Újabb botrány közeleg? Szerkesztőségünk az alábbi segítségkérő levelet kapta. Utánanéztünk, komoly a probléma!
Október 22-én jeleztük több sajtóorgánumnak, hogy hazánkba özönlik be az import tojás. Azóta már elviselhetetlen mennyiségben terheli az import a magyar piacot, tagjaik jelzik, hogy egyes vállalkozások már az egész országban terítik a különböző országokból származó tojást.
A paprika-botrány kapcsán most újra szeretnénk ennek veszélyeire felhívni a vásárlók figyelmét, mint ahogy levélben már megkerestük ez ügyben a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, az országos tiszti főorvost, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, az Élelmiszerbiztonsági Hivatalt. Az importőröket ma senki nem ellenőrzi, még statisztika sincs a beérkezett tojásmennyiségről. Ezek a forgalmazók általában nem tesznek eleget az EU tojásforgalmazási előírásainak.
A Baromfi Termék Tanács figyelmeztette a hatóságokat a madárinfluenza és a szalmonellózis veszélyeire, ezt most a sajtó útján a vásárlóknak is szeretnénk tudomására hozni: - egészségük védelme érdekében a HU jelzésű tojást vásárolják,- importból származó tojást alapos főzés és sütés után fogyasszák,- import tojást ne használjanak nyers vagy csak csekély hőkezeléssel készített ételekhez,- import tojást idős, beteg embereknek és gyermekeknek ne adjanak.
Mellékelten megküldjük a brit egészségügyi hatóságok sajtóközleményét a spanyol tojások és terjedő szalmonella fertőzések kapcsolatáról.
Kérem, szíveskedjék közérdekű közleményként figyelemfelhívásunkat olvasóikkal megismertetni, kérjük ezt abból a meggondolásból is, hogy a sajtó nyilvánosságának hatására a hatóságok nem várnak egy újabb élelmiszerbotrány kirobbanásáig.
Budapest, 2004. november 4.
Üdvözlettel Dr. Takács László
igazgató
Baromfi Termék Tanács
Melléklet
A szolgálatok fokozott akciója a spanyol tojásokkal kapcsolatos szalmonella fertőzésekkel szemben
A brit Egészségvédelmi Szolgálat (Health Protection Agency, HPA) és az Élelmiszer Minőség Szolgálat (Food Standards Agency, FSA) október 14-i sajtóközleményében megállapította, hogy a 2002 óta emelkedő tendenciát mutató Salmonella enteritidis fertőzések kapcsolatban állnak a vendéglátóiparban használt spanyol importból származó tojásokkal.
A HPA 80-nál több járványszerű szalmonella-fertőzést állapított meg az elmúlt 2 évben, legalább 2 ezer laboratóriumi vizsgálatokkal bebizonyított esettel, de a valós esetek számát 6 ezerre becsülik.
Az Egyesült Királyság-beli 7 hivatal képviselőiből álló Járvány Felügyelet elnöke, Dr. Barry Evans elővigyázatosságra hívta fel a figyelmet a spanyol tojásokra visszavezethető szalmonella-fertőzések veszélyei kapcsán.
Dr. Judik Hilton (FSA) ehhez hozzátette: Az ES jelölésű spanyol tojások felhasználása során különleges gonddal járjanak el, de a legbiztonságosabb, ha az UK betűjelű angol tojást vásárolják. Közölte, hogy felhívták az Európai Bizottság figyelmét is, tegyen meg intézkedéseket az ügyben.