Ha nem tudunk lemondani a farsangkor hagyományos, a szervezetet többnyire megterhelő ételekről-italokról, ezek elkészítéséhez, illetve ezek mellé iktassunk be minél több, szennyeződéstől, vegyi mérgektől mentes bioterméket. S bár testünk szervei folyamatosan méregtelenítik a szervezetet, a kapacitásuk véges. A "nagyevős" - és -ivós - időszakok bizony megterhelik az emésztőrendszert. Utána jólesik egy kis pihentetés, kímélés.
A farsangi ételek és a böjt időszaka között akár nagy is lehet a kontraszt, de kevésbé terheljük meg a szervezetünket, ha sem a farsangi lakomázást, sem a méregtelenítést nem visszük túlzásba.
Fánksütéshez bioétolajatis lehet használni. Ez a hazai termék - amelynek gyártója 2004-ben elnyerte a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy használati jogát - hideg sajtolású, vagyis előállításakor nem hevítik fel magas, 220 Celsius-fokra, mint a finomított étolajat, így az alapanyag napraforgó vitaminjai és ásványi anyagai átmentődnek a kész olajba.
További előnye, hogy nem tartalmaz semmiféle kémiai anyagot, az előállítás során ugyanis nem vetik alá kémiai ráhatásnak. Az E-, C-, B-, D-vitaminokban, telített és telítetlen zsírsavakban gazdag, koleszterinmentes étolaj alapanyagát, a napraforgót a gyártó legnagyobb részt a saját területén termeszti, terménytárolójában raktározza, és saját üzemében állítja elő, így a vetőmag földbe kerülésétől a késztermék előállításáig biztosított a szakszerű ökokezelés és -ellenőrzés. Az uniós biokövetelményeknek megfelelő, kellemes ízű hazai bioétolaj ízesített változatait saláták készítéséhez is használhatjuk.
Biolekvárral is tölthetjük a fánkot, és persze mellé is ilyet kínálhatunk: miért ne, ez is vegyszermentesen érlelt, gyümölcsből készített, tartósítószerek nélküli bio! A hazai ökogazdák keze alól többféle gyümölcslekvár - sárgabarack, szilva, meggy, áfonya, bodza, homoktövis és ezek keveréke - kerül a bioboltokba, -piacokra. Igaz, a fánkkísérő többnyire sárgabarackíz, de nyugodtan kipróbálhatunk mást is, például vegyes gyümölcslekvárokat: a bodza-szilva különleges ízét például a bodza fanyar, valamint a szilva és a vegyes biovirágméz harmonikus összhangja, míg a homoktövis-szilváét az intenzív, mégis kellemesen savanykás homoktövisbogyó, a szilva és a nádcukor együttes karaktere adja. Ráadásul például a bodzatermés igen gazdag A-, B1-, B2-, B3- és C-vitaminban, káliumban, kalciumban, foszforban, aminosavakban és fehérjékben, valamint a kiválasztást elősegítő és fájdalmat enyhítő cserzőanyagban, a homoktövis termése pedig karotint, B1-, B2- és E-vitamint tartalmaz, és van benne kalcium, magnézium és cink is.A biobor és a biogyümölcs-üdítők
a farsangi időszakban is kiválóak, megéri valamivel többet áldozni azért, hogy ellenőrzött ökokörülmények között termesztett szőlőből, illetve különféle gyümölcsökből készült italt igyunk, hiszen ezek jóval egészségesebbek hagyományos "társaiknál". A bioborok listája évről évre bővül, és a biogyümölcsnektárokból - amelyek sem tartósítószert, sem cukrot és semmilyen szintetikus anyagot nem tartalmaznak, csak 100 százalékos tiszta gyümölcslét -egyre újabb ízek kerülnek a listára.
Ám mindezek ellenére szükség lehet a farsang után némi méregtelenítésre: ezt leginkább akkor lehet megtenni, ha újabb mérgeket nem viszünk be a szervezetbe, és elősegítjük az ott felhalmozódott salakanyagok távozását. A böjt során az egészséges test szervei ugyanúgy működnek, mint máskor, általában a szellemi oldal "meggyőzése" a nehezebb. Hányszor előfordul, hogy munka vagy utazás miatt egész nap nem eszünk, és észre sem vesszük! Böjtölés közben pedig ott suttog a fülünkbe a kisördög: enni kéne egy kis kolbászt! Ne hallgassunk rá!
Minden diéta, böjt, méregtelenítő kúra nehéz,
épp azért, mert a táplálkozásunk eltér a megszokottól. Oda kell rá figyelni, másképp kell elkészíteni az ételeket, léböjt esetén gondoskodnunk kell ásványvízről, gyümölcs- vagy zöldséglevekről. Nem lehet nassolni, leugrani a büfébe valami édességért, viszont gyakran kell inni. Jót tesz, ha relaxálunk, de amúgy nem kell túlságosan komolyan venni magunkat. Figyelmünket fordítsuk családtagjainkra, a munkára.
A böjtölés, különösen a hosszabb ideig tartó, gyakran jár hiperaktivitással, ugyanis a szervezet az emésztésre fenntartott energiát máshol próbálja hasznosítani. Az is előfordul, hogy eleinte rosszullét, fejfájás fogja el a böjtölőt, esetleg hány is, de ez természetes. A jól lerakódott méreganyagok nem távoznak könnyen.
De megéri a szenvedés!
Aki átélte már, milyen jól, milyen könnyűnek érzi magát böjt után, mennyire lelapul a hasa, kisimul a bőre, kifényesedik a haja, az később könnyebben belefog egy újabb kúrába.
A katolikus vallás minden hétre előír egy egynapos böjtöt, a pénteket, farsang után pedig negyven napig böjtölnek tartanak a hívők.
A szakemberek is egyetértenek abban, hogy rövid böjtöt akár hetente, havonta is lehet tartani, de hosszabbat évente csak egyszer. A gyakoriság függ attól is, hogy milyen drasztikus végzik: csak a húst, a nehéz ételeket mellőzik, esetleg elhagynak minden állati fehérjét, vagy minden szilárd táplálékot, és csak leveket, vizet isznak.
A méreganyagok kiürülését elősegíthetjük könnyű mozgással, egy kiadós sétával a jó levegőn, de ilyenkor ne erőltessük meg magunkat! Lehetőleg kerüljük a stresszt, és aludjunk minél többet!
Különösen fontos, hogy a böjt befejezése után ne azonnal térjünk vissza a megszokott étrendre! Általános szabály, hogy a "visszaszokás" annyi ideig tartson, ameddig maga a böjt. A böjtölés persze elsősorban egészségeseknek való. Aki szív- és érrendszeri betegségben, anyagcsere- vagy emésztőrendszeri, esetleg immunológiai betegségben szenved, mindenképpen beszélje meg orvosával, hogy milyen diétát tarthat.
b. a.-sz. e.
Forrás: Biokultúra Lap, Biokosár Magazin, Biotippek, Magyar Biokultúra Szövetség, Biotermelők
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008/01. számában jelent meg.