Életforma.hu

GASZTRO

Az ország tortájának története

Kirobbanó ízek, gyakran meghökkentő párosításban, technológiai újdonságok, lenyűgöző látvány. Mindez igaz, ha az ország tortáiról beszélünk. Ma már komoly rajongótábora alakult ki a versenynek, tömegek várják, hogy évről-évre megkóstolhassák az újabb nyertes kompozíciót.

Mi is az az Ország Tortája?

Az ország tortája, más néven Országtorta, Magyarország születésnapi tortája, ami egy cukrászati versenysorozat eredménye. Minden évben az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án mutatják be a nyertest. Az ország cukrászainak színe-java hónapokig dolgozik azon, hogy olyan új ízekkel, kreációkkal rukkoljon elő, amivel meggyőzi a zsűrit, aztán a fogyasztókat is.

Hogyan zajlik a verseny?

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére 14 évvel ezelőtt mutatta be az első Országtortát. A madártejes ízű cukrászremek a 2007. augusztus 20-i ünnepségen debütált. A kezdeményezés és a nyalánkság is akkora sikert aratott, hogy azóta is évről-évre kiírják a pályázatot.  A nevezések száma folyamatosan nő. Az előválogatást neves szakmai zsűri végzi, akik az első körben anonim módon tíz tortát választanak ki, majd felfedik a készítők nevét. Ebből a körből három torta kerül döntőbe. A nyertes torta receptje ekkor válik nyilvánossá. Megkapják azok a cukrászdák és cukrászmesterek, akik részt vesznek Az ország tortája promócióban, hogy augusztus 20-ára elkészíthessék az édességet, amit így az ország minden megyéjének több településén is megkóstolhatunk. A kiadott recepttől nem lehet eltérni, így minden cukrászdában ugyanazt az ízű és díszítésű tortát találjuk.

A tavalyi ország tortája verseny egyik indulója Foto: Cukraszat.net

Az eddigi nyertes torták

2007 Madártej torta

Zila László - Zila Kávéház, Budapest

A torta tojásfehérje habbal készült, tortaformában kisült és baracklekvárral összeragasztott két tortalapból áll, amit vaníliakrémmel töltöttek. Tetejét csokoládéforgáccsal, tejszínhabrózsákkal díszítették.

2008 Szatmári szilvatorta

Zila László -  Zila Kávéház, Budapest

A torta alapja az aszalt szilvával és rummal készített három piskóta lap közé töltött csokoládé és marcipán alapkrémes réteg, amelyet tejszínhabbal, aszalt szilvával, vágott pörkölt mandulával és zöld marcipán levelecskékkel díszítettek.

2009 Pándi meggytorta

Zila László -  Zila Kávéház, Budapest

Pándy meggy nem csak a töltelékben, de a tésztájában is van, amely tojás, cukor, friss meggy és citrom reszelt héjával készült piskóta. A tortát három piskótaréteg között mascarponéval és a fehér csokoládéval készült alapkrémmel és a meggyet, cherry brandyt és fahéjat is tartalmazó meggykrémmel töltötték meg, majd piros meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítették.

2010 Szilvagombóc torta

ifj. Sulyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin - Sulyán Cukrászda, Veresegyház

A tortát a jól ismert szilvás gombóc receptje ihlette. A vaníliás tejszínkrémet aszalt szilva darabkákkal gazdagított Sacher-torta lapok közé töltötték, a torta közepébe egy marcipános szilvás desszertet rejtettek, amely egy belga csokoládéba mártott marcipán és szilvalekvárral töltött piskóta összeállítás. A kész torta 70% kakaótartalmú lágy belga csokoládéval és aszalt szilvával díszített.

Kecskeméti Barackos kölestorta Fotó: Cukraszat.net

2011 Kecskeméti barackos kölestorta

Zila László - Zila Kávéház, Budapest

A torta tejben, vajban, vaníliában, reszelt citromhéjjal felfőzött kölesből, lenmagpehely, mandulaliszt, tojás és túró keverékével sütött piskóta alap felhasználásával egy tejszínhab, sárgabarackdarabok és gyümölcsöntettel töltött speciális tortaformában készült. Tetejét étcsokoládéval és felezett sárgabarackkal díszítették.

2012 Szabolcsi almás máktorta

Pintér Zsolt - Koko Cukrászda, Veszprém

A torta jellemzően magyar alapanyagokból áll, a kölespehellyel készült hat mákos tortalap között fahéjas almás töltelék és tejszínes vaníliás krém rétegekkel, a kész torta krémmel fedett teteje darált mákkal van meghintve.

2013 Milotai mézes grillázstorta

Bacskó Szilárd - Major Cukrászda, Budapest

A torta kétféle krémmel, sok dióval készült úgy, hogy egy-egy pralinés és mézes réteget egy ropogós, diós-grillázsos réteg választ el egymástól.

A 2013-as ország tortája, a Milotai mézes grillázstorta Készítette: Illustratedjc - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30820659

2014 Somlói revolúció

Damniczki Gyula Balázs - Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

Ez egy mousse tortaként újraalkotott somlói galuska, diógrillázsos tésztára rétegezett étcsokoládé mousse és egy narancsbetét fölé helyezett, ganache-sal borított vaníliás fehér csokoládékrém.

2015 Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta

Szó Gellért - G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

A sárgabarack, mandula, csokoládé és karamell kombinációjával alkotott torta harmonikus ízeit egy kis sárgabarack pálinkával bolondították meg.  A látványt légpárnás fóliával formázott buborékminta díszítéssel fokozták

2016 Az Őrség Zöld Aranya

Szó Gellért - G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

A torta a szalafői Batha Porta hagyományos eljárással készített tökmagolajával, mandulaliszt, málnazselé, fehércsokoládés ganache, hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával készült. Alulra egy tökmagos, joghurtos piskótalap került. A fehércsokoládés, lazára felvert, selymes és csillogó párizsi krémet (ganache) terítettek. Ezt egy ropogós tökmag pralinével választották el a málnazselétől, amire még egy lágy ganache réteg került. A tetejét fehércsokoládés tökmagolajos tükörzselével fedték be, erre pedig tejszínhab stuffra helyezett temperált fehércsoki-toll díszítmény került, nyers darált tökmaggal megszórva.

Az Őrség Zöld aranya. Foto: https://www.cukraszat.net/

2017 Balatoni Habos Mogyoró

Vaslóczki Orsolya - SUGAR! Design Cukrászda, Budapest

A mogyorós mousse, azaz mogyorós habtészta alapú torta tejcsokoládés karamellhabbal és mogyoróhabbal, feketeribiszkével készült. A torta nevében a „balatoni” jelző, a dél-balatoni régió jellegzetes csonthéjas gyümölcsére, a mogyoróra utal.

2018 Komáromi kisleány

Sztaracsek Ádám  -Jánoska Cukrászda, Komárom

A torta mézes-diós tészta alapú, körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér ízesítéssel.

2019 Boldogasszony csipkéje

Tóth Norbert  - Tóth Cukrászda, Dunaföldvár

Az alkotás alsó rétege egy málnaredukcióval átitatott piskóta. Ezen egy málnapürével dúsított tésztaréteg helyezkedik el, majd következik a cremeux (tejszínnel lazított krém), a tetején pedig egy bazsalikomos, citromos ganache réteg.  A tetejét liofilizált málnadarabokkal megszórt habcsókokkal és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítették. A torta minden rétegben fellelhető a népiesen Boldogasszony csipkéjének is nevezett málna.

Foto: https://www.cukraszat.net

2020 "Curiositas" – Kíváncsiság

Füredi Krisztián - Hisztéria Cukrászda,Tápiószecső

A tortában fehércsokoládés piskóta alapra sáfrányos birs zselé került. Ezt egy  kekszes-fehércsokoládés, ropogós réteg választja el a mogyoró ganache-tól, amit egy réteg mandula mousse követ. Az ízkavalkádot tejcsokoládés bevonat zárja le.

Cukormentes Ország Tortája? 

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2012 óta minden évben meghirdeti a Magyarország Cukormentes Tortája pályázatot is. A versenyműveknek fehér liszt, hozzáadott cukor,  adalékanyagok és tartósítószer nélkül kell elkészülniük. Így cukorbetegséggel küzdőknek, vagy diétázóknak sem kell lemondaniuk a cukrászremekekről.

Idén egy új alkategóriával is bővült a verseny. Ez a Vadászati és Természeti Világkiállítás "Egy a Természettel" pályázata. Erre csak olyan tortakompozícióval nevezhetnek a versenyzők, melyekben az áfonya, csipkebogyó, mogyoró, bodza, gesztenye alapanyagokból legalább egy megtalálható.

Itt olvashatsz a 2021-es döntős tortákról:

https://eletforma.hu/a-honap-temaja/magyarorszag-tortaja-2021-mutatjuk-a-dontos-tortakat/


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.