Az élelmiszerek eltarthatóságában nagyon fontos szerepet játszik az alacsony hőmérsékleten való tárolás. Ezt már az őskorban is felismerték, hiszen az elejtett vadat hóval, jéggel hűtötték. Később az ókori görögök és a rómaiak földbe ásott jégvermeket használtak az élelmiszerek tárolására, a középkorban pedig pincékben és kutakban hűtötték az élelmet.

Az idő múlásával egyre nagyobb igény mutatkozott a táplálékok, húsok tartósítására, a gyümölcsök, italok és borok hűtésére, így megkezdődött a jégkereskedelem és a mechanikus hűtőberendezések korszaka. A jéggel történő hűtésnek egészen a 19. századig meghatározó szerepe volt.
Az első sikeres mesterséges hűtési eljárás a skóciai születésű William Cullen nevéhez fűződik, majd az első gőzzel működő hűtőgép terveit Oliver Evans amerikai mérnök alkotta meg 1805-ben. Az első igazi, akkor még gőzzel működő „hidegcsináló gépet” az egyesült államokbeli John Gorrie építette meg a 19. század közepén. Ezt követően számtalan technikával kísérleteztek, de végül a kompresszoros megoldás vált be, amely bizonyos gázok összepréselése révén hozza létre a hűtőközeget.
A kisebb méretű háztartási hűtőszekrények csak a 20. század elején jelentek meg. Az első elektromos hűtőt, azaz a frizsidert Chicagóban, adták el. Karrierje azóta töretlen. 1928-ban újabb mérföldkövet jelentett a freon feltalálása, ami Thomas Midgleynevéhez fűződik. A freon színtelen, szagtalan hűtőközeg, amely nem jelentett robbanásveszélyt, és nem volt egészségre ártalmas, mint a korábban alkalmazott ammónia. A freon alkalmazása forradalmasította a háztartási hűtőszekrények elterjedését: 1937-ben az Egyesült Amerikai Államokban már minden második háztartásban volt ilyen készülék. Később aztán kiderült, hogy a freon a levegőbe jutva károsítja az ózonréteget, így betiltották az Európai Unióban. Ezért ma már a technológia a környezetvédelmi céloknak megfelelő megoldásokat részesíti előnyben.
Napjaink frizsidere már nemcsak a hűtésre helyezi a hangsúlyt, hanem a család mindennapi életének részese kíván lenni, és ennek megfelelően különböző okos funkciókkal turbózzák fel őket. Ráadásul a modern hűtőszekrény a konyhabútor divatjával változik, így a gyártók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a dizájnra is, a praktikus kialakítás és a költséghatékony működés mellett. (Az is nagyon fontos mind a környezet, mind a pénztárcánk szempontjából, hogy mennyi energiát használnak a régiekhez képest.) Például Gareth Lewis, a Samsung fogyasztói elektronikai üzletágának vezetője elmondta, hogy a vállalat vadonatúj Food ShowCase hűtőszekrényének kialakításakor azt vezérelte őket, hogy okos megoldásokkal könnyítsék a családok életét, és a készülék minden egyes négyzetcentiméterét a végletekig kihasználják. A tervezésnél nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a fogyasztók tökéletesen átlássák a készülékben tárolt élelmiszereket, könnyedén és gyorsan hozzáférhessenek a leghátsó rekeszekben tárolt kis apróságokhoz is. A készülék három fő zónára osztható: főzés, család, gyerek.Az elsőbe a főzés közben leggyakrabban használt élelmiszerek kerülnek - például tojás, sajt vagy a különböző szószok -, a másodikba a család által rendszeresen keresett élelmiszerek, italok, gyümölcsök kerülnek, az alsó gyerekrészt pedig a kisebb harapnivalók számára tarthatjuk fenn.