Jó lenne pár kilót leadni, nem? Ebben életkortól és testtömegtől függetlenül minden nő egyetért. A tapasztaltak és realisták tudják, hogy gyorstalpaló fogyókúra nem létezik, és hogy még a legzsírszegényebb diéta sem ér semmit rendszeres mozgás nélkül. Nem az a kérdés tehát, hogy hol találunk rá a mágikus mínusz 2 kiló/nap menüre, hanem hogy melyik az a kiegyensúlyozott és egészséges koszt-koncepció, ami legközelebb áll az ízlésünkhöz - és a gyomrunkhoz.
Mondhatnánk "ahány gyomor, annyi diéta" - van, aki a zöldség-gyümölcs duóra esküszik, és van, aki a mindenből egy keveset stratégiát veti be a zsírpárnák ellen. Ez utóbbiaknak nyáron ideális menüt jelentenek a mediterrán étrend alapján összeállított étkezések. De mit is értünk mediterrán diéta alatt?
A mediterráneum gasztronómiájának esszenciáját a következő komponensek adják: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olívaolaj, hal és vörös bor. Nem hangzik rosszul, ugye? Görögországtól Dél-Olaszországon és Dél-Franciaországon át Spanyolországig és Portugáliáig ezek az élelmiszerek a táplálkozás alfái és ómegái. Az északi(bb) népek konyhaművészeti remekeivel szemben ételeik azzal a pozitív tulajdonsággal bírnak, hogy híján vannak a telített zsíroknak - azaz könnyebbek (értsd: nem hájgenerátorok) és egészségesebbek.
Mindez nem azt jelenti, hogy minden típusú zsírt száműztek a fazékból: a telítetlen zsírokban gazdag olívaolaj például a mediterrán diéta alapköve - és a déli népek magasabb átlag életkorának egyik őrangyala. Az egészséges és karcsúsító mediterrán táplálkozás legelemibb szabálya tehát, hogy főzzünk olívaolajjal!
Nincs strikt recept, hogy a déli gasztronómia elemeit miképpen ötvözzük. A szabályok, mint például, hogy együnk zöld színű zöldségeket, mert biztosítják a szervezet vasszükségletét, vagy hogy megszokott sajtjainkat időnként cseréljük le kalciumban gazdag kecske sajtra, rugalmasak. Nincsenek regulák, csak finomabbnál finomabb ételek, amikből kedvünkre válogathatjuk össze a saját mediterrán diétánkat.
Lássunk egy példát:
Reggeli
- 1/3 sárgadinnye
- 1 szelet pirítós
- 2 teáskanál mogyoróvaj
- 1 alma
Ebéd
- 2 tálka friss spenót saláta
- 5 dkg grillezett csirkemell
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vinaigrette
- 1 kis pita
- 1 alma
Vacsora
- 10 dkg hal
- 1 darab kis édes burgonya
- 2-3 tálka brokkoli, répa, paprika, hagyma és olívaolaj
- 1 tálka friss gyümölcs
Tízórai vagy uzsonna
- 1 kis marék dió, mandula, mogyoró, pekandió, stb.
A példából jól látszik, hogy aki egy ilyen menüt végig eszik, az garantáltan nem éhesen fekszik le aludni.
Ha a Magyarország lakosságát elpillesztő nyári hőmérséklet felveszi a versenyt a mediterrán országok temperatúrájával, miért ne követhetnénk ilyenkor a déli országokban bevett étkezési gyakorlatot? Ha már a szieszta intézménye csak távoli álom marad, legalább ennyit tanuljunk a mediterráneumtól!