Az üvegek közül bármilyen megfelel, aminek különlegesebb az alakja. Ilyen például a ma forgalomban levő répás ivólevek hosszúkás és kisebb üveges verziója, vagy valamilyen formásabb röviditalos üveg, vagy hosszúnyakú borosüveg is megfelel a célra: fogyasztás után ezek az üvegek szigorúan elrakandók kreatívkodás céljából!
A rétegezéshez különböző "szemcsenagyságú" anyagokat használhatunk, egy dologra kell figyelni: a legkisebb szemcséjűtől a legnagyobb felé haladjunk, mert ha fordítva tesszük, nem maradnak meg a szép rétegek.
A rétegeket tölcsér segítségével juttathatjuk egyenletesen az üvegbe, a nagyobbakat kézzel, s hogy a megfelelő helyre kerüljenek, hurkapálcával vagy egyéb kézre álló alkalmatossággal lehet egyengetni.
Bármint rétegezhetünk az üvegbe- nyissuk ki a fűszeres szekrényt vagy nézzük körül a kamrában:
- Alulra: liszt, só, pirospaprika, gríz, zsemlemorzsa, instant kávé, cukor, kakaópor, mák, mustármag, kömény, hajdina...
- Majd jöhet a rizs, a lencse, sárgaborsó, apró szemű száraztészta...
- S a legtetejére: bab, napraforgómag, lencse, pisztácia...
- Felhasználhatjuk kertünk, erkélyünk "terméeseit" is, azonban nagyon gondosan és tökéletesen szárítsuk ki őket!
Az üveg tetejére alaktól függően duó vagy kupak kerül: ezeket is elfedhetjük rafiával, cikkcakkos szélű anyagdarabokkal, ahogy a befőtteknél.
Ajándéknak, és lakásdísznek is kiváló!