Életforma.hu

STÍLUS

A grillezés és bográcsozás alapjai

Egy bográcsgulyásebéd vagy egy grillvacsora - utóbbihoz kert sem kell, elég egy erkély vagy egy terasz - igazi társas élményt is jelenthet. Az oldott beszélgetéssel fűszerezett, közös kerti étkezésnek a fellobbanó tűzön, izzó parázson sütött, bográcsban főzött étkek egyedi íze, aromája és a szabad tér nyújtotta különleges hangulat egyaránt vonzereje.

 Az emberiség évezredes kulináris élménye a nyílt lángon sült, főtt ételek íze, zamata. Igaz, a szabad ég alatti közös sütögetés eszközei és "tárgyai" jócskán gazdagodtak. Ma már a helyi szokásokon túlmutatnak a grillrácsra kerülő ételféleségek, és szinte minden kontinensen hasonló lehet a menü: a különféle húsokon, kolbászokon, halakon, tenger gyümölcsein kívül a zöldségek, lédús gyümölcsök is igazi sültcsemegék, s a grillezett finomságokat ízletes salátákkal, fűszeres mártásokkal, grillvajakkal és öntetekkel gazdagítják.

A bográcsban főzött

hagyományos ételek palettája ugyan jóval szűkebb, és a főzés közbeni közös munka is kevesebb, mint a szabad tűzön sültek esetében, ám ezek a - nyelvészeti és régészeti emlékeink szerint a honfoglalás korából származó - főzőedényben készített tartalmas, "leveses" ételek legalább olyan finomak, mint a grillezettek. Legyen az akár ősi bográcsgulyás - amelyet nem csak marha- és birkahúsból főzhetünk, lehet sertés is az alapanyaga - vagy annak vidékenként eltérő - például csángó, palóc vagy szegedi - változata, esetleg halászlé, aki evett már ilyet, tudja, hogy a szabad tűzön készültnek nincsen párja, de éppúgy bográcsba való a tárkonyos, vörösboros vadpörkölt, a különleges tokány vagy akár a lecsó is.

A bogrács- vagy üstpartihoz persze kell a főzőedény, állvány, egy jó erős keverőkanál, s a nyílt tűz hozzáadja a magáét. Nehéz az így készült ételt elrontani, de azért nem árt ismerni azokat az apró recept- és főzőfortélyokat, amelyek megadják az étel különleges zamatát. Ilyen a hagymás alapú, pirospaprikával színezett húsok gondos pirítása, a mérsékelt, gyöngyöző főzés, óvatos kevergetés mellett.

A grillezésnek

ugyan nincs a kezdők számára elsajátíthatatlan, különleges tudománya, mégis, az alapanyagok kiválasztásától a pácoláson át a sütésig számos apró dologra kell figyelni - állítják a grillmesterek.

Ha szárnyast kívánunk feltálalni, pulykából a mellét, csirkéből a mellét, combját és szárnyát érdemes vásárolni. Sokan leszedik a szárnyasok bőrét, pedig - bár hizlaló -, finom ropogósra sülve sokak kedvence. A marhahúst kedvelőknek grillezésre elsősorban a bélszínt, hátszínt és rostélyost - ma már lehet kapni úgynevezett T-bone steaket is, amelynek a csontján a hátszín és a bélszín is rajta van -, míg sertésből a karajt, a szűzpecsenyét, valamint a kicsit zsírosabb, ám rendkívül ízletes tarját és oldalast érdemes leginkább a rácsra tenni. Bármelyik húsból készíthetünk nyársat, akár magukban, vegyesen vagy zöldségekkel, szalonnával keverve.

A halak közül leggyakrabban a filézett lazac és fogas kerül a grillrácsra, de legalább ilyen finom a pisztráng is; végül is a hazai vizekből való halak közül is szinte mindegyik alkalmas a grillezésre akár filézve, egészben vagy patkószeletre vágva. A tenger gyümölcsei közül leginkább a garnéla és a királyrák az, ami leginkább kedvelt nálunk. Ezek is kerülhetnek nyársra, sőt akár gyümölcsökkel együtt is süthetők.

A zöldségek

is grillezhetők, leggyakrabban a paprikát, paradicsomot, hagymát, gombát, patisszont, tököt, padlizsánt, répát, cukkinit, csemegekukoricát sütik így - félbe-, csíkokra vagy szeletekre vágva -, s nemcsak köretként, hanem önmagukban is nagyon finomak. Fűszerezésükre fél-egy órával a sütés előtt leggyakrabban bazsalikomot, kakukkfüvet és oreganót használnak a gyakorlott grillezők, akik azt is tudják, hogy a zöldségeket csak minimálisan szabad sózni - s lehetőleg közvetlenül a sütés előtt -, mert levet eresztenek, és elveszítik frissességüket, zamatukat.

A grillezett zöldségek mellett a grillhúsok első számú körete a burgonya, amelyet akár héjában, akár- önmagában vagy szalonnába tekerve - fóliába csomagolva is a rácsra tehetjük. Érdemes kipróbálni a sajtokat is: a grillezett kecske- és gomolyasajt még az ínyencek tetszését is elnyeri.

Fontos

A grillezendő nyersanyagokat (húsokat, zöldségeket) mindig előmelegített rostra kell helyezni.

Megkönnyíti a dolgunkat, ha hasonló méretű, azonos fajtájú és minőségű nyersanyagokat grillezünk együtt, mert így megközelítően azonos idő alatt készülnek el.

Grillezés közben ne szurkáljuk a sülő pecsenyét, mert az értékes nedvek kifolynak belőlük.

Forgatáshoz hússütő csipesz a javallott.

A húsokat frissen érdemes elfogyasztani, mert kihűlve megkeményednek.

Kerti sütéshez mindig friss húst használjunk!

Fontos

Halászlé főzésére a felül szűkített bogrács a jobb, míg pörköltekhez, gulyáshoz a hagyományos bográcsok a megfelelőek.

Főzés előtt ajánlott a vasbográcsot parázsra téve kiégetni, a főzés utáni kimosás, szárítás után pedig olajjal vagy zsírral bekenni, védve a rozsdásodástól.

Jó tudni

A bogrács, az üst, a főz és a lé (leves) szavaink a honfoglalás korából maradtak ránk. Ekkor eleink cserépüstöt, vasbográcsot használtak ételeik főzéséhez. A többnyire sóval, tormával ízesített lédús húsételeket kásával fogyasztották.

Az angol barbecue szó eredetileg azt a fakeretet jelentette, amelyre - a nyílt tűz fölé téve - a szabadon élő népek ráaggatták a pirítandó húst. Formája, anyaga mérete az évszázadok során megváltozott: ma a világ országaiban számos típusát használják. Az úgynevezett hibacsi (tűzdoboz) készülhet öntöttvasból, acélból vagy alumíniumból, de kapható például piknikhez egyszerű, egyszer használatos, eldobható barbecue is.

Szilágyi Eta

Konyha és Fürdő Piac 2005/május


Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!
A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus férfi karórák titkai 

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a precizitást. De hogyan is működnek ezek a kiegészítők? Sokak számára ezek a kérdések ismeretlen területnek számítanak, mégis egyszerűen megérthetők, különösen, ha ránézünk a mechanizmusukban rejlő zsenialitásra.
Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél? 

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra is az egyik legnépszerűbb és legnőiesebb választást nyújtják. Ezek a könnyed, kényelmes cipők tökéletesen illenek az őszi outfitekhez, legyen szó elegáns vagy hétköznapi viseletről. Az ősz változékony időjárásában is bátran viselhetők, ha megfelelően kombináljuk őket. De hogyan lehet őket úgy hordani, hogy mindig kifinomult és stílusos megjelenést biztosítsanak? Nézzük!
Tuti tippek a reszelésmentes technikához

Tuti tippek a reszelésmentes technikához 

Nőként a legszebb természetes ékszerünk a körmünk és a hajunk, amit igyekszünk a lehető legkevesebb munkával tökéletessé varázsolni. A műkörmök viselésének pedig van egy biztos velejárója: rá lehet szokni. Ez pedig azt jelenti, hogy 3-4 hetente elmegyünk a körmöshöz. Viszont ehhez hozzá tartozik az is, hogy rengeteg port kell elviselnünk. Szakemberként meg pláne.
Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal?

Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal? 

A platform cipők visszatértek a divatba, és tökéletes választásnak bizonyulnak, ha egy kis magasságot és stílust szeretnénk hozzáadni megjelenésünkhöz. Ezek a cipők nem csak kényelmesek, de sokoldalúan kombinálhatóak különféle ruhadarabokkal, legyen szó hétköznapi vagy alkalmi viseletről. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan hordhatjuk a platform cipőket különböző stílusú ruhákkal, hogy mindig divatosak maradjunk.
Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz?

Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz? 

Egy puha meleg köntös mindig kellemes hangulatot ad a hűvös reggelekhez. Viszont nem csak ennyi az előnye annak, ha beszerzünk egy minőségi köntöst otthonra, és élvezzük annak minden kényelmét.
700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében

700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében 

A dm idén tavasszal ismét 700 új termékkel bővítette kínálatát, az arcápolás, a natúrkozmetika, reform élelmiszer, gyógytermékek, szájápolás és háztartás kategóriákban. A bővítésnek köszönhetően ismét több magyar márka termékei is helyet kaptak a dm polcian és online shopjában. A választék kialakításában a vásárlók véleményét is figyelembe vette a drogéria.