A tűzhely mindig fontos szerepet játszott az ember életében, s nincs ez másképp ma sem. A sütés-főzés sikerének ugyanis egyaránt a nyitja a gondosan kiválasztott alapanyag és a korszerű, megbízható sütő-főző alkalmatosság.
Egy felmérés szerint a hazai háztartások 60 százalékában van gáztűzhely, s csak 30 százalékuk kombinált: vagyis elektromos a sütője, a főzőlapja pedig gázzal üzemel. Pedig pároláshoz, főzéshez, szelethúsokhoz vagy woktálakhoz kényelmes a hirtelen nagy hőváltásokra képes, némileg olcsóbb gáz, míg az árammal működő sütő erénye, hogy egyszerűen, könnyen szabályozható, s a sütési idő és a sütési mód is precízen beállítható. Így nincs szükség semmilyen háziasszonyi fortélyra, hiszen nem kétséges: az egyenletes sülés révén - legyen bármilyen "kényes" a sütemény vagy különleges bánásmódot igénylő a sült - tökéletes végeredmény várható.
A mai piaci kínálatban kapható kombinált sütők legtöbbje egyszerre praktikus és gazdaságos.
A legkorszerűbbek kezelőfelületén
digitális óra mutatja az aktuális időt, és beprogramozható a sütés időtartama és kezdeti időpontja is. Programjaikban megtalálható a hagyományos, klasszikus és persze a speciális alsó-felső sütési módok kombinált rendszere, így csak egy állítás a sütés hőfokán, és máris a receptnek és az alapanyagnak megfelelően sül a behelyezett étel. Lassan vagy gyorsan pirul, ahogy kell, s ha szükséges, beállításra megnő a sütőtér páratartalma, ami megakadályozza például a sülő kalács kiszáradását.
Vannak a kínálatban úgynevezett multifunkcionális sütőjű készüléktípusok: ezek az általános öt sütési módnál több programot nyújtanak.
A kombinált tűzhelyek sütőinél
egyre több típus esetében alakítják ki a légkeveréses fűtési rendszert: a sütőtérben speciális ventilátor osztja szét egyenletesen a forró levegőt, lehetővé téve, hogy az egyes sütőrácsokra elhelyezett ételek egyszerre és egyenletesen süljenek. Például a grillrácson grillezhetjük a húst, a pizza funkciónak köszönhetően pedig vele egy időben készíthetjük a pizzát. A korszerű tűzhelyek egy része ugyanis a légkeveréses funkció mellett különböző típusú grillekkel, forgó nyárssakkal kialakított.
A légkeveréses sütőnek azonban ennél kézzelfoghatóbb előnye is van. Azzal, hogy egyszerre többféle ételt készíthetünk benne, nemcsak a sütési-főzési időből spórolhatunk meg értékes perceket, hanem az elhasznált energiamennyiség is jóval kisebb, mint a hagyományos fűtésű sütők esetében. A megkérdezett szakember szerint az energianyereség ezeknél a készülékeknél elérheti a 35-40 százalékot is, ami igen jónak mondható.
Számos más praktikus megoldást
is kínálnak a korszerű kombinált tűzhelyek. Némely készüléktípust például gyerekzárral szereltek fel, ami igencsak fontos szempont, mert így elkerülhető, hogy a kisgyermekek véletlenül megégessék magukat.
Az is a biztonságot szolgálja, és ez már nem csak a gyerekekét, hogy egyes típusok sütőiben a rács- és vezetősín-szerkezet teleszkópos megoldású, vagyis könnyen kihúzható, így a sütés közben kényelmesen locsolgathatjuk a sültet anélkül, hogy félni kellene: megégetjük a kezünket.
S hogy ezenfelül milyen előnyt rejtenek még a sütés-főzés korszerű kombinált mesterei? Jó hír lehet sokaknak, hogy a sütés befejeztével nem kell hosszasan a tűzhely tisztításával bíbelődni. Némely típus aqua clean (víztisztító) rendszerrel kiépített, aminek eredményeként gyorsabb, könnyebb a sütő kitakarítása.
A művelet roppant egyszerű:
a zsírfogó tepsibe enyhe tisztítószeres vizet öntve, majd a sütőt körülbelül 50 Celsius-fokra felmelegítve és mintegy 30 percig bekapcsolva hagyva a víz lassan elpárolog, miközben fellazítja a sütő oldalán levő zsírt. A szennyeződés ezek után egy nedves ruhával könnyedén eltávolítható.
Hasonló kímélő találmány a pirolítikus tisztítás funkció, amelynek lényege, hogy elindításával a sütő belső részén lévő szennyeződések magas hőfokon egyszerűen leégnek. A folyamat végén ebben az esetben is elegendő egy nedves szivacs, a visszamaradt hamu eltávolítására.
Az a kis csodamasina,
amely szintén szerepel a következő oldalakon lévő körkép-összeállításunkban, mindezek mellett már csak hab a kombinált tűzhelyek "tortáján". Ez a készülék egyesít magában egy főzőlapot, egy sütőt és egy 6 terítékes mosogatógépet.
Nem könnyű tehát a választás annak, aki korábbi, energiafaló tűzhelyét újra, korszerűbbre szeretné lecserélni, vagy éppen most vásárolja élete első készülékét. Mindenképpen érdemes átgondolni, mit is szeretne, majd alaposan szemrevételezni az üzletek kínálatát, részletesen megnézve: melyik készülék mit tud? Mennyire kényelmes a működtetése, mennyire hatékony, gyors, és nem utolsósorban mennyire energiatakarékos. Meg persze, hogy mindezt mennyiért tudja, vagyis mibe kerül.
- szilágyi -
Illusztráció: Förster Tamás, Miele
Jó tudni!
3D légkeverés: egyszerre három sütőlapon, akár három különböző típusú sütemény vagy különböző húsféleség süthető.
Alsó-felső sütés, hagyományos: sütemények, sültek klasszikus sütési módja.
Alsó-felső sütés, speciális: a páratartalom fokozott, ami megőrzi a kiszáradástól a tésztákat, süteményeket.
Alsó fűtőszálas sütés: különleges pudingok, zöldséggel-gyümölccsel töltött, felül már megsült sütemények végső átsütéséhez ajánlott.
Aquaclean-rendszer: önműködő zsírtalanító rendszer, amelyet az ökozománccal együtt alkalmaznak. E kombináció révén a sütő enyhe tisztítószeres vízzel egyszerűen, gyorsan tisztítható.
Automata programozás: a display-rendszer eredményeként beállítható a sütési programok időtartama, kezdete és vége, a hőmérséklet-szabályozást is ideértve.
Biztonság-hangjelzés: ha kifut az étel főzés közben, a készülék hangjelzést ad, majd automatikusan kikapcsol.
Biztonsági (gyerek- és távollét-) zár: a beprogramozott sütőfunkciók védelmét látja el, és a sütő szükségtelen használatának megakadályozására (például kisgyermek védelmére) is szolgál. A távollétzár - ha folyó programba semmiféle beavatkozás nem történik - 12 óra elteltével automatikusan leállítja a sütő mindenfajta fűtési üzemmódját.
Egykezes vezérlés: a főzőfelület minden funkciója egy kézzel vezérelhető, így a másik kézzel más művelet, például ételkeverés végezhető.
Granitemail: könnyen tisztítható sütőtérbevonat.
Grillezés, felületi: program a vékonyabb hússzeletek sütéséhez.
Grillezés, enyhe: kisebb szeletekre vágott húsféleség (bárány, karaj, hamburger stb.) pirításához.
Grillezés, erős: nagyobb mennyiségű húsok, valamint tészták, souflé vagy fehérmártásos ételek készítéséhez.
Katalitikus tisztítás: a katalitikus tisztítású sütők belső falainak speciális zománcozása katalizátorokat tartalmaz, melyek 200-300 Celsius-fokos hőmérsékleten oxigén hatására megváltoztatják a zsírszennyeződések kémiai szerkezetét. Normál sütési hőmérsékleten, használat közben is működik ez a folyamat, melynek során a rácsapódó zsírok oxidációval gáz halmazállapotúvá változnak.
Kiolvasztás funkció: mindenféle fagyasztott élelmiszert minimális időn belül kiolvaszt.
Multifunkciós: az általában öt sütési módnál több programot nyújtó készüléket nevezik így a gyártók.
Pirolízises sütőtisztítás: a kapcsolóórával beindítható öntisztító program, amellyel a készülék nagy hőmérsékleten minden szennyeződést "eltakarít". Lehűlés után elegendő a sütőteret nedves ruhával kitörölni.
Pull-system: a sütősínek és -rácsok könnyen kihúzhatók (részben vagy egészen), így egyszerű a sütőben lévő sültek kezelése, például sütőlével locsolása.
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008/02. számában jelent meg.