Életforma.hu

GASZTRO

Utolsó vacsora a Titanicon

Százöt év után magyar sztárszakács készítette el újra a Titanicon felszolgált utolsó vacsorát. Krausz Gábor séf Szende Gabriella kutatásai alapján tálalta annak a menüsornak egy részét, amelyet 1912. április 14-én este fogyasztottak az első osztály Á la carte éttermében. Alig néhány órával később a vendégek és a személyzet már az életéért küzdött.

A Titanic fedélzetén három étkezde volt, a harmad-, a másod- és az első osztály utasait elkülönítették egymástól, sőt, a legelegánsabb szinten működött egy A la carte étterem is, amely a felső tízezer legfelsőbb rétegeit szolgálta ki. A korabeli leírások szerint jó volt azon az estén a hangulat, csodás napot zártak az utasok.

Utolsó vacsora a Titanicon, Kép: Titanic Kiállítás

A belvárosban látható Titanic kiállítás felkérésére Krausz Gábor, a TV2 Séfek Séfe című műsorának vezető konyhafőnöke megidézte ezt a baljóslatú vacsorát. Több mint 105 év elteltével elkészítette a Titanic menüjének egy kicsit újragondolt változatát, ragaszkodva ahhoz, hogy az eredeti ízvilág megmaradjon.

Ez volt az utolsó vacsora a Titanic fedélzetén:

Menükártya a Titanicon, Kép: Titanic Kiállítás

Árpakrémleves

Mousseline mártásban érlelt lazac uborkával

Bélszínsteak

Hirtelen sült csirke lyoni módra

Töltött cukkini zöldségekkel, paszternákpürével

Mentaszósszal tálalt bárány

Almaszósszal tálalt sült kacsa

Marhabélszín chateau burgonyával

Római puncs

Sült galambfióka zsázsával

Hideg spárga vinaigrette-szósszal

Libamájpástétom

Zellerkrém

Waldorf-puding

Őszibarack Chartreuse-zselében

Csokoládés és vaníliás eklerfánk

Francia fagylalt

- Charles Proctor, a Titanic séfje a francia konyha híve volt. Árpagyöngy ragut készítettem édesburgonya- és paszternákpürével, zöldalmakompótot, pirított bok choy-t, vagyis kínai káposztát, valamint pecsenyekacsamell rozét kacsa jussal - mondta Krausz Gábor. - Ez a Titanic menüjének rövidebb, tömörebb változata, de képviseli azt az ízvilágot, amelyet az utasok élvezhettek az utolsó estén - magyarázta a séf.

Újragondolt mentaszósszal tálalt bárány, Kép: Titanic Kiállítás

A Titanicon a ma ismert rendszerben, munkaállomásokon dolgoztak a szakácsok, a jelenlegi konyhai technikák nagy részét is ismerték már, a kifinomult közönség azonban valószínűleg nem fogadná lelkesen a száz évvel ezelőtti menüt.

Rejtélyes magyarok a Titanicon
Több mint 100 évvel a Titanic katasztrófája után se tudjuk pontosan, hogy voltak-e honfitársaink, és ha igen, hányan a világhíres óceánjáró fedélzetén, amikor a hajó 1912. április 15-én hajnalban hullámsírba merült. A budapesti Titanic Kiállítás a katasztrófa magyar vonatkozású titkaira is próbál válaszokat adni.

- Más alapanyagokból dolgozunk, és máshogy manapság. Rendkívül ízletes és változatos menüt hoztak össze a hajón, de egy Michelin-csillagos étterem kínálatával ez ma már nem vetélkedhetne – vélekedett Krausz Gábor.

A Titanic konyháján 62 ember dolgozott, többségük odaveszett. Charles Joughin pékmester az egyik kivétel, ő egy felborult csónakba kapaszkodva megmenekült. Később azt mondta, hogy a brandy mentette meg, amit a katasztrófa előtt ivott.

A budapesti Titanic kiállítás már csak pár hétig várja látogatóit, de még számos érdekességet megtudhattok a világ leghíresebb hajójának első és utolsó útjáról.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.