Életforma.hu

GASZTRO

Mediterrán diéta

A mediterráneum gasztronómiájának esszenciáját a következő komponensek adják: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olívaolaj, hal és vörös bor. Nem hangzik rosszul, ugye?

Jó lenne pár kilót leadni, nem? Ebben életkortól és testtömegtől függetlenül minden nő egyetért. A tapasztaltak és realisták tudják, hogy gyorstalpaló fogyókúra nem létezik, és hogy még a legzsírszegényebb diéta sem ér semmit rendszeres mozgás nélkül. Nem az a kérdés tehát, hogy hol találunk rá a mágikus mínusz 2 kiló/nap menüre, hanem hogy melyik az a kiegyensúlyozott és egészséges koszt-koncepció, ami legközelebb áll az ízlésünkhöz - és a gyomrunkhoz.

Mondhatnánk "ahány gyomor, annyi diéta" - van, aki a zöldség-gyümölcs duóra esküszik, és van, aki a mindenből egy keveset stratégiát veti be a zsírpárnák ellen. Ez utóbbiaknak nyáron ideális menüt jelentenek a mediterrán étrend alapján összeállított étkezések. De mit is értünk mediterrán diéta alatt?

A mediterráneum gasztronómiájának esszenciáját a következő komponensek adják: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olívaolaj, hal és vörös bor. Nem hangzik rosszul, ugye? Görögországtól Dél-Olaszországon és Dél-Franciaországon át Spanyolországig és Portugáliáig ezek az élelmiszerek a táplálkozás alfái és ómegái. Az északi(bb) népek konyhaművészeti remekeivel szemben ételeik azzal a pozitív tulajdonsággal bírnak, hogy híján vannak a telített zsíroknak - azaz könnyebbek (értsd: nem hájgenerátorok) és egészségesebbek.

Mindez nem azt jelenti, hogy minden típusú zsírt száműztek a fazékból: a telítetlen zsírokban gazdag olívaolaj például a mediterrán diéta alapköve - és a déli népek magasabb átlag életkorának egyik őrangyala. Az egészséges és karcsúsító mediterrán táplálkozás legelemibb szabálya tehát, hogy főzzünk olívaolajjal

Nincs strikt recept, hogy a déli gasztronómia elemeit miképpen ötvözzük. A szabályok, mint például, hogy együnk zöld színű zöldségeket, mert biztosítják a szervezet vasszükségletét, vagy hogy megszokott sajtjainkat időnként cseréljük le kalciumban gazdag kecske sajtra, rugalmasak. Nincsenek regulák, csak finomabbnál finomabb ételek, amikből kedvünkre válogathatjuk össze a saját mediterrán diétánkat.

Lássunk egy példát:

Reggeli

-         1/3 sárgadinnye

-         1 szelet pirítós

-         2 teáskanál mogyoróvaj

-         1 alma

Ebéd

-         2 tálka friss spenót saláta

-         5 dkg grillezett csirkemell       

-         1 evőkanál olívaolaj

-         1 evőkanál vinaigrette

-         1 kis pita

-         1 alma

Vacsora

-         10 dkg hal

-         1 darab kis édes burgonya

-         2-3 tálka brokkoli, répa, paprika, hagyma és olívaolaj

-         1 tálka friss gyümölcs

Tízórai vagy uzsonna

-         1 kis marék dió, mandula, mogyoró, pekandió, stb.

A példából jól látszik, hogy aki egy ilyen menüt végig eszik, az garantáltan nem éhesen fekszik le aludni.

Ha a Magyarország lakosságát elpillesztő nyári hőmérséklet felveszi a versenyt a mediterrán országok temperatúrájával, miért ne követhetnénk ilyenkor a déli országokban bevett étkezési gyakorlatot? Ha már a szieszta intézménye csak távoli álom marad, legalább ennyit tanuljunk a mediterráneumtól!

 

 

    


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.