Életforma.hu

STÍLUS

A grillezés és bográcsozás alapjai

Egy bográcsgulyásebéd vagy egy grillvacsora - utóbbihoz kert sem kell, elég egy erkély vagy egy terasz - igazi társas élményt is jelenthet. Az oldott beszélgetéssel fűszerezett, közös kerti étkezésnek a fellobbanó tűzön, izzó parázson sütött, bográcsban főzött étkek egyedi íze, aromája és a szabad tér nyújtotta különleges hangulat egyaránt vonzereje.

 Az emberiség évezredes kulináris élménye a nyílt lángon sült, főtt ételek íze, zamata. Igaz, a szabad ég alatti közös sütögetés eszközei és "tárgyai" jócskán gazdagodtak. Ma már a helyi szokásokon túlmutatnak a grillrácsra kerülő ételféleségek, és szinte minden kontinensen hasonló lehet a menü: a különféle húsokon, kolbászokon, halakon, tenger gyümölcsein kívül a zöldségek, lédús gyümölcsök is igazi sültcsemegék, s a grillezett finomságokat ízletes salátákkal, fűszeres mártásokkal, grillvajakkal és öntetekkel gazdagítják.

A bográcsban főzött

hagyományos ételek palettája ugyan jóval szűkebb, és a főzés közbeni közös munka is kevesebb, mint a szabad tűzön sültek esetében, ám ezek a - nyelvészeti és régészeti emlékeink szerint a honfoglalás korából származó - főzőedényben készített tartalmas, "leveses" ételek legalább olyan finomak, mint a grillezettek. Legyen az akár ősi bográcsgulyás - amelyet nem csak marha- és birkahúsból főzhetünk, lehet sertés is az alapanyaga - vagy annak vidékenként eltérő - például csángó, palóc vagy szegedi - változata, esetleg halászlé, aki evett már ilyet, tudja, hogy a szabad tűzön készültnek nincsen párja, de éppúgy bográcsba való a tárkonyos, vörösboros vadpörkölt, a különleges tokány vagy akár a lecsó is.

A bogrács- vagy üstpartihoz persze kell a főzőedény, állvány, egy jó erős keverőkanál, s a nyílt tűz hozzáadja a magáét. Nehéz az így készült ételt elrontani, de azért nem árt ismerni azokat az apró recept- és főzőfortélyokat, amelyek megadják az étel különleges zamatát. Ilyen a hagymás alapú, pirospaprikával színezett húsok gondos pirítása, a mérsékelt, gyöngyöző főzés, óvatos kevergetés mellett.

A grillezésnek

ugyan nincs a kezdők számára elsajátíthatatlan, különleges tudománya, mégis, az alapanyagok kiválasztásától a pácoláson át a sütésig számos apró dologra kell figyelni - állítják a grillmesterek.

Ha szárnyast kívánunk feltálalni, pulykából a mellét, csirkéből a mellét, combját és szárnyát érdemes vásárolni. Sokan leszedik a szárnyasok bőrét, pedig - bár hizlaló -, finom ropogósra sülve sokak kedvence. A marhahúst kedvelőknek grillezésre elsősorban a bélszínt, hátszínt és rostélyost - ma már lehet kapni úgynevezett T-bone steaket is, amelynek a csontján a hátszín és a bélszín is rajta van -, míg sertésből a karajt, a szűzpecsenyét, valamint a kicsit zsírosabb, ám rendkívül ízletes tarját és oldalast érdemes leginkább a rácsra tenni. Bármelyik húsból készíthetünk nyársat, akár magukban, vegyesen vagy zöldségekkel, szalonnával keverve.

A halak közül leggyakrabban a filézett lazac és fogas kerül a grillrácsra, de legalább ilyen finom a pisztráng is; végül is a hazai vizekből való halak közül is szinte mindegyik alkalmas a grillezésre akár filézve, egészben vagy patkószeletre vágva. A tenger gyümölcsei közül leginkább a garnéla és a királyrák az, ami leginkább kedvelt nálunk. Ezek is kerülhetnek nyársra, sőt akár gyümölcsökkel együtt is süthetők.

A zöldségek

is grillezhetők, leggyakrabban a paprikát, paradicsomot, hagymát, gombát, patisszont, tököt, padlizsánt, répát, cukkinit, csemegekukoricát sütik így - félbe-, csíkokra vagy szeletekre vágva -, s nemcsak köretként, hanem önmagukban is nagyon finomak. Fűszerezésükre fél-egy órával a sütés előtt leggyakrabban bazsalikomot, kakukkfüvet és oreganót használnak a gyakorlott grillezők, akik azt is tudják, hogy a zöldségeket csak minimálisan szabad sózni - s lehetőleg közvetlenül a sütés előtt -, mert levet eresztenek, és elveszítik frissességüket, zamatukat.

A grillezett zöldségek mellett a grillhúsok első számú körete a burgonya, amelyet akár héjában, akár- önmagában vagy szalonnába tekerve - fóliába csomagolva is a rácsra tehetjük. Érdemes kipróbálni a sajtokat is: a grillezett kecske- és gomolyasajt még az ínyencek tetszését is elnyeri.

Fontos

A grillezendő nyersanyagokat (húsokat, zöldségeket) mindig előmelegített rostra kell helyezni.

Megkönnyíti a dolgunkat, ha hasonló méretű, azonos fajtájú és minőségű nyersanyagokat grillezünk együtt, mert így megközelítően azonos idő alatt készülnek el.

Grillezés közben ne szurkáljuk a sülő pecsenyét, mert az értékes nedvek kifolynak belőlük.

Forgatáshoz hússütő csipesz a javallott.

A húsokat frissen érdemes elfogyasztani, mert kihűlve megkeményednek.

Kerti sütéshez mindig friss húst használjunk!

Fontos

Halászlé főzésére a felül szűkített bogrács a jobb, míg pörköltekhez, gulyáshoz a hagyományos bográcsok a megfelelőek.

Főzés előtt ajánlott a vasbográcsot parázsra téve kiégetni, a főzés utáni kimosás, szárítás után pedig olajjal vagy zsírral bekenni, védve a rozsdásodástól.

Jó tudni

A bogrács, az üst, a főz és a lé (leves) szavaink a honfoglalás korából maradtak ránk. Ekkor eleink cserépüstöt, vasbográcsot használtak ételeik főzéséhez. A többnyire sóval, tormával ízesített lédús húsételeket kásával fogyasztották.

Az angol barbecue szó eredetileg azt a fakeretet jelentette, amelyre - a nyílt tűz fölé téve - a szabadon élő népek ráaggatták a pirítandó húst. Formája, anyaga mérete az évszázadok során megváltozott: ma a világ országaiban számos típusát használják. Az úgynevezett hibacsi (tűzdoboz) készülhet öntöttvasból, acélból vagy alumíniumból, de kapható például piknikhez egyszerű, egyszer használatos, eldobható barbecue is.

Szilágyi Eta

Konyha és Fürdő Piac 2005/május


Merész és légies – piros és fehér ruhák

Merész és légies – piros és fehér ruhák 

A piros és a fehér szín párosa a divatban évtizedek óta különleges helyet foglal el.
Milyen nadrágot viselj gumicsizmához? Így kombináld a szezon legtrendibb darabjaival

Milyen nadrágot viselj gumicsizmához? Így kombináld a szezon legtrendibb darabjaival 

A gumicsizma régóta nemcsak praktikus választás, hanem stíluselem is – ehhez viszont az is kell, hogy pontosan tudjuk, mivel is párosítsuk a maradéktalan siker érdekében. A nadrágválasztás kulcsfontosságú: nemcsak az esztétika, hanem a kényelem és az időjáráshoz való alkalmazkodás szempontjából is. Akár rövid szárú, akár hosszúszárú gumicsizma mellett döntesz, az outfit egészét a nadrág tudja igazán kiegyensúlyozni. Nézzük, mit érdemes viselni idén ősszel és télen!
Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal?

Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal? 

Valaha gondoltunk már arra, hogyan lehet egy termék csomagolása a legelső pillanattól fogva hatásos és megkapó?
Mire figyelj, ha napszemüveget választasz?

Mire figyelj, ha napszemüveget választasz? 

Képzeld el, hogy egy napsütéses délutánon sétálsz az utcán, és észreveszed, hogy a napszemüveged otthon maradt. Ismerős szituáció? A mai világban szinte mindenhol hozzáférhető egy napszemüveg, akár egy sarki drogériában, akár egy fast fashion boltban. De vajon valóban megfelelőek ezek az úton-útfélen megszerezhető modellek? 
 Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak?

Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak? 

Nőként gyakran előfordul, hogy többet járunk vásárolni, mint a családunk férfi tagjai.
Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!
Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is!

Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is! 

Nőként nap mint nap rengeteg szerepben kell helytállnunk: dolgozunk, sportolunk, háztartást vezetünk, gyereket nevelünk, időt töltünk a barátainkkal és emellett szeretnénk jól kinézni is. Nem csoda, hogy az öltözködés és a kiegészítők ma már nem csupán divatot jelentenek, de eszközt is a magabiztossághoz és a praktikus mindennapokhoz. 
Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte

Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte 

Egy lakás berendezése nem csupán a funkcionalitásról szól.
Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket!

Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket! 

A nyári szezonban újra és újra előtérbe kerülnek a kényelmes és divatos lábbelik. Idén is számos izgalmas trend vonzza a figyelmet, amelyek nemcsak a megjelenésről, hanem a praktikumról is szólnak. 
Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt!

Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt! 

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a kertben, ami nemcsak a pihenés, a családi és baráti összejövetelek színtere lehet, hanem kreatív feltöltődés helyszíne is.