Olaj cikkek

Végzetes méreteket ölt a pálmaolaj miatti természetrombolás
A pálmaolaj életünk majd minden területén jelen van. Megtalálható az élelmiszerekben, a kozmetikumokban, a gyógyszerekben, a kenőanyagokban, sőt még a biodízelben is. Ugyan csak néhány évtizede hódította meg a világ iparát, a nyomában maradó természetrombolás máris végzetes méreteket öltött.

A nemesfém lesz a következő nagy dobás?
Nemesfémek és olaj. Melyik lesz a nyertes a járvány lecsengése után? Erről és számos más érdekességről is olvashat a Piac & Profit magazin friss számában.

Régimódi resztelt csirkemáj
Egyre kisebb érdeklődést mutatnak idősödő szüleim a különleges ételek iránt. Inkább a régi ízeket keresik - talán épp a gyerekkorukból. Így készítettem el ezt a jól bevált receptet, és tényleg nagy örömöt szereztem vele. Belegondoltam, én is rég ettem csirkemájat, pedig mennyire szeretem?!...

Sült hagyma huescai módra
Halhoz kerestem a minap egy jó kis köretet, és akkor eszembe jutott az egyik spanyol receptem, amit még kinn jegyeztem le. Nosza, feltúrtam a saját receptes füzeteimet, és megtaláltam! Neki is láttam azonnal. Ha meg akarod lepni a férjedet egy különlegességgel, próbáld ki ezt is! Nemcsak halhoz, sültekhez is isteni!

Előzzük meg a csúnya csíkokat!
Talán nincs is olyan kismama, aki ne kenné a pocakját krémekkel és olajokkal, hogy elkerülje a striák megjelenését. Ez pedig vagy sikerül, vagy nem. Ebből is látszik, hogy a folyamat bonyolultabb annál, hogy csak krémekkel meg lehetne oldani. Dr. Angyal Géza szülész –nőgyógyász főorvos segít a kismamáknak.

Nemcsak Trumpnak jutott eszébe Grönland
Megvenni eddig nem sikerült Grönlandot, de a jég alatt épült amerikai támaszpontok máig radioaktívan szennyeznek. Az ötlet egyébként nem Trumpnak jutott először eszébe. Történészek kiderítették, hogy 1946-ban az amerikaiak több mint 100 millió dollárt ígértek Dániának Grönland átengedéséért.

Gyors palacsinta, gyors töltelék, gyorsan jött bulihoz
Teli találat a palacsinta minden időben. Lehet benne édes vagy sós töltelék, mindegyik menő. Ez a tászta egy turbó gyors változat, ha nem hagyod állni, akkor is jó! Ráadásulk attól, hogy olaj van benne, nem éghet oda, és nem lesz büdös a konyha! Ez csupa jó hír! Elég előtte egy gyors gulyásleves, és az egész nap a téd!

Sült paradicsomom grillpartihoz
Ezt a vicces kis grillkoronát először készítettem, de nagyon cuki! Azt a sót használd, amelyiket a legjobban kedveled, és feltétlenül frissen őrölt borsot szórj rá, mert sokkal intenzívebb lesz az íze! A sütés alatt lassan kinyílik a paradicsom attól függően, hogy mennyire vágod be! Persze, ha mélyebben, belül is jobban pirul, ami bársonyossá teszi az ízét! Vágj bele!

Sütés – olajozottan
Mi a különbség a zsír, az olaj, a vaj és a margarin között? Milyen kémiai tulajdonságok befolyásolják a konyhában betöltött szerepüket? A Laboratorium.hu Konyhakémia rovatának legfrissebb cikke tudományos magyarázattal, táblázatokkal ad választ arra, mikor, melyiket érdemes használni. Hasznos tanácsok mindenkinek!

Paradicsomsaláta
Nincs olyan fogyókúra, amiben ne szerepelne paradicsom. Ez a fantasztikus, kerek, mosolygós bogyó már ránézésre is jókedvre derít! Magyarországon olyan fantasztikus ültetvényeket gondoznak, hogy szemünk-szánk eláll! Elég, ha csak a szentesi gazdákra gondolunk! Egy biztos, olyen ízledtes, csodálatos paradicsom sehol a világon nem terem, mint nálunk!
Burgonyafánk, a királyi köret
A burgonyafánkkal még gyerekkoromban ismerkedtem meg, amikor nagyanyám zseniális vadasait ezzel körítette. Emlékszem, ahogy a kis fánkocskák ügyesen forogtak az olajban, amikor az egyik oldaluk pirosra sült, készségesen átfordultak a másikra.
Majonéz készítése házilag
A majonéz cseppet sem egészséges étel, de azzal vitatkozni, hogy nagyon finom, sajnos nemigen lehet. Ha tenni akarunk legalább egy kicsi lépést az egészségünk felé, készítsük a mártást otthon, és ne adalékanyagokkal telezsúfolt boltit használjunk.
Túrós-tökös pogácsa - percek alatt
Ha nincs sok kedved ma a konyhában sürgölődni, akkor ezt a nagyon gyors vacsorát ajánljuk, főleg ha van otthon egy fél kilóra való tököd és egy csomag túród. Körettel vagy tejföllel is kínálhatod, és mindössze fél óra alatt elkészítheted!
Francia majonéz - házilag
Egy újszülöttnek minden vicc új. Vagyis: többször előfordult már, hogy megírtam egy remek receptet, de később kiderült, egy-két olvasó számunkra alapvető receptekkel, eljárásokkal nincs tisztában. Ezen szeretnék segíteni többször is a jövőben! Elsőként álljon itt a francia majonéz receptje, ami nemcsak egy remek rántott hal mellé kiváló, számtalan más ételnek is alkotóeleme!
Bolgár salátám a grillpartihoz
Első repülős utam - ráadásul először a szüleim nélkül - Bulgáriába vezetett. Az első bolgár étel pedig, amit ott ettem, ez a saláta volt! Először idegenkedtem a sok olajtól, de aztán nagyszerűen csúszott a húsokhoz, a kagylókhoz egyaránt! Próbáld ki a következő sütögetésen! Igazi, mediterrán csoda! Az emberek pedig fantasztikusan kedvesek!
Aranybarna, ropogós és tökéletes: mi az?
Rántott hús vagy sült krumpli? Ugye akkor szeretjük igazán, ha friss, aranybarna és ropogós? Mindez könnyedén megvalósítható egy apró sütési trükkel! Olyan olajat kell választani, amiben fritopti van. A nemesített napraforgóból előállított étolaj természetes Omega-9 zsírsavtartalma lehetővé teszi, hogy jobban ellenálljon a hőnek, de használatával egészségünk megőrzéséért is tehetünk. A többszöri biztonságos sütés lehetőségével a tökéletes eredmény az aranybarna és ropogós étel.
Főzzük, süssük, vagy pároljuk? Melyik egészségesebb?
Létezik-e vasárnapi ebéd klasszikus rántott hús nélkül? Hogyan válasszuk ki, hogy milyen zsiradékban süssünk? Rengeteg a tévhit a sütő zsiradékokról, olajakról, de mi jusson eszünkbe a polcok előtt és otthon a konyhában?Segítünk!
Varázslatos sült krumli
Soha életemben nem ettem olyan remek sült krumplit, szalmakrumplit, mint Amszterdamban, az utcán! Lapátkával egy kis papírtölcsérbe öntik, és ha kéred, majonézt, ketchupöt vagy bármilyen szószt is kérhetsz rá! Egyszerűen mennyei!
Így előzzük meg a téli fülfájást
Télen a hallójárat vékony laphámja könnyebben kiszáradnak, berepedeznek, ami a hallójárat gyulladásához vezethet. A létrejövő mikro-repedésekben könnyebben megtapadnak a betegségeket okozó baktériumok, a hallójárat melege pedig kedvező feltételeket teremt ezek elszaporodására. A gyógynövény olajokat tartalmazó fülcseppek rendszeres használatával azonban hosszú távú védelmet nyújthatunk az érzékeny füleknek.
Zuhanó élelmiszerárak
Négy éve folyamatosan csökken a legjelentősebb alapvető élelmiszerek ára: a 2015-ös év átlaga 19 %-kal maradt el az azt megelőző évitől, ahogy a világgazdaság gyengélkedése a fémektől kezdve az energiapiacokig mindenütt erőteljes árzuhanást generált.
Mennyi és milyen zsiradékot fogyasszunk?
A magyar lakosság átlagos táplálékfelvétele 2400-2800 kcal energiának felel meg naponta. Ennek kb. 35-40%-a a zsírok csoportjába tartozik, melyből 1 gramm energiatartalma 9,2 kcal. Fejenként körülbelül 100 gramm zsírt fogyasztunk naponta, ez 10%-kal több az ajánlottnál. A növényi eredetű zsír - például növényi olajok - egészségesebb, mint az állati eredetű zsiradék (sertészsír, zsíros húsok, sajt, vaj) fogyasztása. A növényi eredetű zsírok ugyanis egészségügyi szempontból sokkal kedvezőbbek, mint az állati eredetűek.
Mediterrán diéta
A mediterráneum gasztronómiájának esszenciáját a következő komponensek adják: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olívaolaj, hal és vörös bor. Nem hangzik rosszul, ugye?
A silány mellékterméket is olívaolajként árulják
Az olívaolajok közötti jelentős minőségi különbségekre hívják fel a figyelmet a táplálkozástudományi szakemberek, hangsúlyozva: az "olívaolaj" felirat gyakran megtéveszti a vásárlót. A silány mellékterméket is olívaolajként árulják.
Ismerd meg az olajokat! Fontos, hogy melyik mire jó!
Az étolajra sokan csak az ételek elkészítéséhez nélkülözhetetlen alapanyagként gondolnak, holott az egészségmegőrzésben is igen fontos szerepet játszik. Nagy segítségünkre lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásban, betegségek megelőzésében, vagy dietoterápiájában, azonban egyáltalán nem mindegy, melyik fajtáját mire alkalmazzuk.
Csodatévő olíva
Az olívaolaj lecsillapítja azokat a géneket, amelyek egy sor betegség - a szívrendellenességektől a köszvényig - belobbanásáért felelősek
Nem csak az olívaolaj egészséges!
Minden olajnak helye van táplálkozásunkban.Tévhit tehát az olyan elképzelés, ami szerint „csak az olívaolaj egészséges". Fontos tudni a növényi olajokról, hogy egyikük sem tartalmaz koleszterint. Táplálkozásbiológiai szempontból elsősorban a zsírsavösszetételük, valamint szterin- és vitamintartalmuk függvényében lehet megítélni őket.