Életforma.hu

STÍLUS

Fontos! Íme a legveszélyesebb ételek toplistája

Közeleg az ünnep, tervezgetjük az ünnepi menüt, és gyűlnek a kamrában, a hűtőszekrényben a hozzávalók. De vannak olyan élelmiszerek, amelyek különösen veszélyesek. Mire figyelmeztet a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal...?

Ilyenkor kicsit mást, kicsit többet készítünk, mint szoktunk, talán nem is minden fér be a hűtőszekrénybe, aminek ott lenne a helye, talán majd nem is fogy el minden, megmarad az étel egy része.

A legveszélyesebb ételek toplistája

Legveszélyesebbek azok az ételek, melyek nyers tojással vagy darált hússal készülnek, és nincsenek jól átsülve-főve. Ilyenek például:

- majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai készítmények,

- tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények,

- madártej, vaníliasodó, tiramisu

- darált, töltött húsok (vagdalt hús, töltött pulyka).

Biztonságos ételek

Biztonságosak azok az ételek, melyek jól át vannak forrósítva, és frissen fogyasztjuk őket, vagy hűtés nélkül sem romlandóak. Például:

-  beigli, pogácsa, linzerek,

- ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül), pl. hagymás burgonyasaláta,

- jól átsült húsok, pl. rántott hús, egyben sült hús,

-  minden frissen fogyasztott jól átfőtt étel, pl. húsleves, töltött káposzta, halászlé.

Néhány jó tanács az ételkészítéshez, fogyasztáshoz

- Beteg ember ne készítsen ételt!

- Mossunk kezet munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!

- A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűtve tároljuk (+5 C alatt). Hűtőhőmérővel ellenőrizhető!

- A halat érdemes azonnal feldolgozni, azonban a megfelelően kezelt hal hűtőben 1-2 napig eltartható. Utóbbi esetben vegye ki a halat csomagolásából, áztassa hideg vízben, majd itassa szárazra törlőpapírral és tegye jól záródó, tiszta műanyag zacskóba vagy dobozba. Feldolgozásig tárolja a hűtő leghidegebb részében, 0-3 Celsius fokon, akár jégen.

- Az ételeket alaposan süssük-főzzük, hogy a belsejük is forró legyen (75 Celsius-fok felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!

- Nyers hús, baromfi előkészítése után mossunk kezet, mosogassunk el, csak utána foglalkozzunk más ételféleséggel!

- Nyers tojást, nyers húst tartalmazó ételt ne készítsünk, kisgyermeknek semmiképp se adjunk!

- A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le és tegyük hűtőbe. A maradékot fogyasztás előtt nem elég megmelegíteni, mindig át kell forrósítani!

Miért?

- A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák

Ezek az ételre szennyezett kézzel, eszközzel, vagy nyersanyaggal kerülnek, melyet a gyakori kézmosással, alapos mosogatással, és a nyersanyagok elkülönítésével megelőzhetünk.

-A nyers húsokon, nyers baromfi felszínén kórokozó baktériumok (pl. szalmonella) lehetnek

Ezek készételre, szájba kerülve betegséget okozhatnak. Ezért a nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve (külön csomagolva) vigyük haza és figyeljünk arra is, hogy a hűtőben ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész ételekhez. A baktériumokat a sütés-főzés elpusztítja, ezért a készétel már nem veszélyes.

- A nyers tojással készült ételek veszélyesek lehetnek

A tojás belsejében időnként szalmonella baktérium fordulhat elő, azonban a főzés hatására elpusztul. Lehetőleg ne készítsünk olyan süteményt, amelynek krémjébe nyers tojás kell, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Ilyet kisgyermeknek semmiképp se adjunk! A tojás sütve, főzve biztonságos.

- A hűtés megakadályozza (lassítja) a baktériumok szaporodását

Az ételmérgezés veszélye nő, ha a baktériumok a langyos ételben elszaporodhatnak. Ezt előzi meg a hűtés. A készétel szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan!

- Az alapos sütés, főzés elpusztítja a baktériumokat

Minél alaposabban átsült - átfőtt az étel, annál biztonságosabb. A nagy adagban főzött, nagy- darabban sült étel közepe néha nem kap elegendő hőt, így a baktériumok életben maradhatnak. A maradék étel utólag is szennyeződhet, ezért fogyasztás előtt fel kell forralni!

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal


Hogyan változtatja meg a fenntartható divat a mindennapokat?

Hogyan változtatja meg a fenntartható divat a mindennapokat? 

Sokat gondolkodtál már azon, hogyan tudnál jobban vigyázni a környezetre a mindennapokban?
Toplistás futócipők mindennapi és versenyfutásokra

Toplistás futócipők mindennapi és versenyfutásokra 

Egy igazán megfelelő futócipő kiválasztása komoly kihívás lehet, hiszen az évről évre növekvő kínálatból rengeteg modell közül választhatsz. 2025 is bizonyítja, hogy minden futónak eltérő elvárásai vannak a megfelelő lábbeli megtalálásakor. Legyen szó újonnan kezdő futókról vagy tapasztalt maratonistákról, mindannyian tudják, mennyire fontos, hogy egy cipő támogassa őket a hosszú távok során.
Merész és légies – piros és fehér ruhák

Merész és légies – piros és fehér ruhák 

A piros és a fehér szín párosa a divatban évtizedek óta különleges helyet foglal el.
Milyen nadrágot viselj gumicsizmához? Így kombináld a szezon legtrendibb darabjaival

Milyen nadrágot viselj gumicsizmához? Így kombináld a szezon legtrendibb darabjaival 

A gumicsizma régóta nemcsak praktikus választás, hanem stíluselem is – ehhez viszont az is kell, hogy pontosan tudjuk, mivel is párosítsuk a maradéktalan siker érdekében. A nadrágválasztás kulcsfontosságú: nemcsak az esztétika, hanem a kényelem és az időjáráshoz való alkalmazkodás szempontjából is. Akár rövid szárú, akár hosszúszárú gumicsizma mellett döntesz, az outfit egészét a nadrág tudja igazán kiegyensúlyozni. Nézzük, mit érdemes viselni idén ősszel és télen!
Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal?

Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal? 

Valaha gondoltunk már arra, hogyan lehet egy termék csomagolása a legelső pillanattól fogva hatásos és megkapó?
Mire figyelj, ha napszemüveget választasz?

Mire figyelj, ha napszemüveget választasz? 

Képzeld el, hogy egy napsütéses délutánon sétálsz az utcán, és észreveszed, hogy a napszemüveged otthon maradt. Ismerős szituáció? A mai világban szinte mindenhol hozzáférhető egy napszemüveg, akár egy sarki drogériában, akár egy fast fashion boltban. De vajon valóban megfelelőek ezek az úton-útfélen megszerezhető modellek? 
 Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak?

Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak? 

Nőként gyakran előfordul, hogy többet járunk vásárolni, mint a családunk férfi tagjai.
Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!
Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is!

Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is! 

Nőként nap mint nap rengeteg szerepben kell helytállnunk: dolgozunk, sportolunk, háztartást vezetünk, gyereket nevelünk, időt töltünk a barátainkkal és emellett szeretnénk jól kinézni is. Nem csoda, hogy az öltözködés és a kiegészítők ma már nem csupán divatot jelentenek, de eszközt is a magabiztossághoz és a praktikus mindennapokhoz. 
Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte

Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte 

Egy lakás berendezése nem csupán a funkcionalitásról szól.