Amikor a holland halászok nem fogtak semmit, akkor este jött a krumpli. Meghámozták, hosszúkás, halacska alakúra vágták, és kisütötték. No, ez a legenda, történelmi alapja aligha van, legalább is még a holland kutatók sem találtak erre vonatkozó hiteles adatot.
Az viszont biztos, hogy dél tájt ez az egyik legismertebb és legfinomabb utcai kaja. A holland családok általában nem túl korán, de egy bőséges reggelit költenek el, 11-kor általános kávéidőt tartanak, amihez egy kis süti, azaz kuki tartozik. Hivatalos, magyar szemmel hagyományos ebédet nagyon kevés helyen láttam. Este öt után jön a vacsora, majd kávé, pihenés, és este 9-körül indul az élet, a vendégeskedés.
Magyar gyomor tehát dél körül megkordul - még Hollandiában is. Ilyenkor a lehető legjobb ötlet egy adag sült krumpli vagy szalma krumpli.

Elkészítés:
Lehetőleg kifejezetten sütéshez ajánlott krumplit vegyél a piacon! Mosd meg, majd burgonyapucolóval hámozd meg. Így a lehető legkevesebb lesz a veszteség! Éles késsel hosszában vágd fel, kb. fél centis hasábokra. Hevítsd fel az olajat pontosan 180 fokra, és rakd bele. Félig süsd meg, ÉS MOST JÖN A TRÜKK! Vedd ki a krumplit az olajból, és pihentesd úgy minimum 5 percig! Ezalatt forrósítsd fel az olajat, amennyire csak tudod! Ebben a tűz forró olajban süsd készre! Ha azonnal nekilátsz, sózd meg! És jöhet a belül puha, kívül ropogós sült krumpli!
A hollandok a majonézen kívül számos szószt kínálnak hozzá. A satay a legismertebb (földimogyoróból készül), de választhatsz ketchupot, hagymát, sőt ezek keverékét is. A derék krumplisütő mesternek, aki megosztotta velem a titkot, könnyű dolga volt, mert eleve két nagy, a megfelelő hőfokú "serpenyővel" dolgozott. És még valami! Az olajat gyakrabban kell cserélni, mint gondolod! Jó étvágyat!