Életforma.hu

GASZTRO

Tavaszi menüsor a Balettcipő kávéházból

Egészséges és színes tavaszi menüsor egzotikus hozzávalókkal                   

Fűszeres bundában sült zöldségek pisztáciás joghurttal

Hozzávalók: 2 deci natúr görög joghurt, 5 deka tisztított pisztácia, cukkíni, padlizsán, fiatal sárgarépa, póréhagyma, 80 deka háromféle színű kaliforniai paprika, 10 deka pakora bhajia (indiai fűszerkeverék), 1 tojás, fél liter étolaj.

Elkészítése: a pakora bhajiát kikeverjük a tojással és kevés vízzel, ebbe a bundába forgatjuk bele a vastagra vágott zöldségeket. Forró, bő olajban aranysárgára sütjük, lecsepegtetjük róla a zsiradékot, majd a joghurtból és a tört, pirított pisztáciából készített mártogatós köré halmozzuk. Tálalásnál megszórhatjuk frissen vágott korianderrel.

Thai chilis csirkeleves gyömbérrel és kókusztejjel

Hozzávalók: 5 deka vaj, 5 deka gyömbér, 1 darab friss chili, 2-3 darab kaffer lime-levél, 1 darab friss ázsiai citromfű, 5 deka shitaki és fafüle gomba szárítva, 6-7 deci szárnyas alaplé, pár csepp halszósz, 1 darab lime, friss koriander, fél deci kókusztej, 2 deka thai zöldségkeverék.

Elkészítése: a vajon megfuttatjuk a reszelt gyömbért, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet, tovább pirítjuk, felöntjük a kókusztejjel, ekkor adjuk hozzá a beáztatott gombát és a zöldséget, ízesítjük a citromfűvel, chilivel, halszósszal, a lime levével, sózzuk. Hozzáadjuk az alaplevet, készre főzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak, ekkor szórjuk bele a finomra vágott koriandert. Lime-cikkekkel tálaljuk.

Spagetti ruccolával és kecskesajttal, pármaisonka-csíkokkal

Hozzávalók: fél kiló olasz spagetti, fél deci extraszűz olívaolaj, 10 deka ruccola, 15 deka kecskesajt, 15 deka pármai sonka, 5 deka napon szárított paradicsom olajban, 1 gerezd fokhagyma.

Elkészítése: az „al dente"-re főzött spagettit átforgatjuk az olívaolajon megpirított fokhagymaszeletekkel, belekeverjük a szárított paradicsomot, a ruccolát, tányérra halmozzuk, megszórjuk a reszelt kecskesajttal, és pármai sonkával, friss koktélparadicsommal díszítjük.

Fogas cukkínivel grillezve, sült koktélparadicsomos rizottóval

Hozzávalók: 60 deka fogasfilé, 10 deka vaj, 10 deka liszt, 1 tojás, 1 cukkíni, 1 deci halfond (halból készült alaplé), 30 deka rizs, 30 deka koktélparadicsom.

Elkészítése: a fogasfilét lebőrözzük, ebből és a halfondból alaplevet készítünk, amit a rizottóhoz használunk fel. A filéket vajon átsütjük, bevonjuk a sűrű besamellel, ráhelyezzük a cukkíniszeleteket, halpikkelymintázatot kialakítva. Megkenjük a felvert egész tojással, és grillsütőben besütjük. A hallé felhasználásával rizottót készítünk, sült koktélparadicsomokkal keverve. Tálalásnál a formázott rizottó mellé helyezzük a fogasfiléket, grillezett lime-cikkeket adunk mellé.

New York-i sajttorta erdei gyümölcsökkel

Hozzávalók: 27 deka tejszínes krémsajt, 7 deka kristálycukor, 1 deka vaníliás cukor, 1 deci tejföl, 7 centiliter tejszín, 3 tojás, 4 deka vaj, 8 deka édes kekszmorzsa, őrölt fahéj. A gyümölcsöntethez: 20 deka erdeigyümölcs-keverék, 5 deka kristálycukor, őrölt fahéj, 2 centiliter rum.

Elkészítése: a kekszmorzsából, egy tojásból, vajból tésztát készítünk őrölt fahéjjal ízesítve, a tortaformába helyezve elősütjük. A többi hozzávalót csomómentesre kikeverve ráöntjük, 160 fokon 90 percig sütjük, gyümölcsöntettel és tejszínhabbal adjuk. Gyümölcsöntet: az erdeigyümölcs-keveréket meglocsoljuk rummal, összeforgatjuk a kristálycukorral, őrölt fahéjjal, megvárjuk, míg sűrű levet enged, és már használhatjuk is.

Az ételsor a Balettcipő kávéházban készült.

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/1. számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.