Életforma.hu

GASZTRO

Új csomagolásmentes üzlet nyílt Budapesten

Gondolkodjunk előre, hirdeti a csomagolásmentes vásárlást népszerűsítők egyre népesebb tábora. Nem elég ugyanis, ha a háztartási hulladékot szelektív módon összegyűjtjük, de valójában már meg sem kell termelnünk azt. Nincs szükség csilivili csomagolóanyagokra, elég pár befőttesüveg és papírzacskó, és indulhat a nagybevásárlás.

A nyugat-európai országokban, elsősorban Németországban már 2010 körül megnyitottak az első csomagolásmentes boltok, és a trend az elmúlt években tovább erősödött, az általában is követő üzemmódban működő Magyarországon most kezdenek elszaporodni az ilyen típusú boltok, ennek köszönhető, hogy új csomagolásmentes üzlet nyílt Budapesten a Déli pályaudvar közelében.

No waste. Fotó: depositphotos.com

 

Talán nem véletlen, hogy Németországban lett ennyire virulens a kezdeményezés, hiszen a korai nyolcvanas években itt szökkent szárba az első, valóban komolyan vehető zöld mozgalom, majd párt. Egyáltalán a környezetvédelem, mint eszme is innen indult hódító útjára. (Az már csak hab a tortán, hogy kormányra is Németországban kerültek először a zöldek, az általuk adott külügyminiszter pedig a magyar gyökerekkel büszkélkedő Joschka Fisher volt.)

A magas politikában persze nem győzedelmeskedhetett volna a zöld, környezetvédő gondolat, ha az nem gyökeresedik meg először a mindennapokban is; a szelektív hulladékgyűjtés volt talán az első olyan kezdeményezés, mely az egyén szintjén látott hozzá a környezet megóvásához.

Változtassunk fogyasztási szokásainkon!

És innen már csak egy ugrás volt annak a felismerése, hogy nem elég, ha otthon szelektíven gyűjtjük a szemetet, mert ez hosszú távon nem csökkenti sem a felhasznált műanyag mennyiségét, sem a Föld szennyezettségét. A valódi megoldás e helyett az, ha változtatunk a fogyasztási szokásainkon, és eleve elkezdjük csökkenteni az otthon termelt hulladékot. A hulladékmentes mozgalom alapgondolata tehát egyfajta előre gondolkodás, előrelátás volt.

A környezettudatos és fenntartható vásárlási kultúra lényege, hogy a háztartási hulladékok úgy csökkenthetők legegyszerűbben, ha eleve kiiktatjuk a felesleges termékcsomagolást, és fokozatosan átállunk a zero waste életstílusra: egyre inkább megkísérlünk helyben megtermelt élelmiszert vásárolni, olyan termelői és beszerzési közösségekhez csatlakoznunk, melynek segítségével csak annyi élelmiszert szerzünk be, melyre ténylegesen szükségünk van (annál semmiképpen sem többet, hisz így nem is kell kidobni).

Végső soron visszautasítjuk a felesleges fogyasztást, igyekszünk egyszer használatosak helyett tartós termékeket vásárolni, nem cipelünk haza irtózatos mennyiségű nem lebomló hulladékot csomagolás formájában.

Az egész gondolat rém egyszerű és tulajdonképpen nem is új, egy-két generációval ezelőtt még szinte semmit sem csomagoltak be, csak annyira, amennyire kellett. Aztán jött, hogy a gyümölcsöket hálóba tesszük, a tojást dobozba és PET-palackokban hordozzuk haza a vizet. Minderre válaszképpen mostanra megszületett a hulladékmentes mozgalom, aminek az alapgondolata röviden: nem elég szelektíven gyűjteni a hulladékot, a legjobb meg sem termelni azt.

A csomagolások kiiktatásával lehetőség van arra is, hogy mindenből csak annyit vásároljunk, amennyire szükségünk van, márpedig a mennyiség, megvásárolt élelmiszer mennyisége sem másodlagos a környezet megóvása szempontjából, hiszen nem csupán a csomagolóanyagokkal bánunk pazarlóan. Egy 2013-as felmérés szerint a világon megtermelt összes élelmiszer 30-50 százaléka végzi a kukában minden évben, vagyis a megvásárolt dolgok felét, harmadát soha nem fogyasztjuk el. Iszonyatos mennyiség.

 

Egyre fontosabb a környezetvédelem. Fotó: Pixabay

 

A csomagolásmentes üzletekben nincsenek előre becsomagolt termékek, hanem kimérős formában árulnak mindent. A vásárlók a magukkal hozott vászontáskát, üveget, papírzacskót, vagy más tárolót töltik meg a kívánt mennyiséggel, majd mérés után fizetnek. Pontosan úgy, mint ahogy egy-két generációval ezelőtt is szokás volt a legtöbb boltban.

Igényel némi szervezést

Csomagolásmentes boltban vásárolni persze igényel némi szervezést és előre gondolkozást. Vászonszatyor kell hozzá, meg befőttesüveg, és az sem hátrány, ha nem kocsival megyünk, és azzal sem szennyezzük környezetünket.

Érdemes bevásárlólistát írni, és átgondolni, hogy miből mennyire van szükségünk. Ez nem csak azért fontos, hogy nehogy elfelejtsünk valamit, de csökkenti az impulzusvásárlás esélyét is.

A transzparencia, és ezáltal a bizalom is egy fontos szempont, amit egy csomagolásmentes boltban történő vásárlás során elvárunk és érvényesítünk is. A termékek a boltba lépve rögtön láthatóvá válnak, nem rejtik el őket felesleges csomagolóanyagokba, hiszen nincs is rá szükségük.

A termékek csomagolás nélkül is esztétikusak, ízlésesek és gusztusosak, nincs szükségük fantázianevekre, szlogenre, professzionális dizájnra vagy hívogató fényképre a tálalási javaslatról. Természetesen az összetételekre és tápanyagokra vonatkozó információkat az ilyen boltokban általában megosztják a vásárlóval.

Minden áru friss és természetes, nem tartalmaznak felesleges tartósítószereket, adalékanyagokat vagy állagjavítókat. Többségük közelről, országon belülről érkezik az elárusító helyekre.

Egy kis spét

Magyarországon persze jó néhány évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megjelenjen az első ilyen üzlet. Budaörsön 2015 szeptemberében nyitott meg az első ilyen bolt, ami szűk egy éves működés után le is húzta a rolót.

Később Piliscsaba bizonyult túl kicsinek egy hasonló ötlethez, de az ottani tulajdonos később a fővárosban nyitott üzletei már életképesnek bizonyultak. Az új boltnyitásokat elnézve úgy tűnik, hogy 2019 nyara nemcsak a hulladékmentes szemlélet terjedésében is változást hozott; 2019 őszén egymás után nyíltak a csomagolásmentes boltok az ország különböző településein.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.