Fűszeres bundában sült zöldségek pisztáciás joghurttal
Hozzávalók: 2 deci natúr görög joghurt, 5 deka tisztított pisztácia, cukkíni, padlizsán, fiatal sárgarépa, póréhagyma, 80 deka háromféle színű kaliforniai paprika, 10 deka pakora bhajia (indiai fűszerkeverék), 1 tojás, fél liter étolaj.
Elkészítése: a pakora bhajiát kikeverjük a tojással és kevés vízzel, ebbe a bundába forgatjuk bele a vastagra vágott zöldségeket. Forró, bő olajban aranysárgára sütjük, lecsepegtetjük róla a zsiradékot, majd a joghurtból és a tört, pirított pisztáciából készített mártogatós köré halmozzuk. Tálalásnál megszórhatjuk frissen vágott korianderrel.
Thai chilis csirkeleves gyömbérrel és kókusztejjel
Hozzávalók: 5 deka vaj, 5 deka gyömbér, 1 darab friss chili, 2-3 darab kaffer lime-levél, 1 darab friss ázsiai citromfű, 5 deka shitaki és fafüle gomba szárítva, 6-7 deci szárnyas alaplé, pár csepp halszósz, 1 darab lime, friss koriander, fél deci kókusztej, 2 deka thai zöldségkeverék.
Elkészítése: a vajon megfuttatjuk a reszelt gyömbért, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet, tovább pirítjuk, felöntjük a kókusztejjel, ekkor adjuk hozzá a beáztatott gombát és a zöldséget, ízesítjük a citromfűvel, chilivel, halszósszal, a lime levével, sózzuk. Hozzáadjuk az alaplevet, készre főzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak, ekkor szórjuk bele a finomra vágott koriandert. Lime-cikkekkel tálaljuk.
Spagetti ruccolával és kecskesajttal, pármaisonka-csíkokkal
Hozzávalók: fél kiló olasz spagetti, fél deci extraszűz olívaolaj, 10 deka ruccola, 15 deka kecskesajt, 15 deka pármai sonka, 5 deka napon szárított paradicsom olajban, 1 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: az „al dente"-re főzött spagettit átforgatjuk az olívaolajon megpirított fokhagymaszeletekkel, belekeverjük a szárított paradicsomot, a ruccolát, tányérra halmozzuk, megszórjuk a reszelt kecskesajttal, és pármai sonkával, friss koktélparadicsommal díszítjük.
Fogas cukkínivel grillezve, sült koktélparadicsomos rizottóval
Hozzávalók: 60 deka fogasfilé, 10 deka vaj, 10 deka liszt, 1 tojás, 1 cukkíni, 1 deci halfond (halból készült alaplé), 30 deka rizs, 30 deka koktélparadicsom.
Elkészítése: a fogasfilét lebőrözzük, ebből és a halfondból alaplevet készítünk, amit a rizottóhoz használunk fel. A filéket vajon átsütjük, bevonjuk a sűrű besamellel, ráhelyezzük a cukkíniszeleteket, halpikkelymintázatot kialakítva. Megkenjük a felvert egész tojással, és grillsütőben besütjük. A hallé felhasználásával rizottót készítünk, sült koktélparadicsomokkal keverve. Tálalásnál a formázott rizottó mellé helyezzük a fogasfiléket, grillezett lime-cikkeket adunk mellé.
New York-i sajttorta erdei gyümölcsökkel
Hozzávalók: 27 deka tejszínes krémsajt, 7 deka kristálycukor, 1 deka vaníliás cukor, 1 deci tejföl, 7 centiliter tejszín, 3 tojás, 4 deka vaj, 8 deka édes kekszmorzsa, őrölt fahéj. A gyümölcsöntethez: 20 deka erdeigyümölcs-keverék, 5 deka kristálycukor, őrölt fahéj, 2 centiliter rum.
Elkészítése: a kekszmorzsából, egy tojásból, vajból tésztát készítünk őrölt fahéjjal ízesítve, a tortaformába helyezve elősütjük. A többi hozzávalót csomómentesre kikeverve ráöntjük, 160 fokon 90 percig sütjük, gyümölcsöntettel és tejszínhabbal adjuk. Gyümölcsöntet: az erdeigyümölcs-keveréket meglocsoljuk rummal, összeforgatjuk a kristálycukorral, őrölt fahéjjal, megvárjuk, míg sűrű levet enged, és már használhatjuk is.
Az ételsor a Balettcipő kávéházban készült.
A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/1. számában jelent meg.