Életforma.hu

STÍLUS

A grillezés és bográcsozás alapjai

Egy bográcsgulyásebéd vagy egy grillvacsora - utóbbihoz kert sem kell, elég egy erkély vagy egy terasz - igazi társas élményt is jelenthet. Az oldott beszélgetéssel fűszerezett, közös kerti étkezésnek a fellobbanó tűzön, izzó parázson sütött, bográcsban főzött étkek egyedi íze, aromája és a szabad tér nyújtotta különleges hangulat egyaránt vonzereje.

 Az emberiség évezredes kulináris élménye a nyílt lángon sült, főtt ételek íze, zamata. Igaz, a szabad ég alatti közös sütögetés eszközei és "tárgyai" jócskán gazdagodtak. Ma már a helyi szokásokon túlmutatnak a grillrácsra kerülő ételféleségek, és szinte minden kontinensen hasonló lehet a menü: a különféle húsokon, kolbászokon, halakon, tenger gyümölcsein kívül a zöldségek, lédús gyümölcsök is igazi sültcsemegék, s a grillezett finomságokat ízletes salátákkal, fűszeres mártásokkal, grillvajakkal és öntetekkel gazdagítják.

A bográcsban főzött

hagyományos ételek palettája ugyan jóval szűkebb, és a főzés közbeni közös munka is kevesebb, mint a szabad tűzön sültek esetében, ám ezek a - nyelvészeti és régészeti emlékeink szerint a honfoglalás korából származó - főzőedényben készített tartalmas, "leveses" ételek legalább olyan finomak, mint a grillezettek. Legyen az akár ősi bográcsgulyás - amelyet nem csak marha- és birkahúsból főzhetünk, lehet sertés is az alapanyaga - vagy annak vidékenként eltérő - például csángó, palóc vagy szegedi - változata, esetleg halászlé, aki evett már ilyet, tudja, hogy a szabad tűzön készültnek nincsen párja, de éppúgy bográcsba való a tárkonyos, vörösboros vadpörkölt, a különleges tokány vagy akár a lecsó is.

A bogrács- vagy üstpartihoz persze kell a főzőedény, állvány, egy jó erős keverőkanál, s a nyílt tűz hozzáadja a magáét. Nehéz az így készült ételt elrontani, de azért nem árt ismerni azokat az apró recept- és főzőfortélyokat, amelyek megadják az étel különleges zamatát. Ilyen a hagymás alapú, pirospaprikával színezett húsok gondos pirítása, a mérsékelt, gyöngyöző főzés, óvatos kevergetés mellett.

A grillezésnek

ugyan nincs a kezdők számára elsajátíthatatlan, különleges tudománya, mégis, az alapanyagok kiválasztásától a pácoláson át a sütésig számos apró dologra kell figyelni - állítják a grillmesterek.

Ha szárnyast kívánunk feltálalni, pulykából a mellét, csirkéből a mellét, combját és szárnyát érdemes vásárolni. Sokan leszedik a szárnyasok bőrét, pedig - bár hizlaló -, finom ropogósra sülve sokak kedvence. A marhahúst kedvelőknek grillezésre elsősorban a bélszínt, hátszínt és rostélyost - ma már lehet kapni úgynevezett T-bone steaket is, amelynek a csontján a hátszín és a bélszín is rajta van -, míg sertésből a karajt, a szűzpecsenyét, valamint a kicsit zsírosabb, ám rendkívül ízletes tarját és oldalast érdemes leginkább a rácsra tenni. Bármelyik húsból készíthetünk nyársat, akár magukban, vegyesen vagy zöldségekkel, szalonnával keverve.

A halak közül leggyakrabban a filézett lazac és fogas kerül a grillrácsra, de legalább ilyen finom a pisztráng is; végül is a hazai vizekből való halak közül is szinte mindegyik alkalmas a grillezésre akár filézve, egészben vagy patkószeletre vágva. A tenger gyümölcsei közül leginkább a garnéla és a királyrák az, ami leginkább kedvelt nálunk. Ezek is kerülhetnek nyársra, sőt akár gyümölcsökkel együtt is süthetők.

A zöldségek

is grillezhetők, leggyakrabban a paprikát, paradicsomot, hagymát, gombát, patisszont, tököt, padlizsánt, répát, cukkinit, csemegekukoricát sütik így - félbe-, csíkokra vagy szeletekre vágva -, s nemcsak köretként, hanem önmagukban is nagyon finomak. Fűszerezésükre fél-egy órával a sütés előtt leggyakrabban bazsalikomot, kakukkfüvet és oreganót használnak a gyakorlott grillezők, akik azt is tudják, hogy a zöldségeket csak minimálisan szabad sózni - s lehetőleg közvetlenül a sütés előtt -, mert levet eresztenek, és elveszítik frissességüket, zamatukat.

A grillezett zöldségek mellett a grillhúsok első számú körete a burgonya, amelyet akár héjában, akár- önmagában vagy szalonnába tekerve - fóliába csomagolva is a rácsra tehetjük. Érdemes kipróbálni a sajtokat is: a grillezett kecske- és gomolyasajt még az ínyencek tetszését is elnyeri.

Fontos

A grillezendő nyersanyagokat (húsokat, zöldségeket) mindig előmelegített rostra kell helyezni.

Megkönnyíti a dolgunkat, ha hasonló méretű, azonos fajtájú és minőségű nyersanyagokat grillezünk együtt, mert így megközelítően azonos idő alatt készülnek el.

Grillezés közben ne szurkáljuk a sülő pecsenyét, mert az értékes nedvek kifolynak belőlük.

Forgatáshoz hússütő csipesz a javallott.

A húsokat frissen érdemes elfogyasztani, mert kihűlve megkeményednek.

Kerti sütéshez mindig friss húst használjunk!

Fontos

Halászlé főzésére a felül szűkített bogrács a jobb, míg pörköltekhez, gulyáshoz a hagyományos bográcsok a megfelelőek.

Főzés előtt ajánlott a vasbográcsot parázsra téve kiégetni, a főzés utáni kimosás, szárítás után pedig olajjal vagy zsírral bekenni, védve a rozsdásodástól.

Jó tudni

A bogrács, az üst, a főz és a lé (leves) szavaink a honfoglalás korából maradtak ránk. Ekkor eleink cserépüstöt, vasbográcsot használtak ételeik főzéséhez. A többnyire sóval, tormával ízesített lédús húsételeket kásával fogyasztották.

Az angol barbecue szó eredetileg azt a fakeretet jelentette, amelyre - a nyílt tűz fölé téve - a szabadon élő népek ráaggatták a pirítandó húst. Formája, anyaga mérete az évszázadok során megváltozott: ma a világ országaiban számos típusát használják. Az úgynevezett hibacsi (tűzdoboz) készülhet öntöttvasból, acélból vagy alumíniumból, de kapható például piknikhez egyszerű, egyszer használatos, eldobható barbecue is.

Szilágyi Eta

Konyha és Fürdő Piac 2005/május


Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!
Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is!

Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is! 

Nőként nap mint nap rengeteg szerepben kell helytállnunk: dolgozunk, sportolunk, háztartást vezetünk, gyereket nevelünk, időt töltünk a barátainkkal és emellett szeretnénk jól kinézni is. Nem csoda, hogy az öltözködés és a kiegészítők ma már nem csupán divatot jelentenek, de eszközt is a magabiztossághoz és a praktikus mindennapokhoz. 
Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte

Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte 

Egy lakás berendezése nem csupán a funkcionalitásról szól.
Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket!

Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket! 

A nyári szezonban újra és újra előtérbe kerülnek a kényelmes és divatos lábbelik. Idén is számos izgalmas trend vonzza a figyelmet, amelyek nemcsak a megjelenésről, hanem a praktikumról is szólnak. 
Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt!

Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt! 

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a kertben, ami nemcsak a pihenés, a családi és baráti összejövetelek színtere lehet, hanem kreatív feltöltődés helyszíne is.
A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez

A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez 

Sokan vagyunk, akiknek a nyár a kedvenc évszakunk. Ennek sok oka lehet, többek között például az, hogy ilyenkor ki lehet ülni esténként az udvarra, beszélgetni, borozni, relaxálni, meghitt hangulatban időt tölteni másokkal.
Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!