A világ legnagyobb teafogyasztói manapság az írek, őket az angolok követik. Náluk a tea helyes elkészítéséről szóló viták olykor még a vallási kérdéseknél is mélyebb ellentéteket váltanak ki. Nagy mennyiségű teát fogyasztanak Japánban és más ázsiai országokban is.
Egészséges és frissítőA három fő teatípus a zöld, a fekete és az oolong. Mindhárom ugyanabból a növényfajból készül, a különbség csupán a feldolgozásból adódik. A fekete teát órákig fermentálják (erjesztik) csomagolás előtt. Az oolongot rövidebb ideig, a zöld teákat pedig egyáltalán nem.
A tea nem csak a léleknek kedvez, számos pozitív testi hatása is ismert. Élénkítő ereje a benne lévő koffeinnek köszönhető, de ez korántsem olyan káros, mint a kávéban megtalálható, már a gyomorban agresszívan felszívódó fajta. A zöld teában ugyan több koffein van, de ez fokozatosan szívódik fel, így anélkül frissít, hogy szívdobogást vagy más kellemetlen panaszokat okozna. A tea emellett olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyek segítenek a szervezetben a káros környezeti hatások miatt kialakuló szabad gyökök jelentette kockázat csökkentésében is.
Az ördög a részletekbenA jó teához önmagában kevés a jó minőségű tealevél. Fontos a víz minősége, hiszen a túlságosan kemény víz tönkreteheti az aromát. Ilyenhez erősebb ízű teát érdemes választani. A forrázás ideje két-három perctől öt-hat perc lehet. A reggeli frissítő teákhoz általában rövidebb, az esti, nyugtató italhoz hosszabb forrázási időt ajánlanak a szakértők, de a közmegegyezés szerint a köztes, négyperces várakozással biztosan nem lehet hibázni.
Az igazán kiváló teához megfelelő edényre is szükség van. Legjobb a porcelán vagy hőálló üvegedény. Fémek közül csak ezüstöt - zöldteához esetleg rézkannát - használjunk, mások elronthatják az ital aromáját.
Egy kis etikettVan néhány alapvető illemszabály, amelyekkel érdemes tisztában lenni, bár ezekkel inkább csak egy angol teadélutánt lehet átvészelni. A teázás szabályai minden kultúrában mások, de Európában például biztosan nem illik a kanalat a csészében hagyni használat után. A csészét mindig vissza kell tenni a csészealjra, miután kortyoltunk belőle, és ha felemeljük, a csészealj se maradjon az asztalon.
Bár a különböző készítési és fogyasztási szabályokkal vastag könyveket lehetne megtölteni, a legfontosabb, és ebben a szakértők is egyetértenek, hogy élvezzük a teát. Senkinek nem kell csupán előre megírt szabályok miatt változtatnia teázási szokásain. De új élményeket szerezhetünk, ha más fajtát, elkészítési módot próbálunk ki.
Fűszeres édes chaiHozzávalók két nagy csészéhez: 1/2 liter víz, 6-8 darab zöld kardamom, 5-6 darab egész feketebors, 1-2 szelet friss gyömbér hámozva és kockára vágva, 1 rúd, 3-5 centi hosszú fahéj, 1-2 darab szegfűszeg, esetleg egy kevéske sáfrány, 2/3 bögre (1,75 deci) tej, 4 teáskanál cukor, 2-3 teáskanál leveles fekete tea (lehetőleg indiai vagy ceyloni).
Elkészítése: a fűszereket a vízzel felforraljuk, majd 5-10 percig kisebb lángon főzzük. Hozzáadjuk a tejet és a cukrot, ismét felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Ezután kerül bele a tea. Két-három perc várakozás után leszűrjük, csészébe töltjük, és forrón fogyasztjuk.
T. G.
Fotó: Förster Tamás
A cikk a Piac és Profit áprilisi számának NHD mellékletében jelent meg.