A karácsonyi hangulatban leül a család az ünnepi asztalhoz, hogy az év egyik legemlékezetesebb étkezését családi, baráti körben elköltse. Azért, hogy az élményt ne rontsa el utólagos rosszullét, - mely sajnos elég gyakran előfordul - néhány egyszerű szabályt érdemes betartani. Kis odafigyeléssel nagy biztonságot teremthetünk magunknak, és vendégeinknek.
A legveszélyesebb ételek toplistája
Legveszélyesebbek azok az ételek, melyek nyers tojással vagy darált hússal készülnek, és nincsenek jól átsülve-főve. Ilyenek pl:
majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai készítmények
tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények
madártej, vaníliasodó
darált, töltött húsok (vagdalt hús, töltött pulyka).
Biztonságos ételek
Biztonságosak azok az ételek, melyek jól át vannak forrósítva, és frissen fogyasztjuk ezeket, vagy hűtés nélkül sem romlandóak. Ilyenek pl:
beigli, pogácsa, linzerek
ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül), pl. hagymás burgonyasaláta
jól átsült húsok, pl. rántott hús, egyben sült hús
minden frissen fogyasztott jól átfőtt étel, pl. húsleves, töltött káposzta, halászlé.
Néhány jó tanács az ételkészítéshez, fogyasztáshoz
Beteg ember ne készítsen ételt!
Mossunk kezet munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!
A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűtve tároljuk (+5 oC alatt). Hűtőhőmérővel ellenőrizhető!
Az ételeket alaposan süssük-főzzük, hogy a belsejük is forró legyen (75 oC felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!
Nyers hús, baromfi előkészítése után mossunk kezet, mosogassunk el, csak utána foglalkozzunk más ételféleséggel!
Nyers tojást, nyers húst tartalmazó ételt ne készítsünk, kisgyermeknek semmiképp se adjunk!
A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le és tegyük hűtőbe. A maradékot fogyasztás előtt mindig forrósítsuk át!
MIÉRT?
A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák
Ezek az ételre szennyezett kézzel, eszközzel, vagy nyersanyaggal kerülnek, melyet a gyakori kézmosással, alapos mosogatással, és a nyersanyagok elkülönítésével megelőzhetünk.
A nyers húsokon, nyers baromfi felszínén kórokozó baktériumok (pl. szalmonella) lehetnek
Ezek készételre, szájba kerülve betegséget okozhatnak. Ezért a nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve (külön csomagolva) vigyük haza és figyeljünk arra is, hogy a hűtőben ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész ételekhez. A baktériumokat a sütés-főzés elpusztítja, ezért a készétel már nem veszélyes.
A nyers tojással készült ételek veszélyesek lehetnek
A tojás belsejében időnként szalmonella baktérium fordulhat elő, azonban a főzés hatására elpusztul. Lehetőleg ne készítsünk olyan süteményt, amelynek krémjébe nyers tojás kell, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Ilyet kisgyermeknek semmiképp se adjunk! A tojás sütve, főzve biztonságos.
A hűtés megakadályozza (lassítja) a baktériumok szaporodását
Az ételmérgezés veszélye nő, ha a baktériumok a langyos ételben elszaporodhatnak. Ezt előzi meg a hűtés. A készétel szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan!
Az alapos sütés, főzés elpusztítja a baktériumokat
Minél alaposabban átsült - átfőtt az étel, annál biztonságosabb. A nagy adagban főzött, nagy- darabban sült étel közepe néha nem kap elegendő hőt, így a baktériumok életben maradhatnak. A maradék ételt fogyasztás előtt fel kell forralni!
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal Kellemes Karácsonyt, és finom, biztonságos ünnepi ételeket kíván!