkét oldalukon aranysárgára sütjük, majd félretesszük, és melegen tartjuk őket. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, és a felszeletelt póréhagymát üvegesre pároljuk benne. A z étkezési keményítőt borral összekeverjük, majd beleöntjük a serpenyőbe, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és a maradék bort, a félbevágott szőlőszemeket, sózzuk, borsozzuk, majd 1-2 perc alatt összefőzzük. A csirkemelleket tálra rakjuk, és leöntjük a mártással. Párolt rizzsel kínáljuk.

Szőlős csirkemáj

Hozzávalók: 60 deka csirkemáj, 2 szál újhagyma, 2 deci vörösbor, 30-40 deka fehér és vörös csemegeszőlő, 3 evőkanál olívaolaj, 2 deka vaj, 2 evőkanál balzsamecet, só, őrölt bors.

Elkészítése: a szőlőszemeket félbevágjuk, kimagozzuk, a hagymákat vékonyan felkarikázzuk. A megtisztított csirkemájakat félbevágjuk, és az olajon hirtelen mindkét oldalukat megpirítjuk, majd aláöntjük a bort, és néhány percig pároljuk benne. Borsozzuk, majd melegen tartjuk. Egy serpenyőben a vajon üvegesre pirítjuk az újhagymakarikákat, majd hozzáadjuk a szőlőszemeket, és néhány percig együtt pároljuk. A májak mellé tálaljuk a mártást, párolt rizzsel vagy burgonyapürével kínáljuk.

 

Mustban pácolt kacsacombok

Hozzávalók: 6 kisebb pecsenyekacsacomb, 10 deka füstölt szalonna, 3-4 deci friss must, 15 deka kacsazsír, 2 fej fokhagyma, 2 evőkanál majoránna, só, őrölt bors.

Elkészítése: a konyhakész kacsacombok bőrös felét bevagdossuk, a csíkokra vágott füstölt szalonnával megspékeljük, majd egy edénybe rakjuk őket, s leöntve a musttal egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap lecsöpögtetjük, mindegyiket sózzuk, borsozzuk, a majoránnával bedörzsöljük. Egy sütőedényt kikenünk vastagon a kacsazsírral, és egymás mellé fektetjük a combokat. Mellédobjuk a gerezdekre szedett, megtisztított fokhagymákat, öntünk alá a pácmustból körülbelül 1,5 decit, majd lefedve puhára pároljuk a combokat, s a végén a bőrös oldalukat piros-ropogósra sütjük. Burgonyapürével és zöldsalátával kínáljuk.

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009/4. számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.