Életforma.hu

STÍLUS

Friss hús a kémcsőből

Először kerülhetett az ebédlőasztalra tisztán laboratóriumi körülmények között előállított hús Szingapúrban. Hogy milyen ízűek a csirkefalatkák, arról nem sok szó esik a híradásban - vélhetően hasonlóak az eredetihez -, annyi azonban már most biztos, hogy a biotechnológiai fejlesztések egy újabb fontos állomásához érkezett el az emberiség.

Először engedélyezte egy ország élelmiszer biztonsággal foglalkozó hatósága egy teljes mértékben művi úton, laboratóriumi körülmények között előállított hús forgalmazását, és így áttételesen fogyasztását is.

Az amerikai Eat Just vállalat által gyártott „csirkefalatka” az első kereskedelmi forgalomba kerülő „tiszta hús”, amihez már nem kellett megölni egyetlen állatot sem.

Csirkefarm Fotó: Pinterest

Jelenleg is tucatnyi cég kísérletezik a világon azzal, hogy mesterséges úton állítson elő csirke, marha, illetve sertéshúst. A cél, hogy csökkentsék az ipari méretű állattenyésztés okozta környezeti terhelést, de az okok között szerepel az is, hogy laboratóriumi körülmények között előállította műhúsok egyáltalán nem tartalmaznak antibiotikumokat (ellentétben a leölt élőállatok húsával), és persze az sem elhanyagolható szempont, hogy ezzel a módszerrel elkerülhető az állatok felesleges szenvedése is.

Jelenleg évente megközelítőleg 130 millió csirkét vágnak le a húsáért, és 4 millió sertés végzi vágóhídon, ugyanebből a megfontolásból. Ma már a Föld összes emlősének 60 százaléka tenyésztett állat, 36 százaléka ember, és mindössze 4 százaléka vadon élő állat.

Az Eat Just a műhús előállításhoz használt sejteket egy 1200 literes bioreaktorban növesztik, majd növényi összetevőkkel kombinálják.

A felhasznált sejtek sejtbankból származnak, és ahhoz, hogy hozzájussanak, egyetlen egy csirkét sem kellett levágni, a sejteket ugyanis élő állatokból biopsziával nyerték ki A növekvő sejtekhez táplált tápanyagok pedig mind növényekből származnak, vagyis további, állati eredetű adalékkal sem terhelik a készterméket - olvashatjuk a Guardian cikkében.

A csirkefalatokat a társaság tervei szerint kezdetben csupán egy szingapúri étteremben lehetne fogyasztani, a termék pedig lényegesen drágább lenne, mint a hagyományos csirke, de az Eat Just szerint végül jóval olcsóbban tudják kínálni, amint felfuttatták a termelés volumenét.

Igazi, vagy hamis? Fotó: pixabay.com

Számtalan, a témával foglalkozó tanulmányban kezelik magától értetődő tényként, hogy az északi félteke gazdag nemzetei által fogyasztott húsmennyiség egyszerűen meghaladja Földünk lehetőségeit, az iparszerű állattenyésztés olyan környezeti terhet jelent a bolygó számára, mely tovább nem fenntartható. A kutatások szerint a húsfogyasztás csökkentése létfontosságú az éghajlati válság kezelésében.

A laboratóriumi körülmények között előállított húsok lehetnek talán a legalkalmasabbak arra, hogy az „elkötelezett” húsevőket átszoktassák, áttereljék az állati eredetű húsokról az új termékre; a vegán étrend ugyanis nem jelent igazán számukra valós alternatívát, és a növényi eredetű húspótlókat sem tartják megfelelő helyettesítőnek.

A most alkalmazott technológia ugyanakkor még számos hiányossággal küzd. Így például viszonylag sok energiát igényel, ezért még mindig jelentős mértékű szén-dioxid-kibocsátással jár (holott az elérendő cél éppen az lenne, hogy az új technológia révén, minél alacsonyabb szintű károsanyag kibocsátás valósuljon meg).

Josh Tetrick, az Eat Just munkatársa szerint ugyanakkor a technológiai kihívások mellett még számtalan kérdés vár a műhússal kapcsolatban megválaszolásra. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy a fogyasztók vajon széles körben hajlandók lesznek-e elfogadni húspótléknak ezt a sajátos módon tenyésztett „valamit”.

További kihívást jelent majd az is – ha már a fogyasztók kegyeit elnyerték – hogy kellő mennyiségben legyenek képesek előállítani a laboratóriumi körülmények között előállított húst.

"Ha egész Szingapúrt ki akarjuk szolgálni, és a világ más részeire is el akarjuk juttatni a terméket, akkor 10 000 literes vagy 50 000 literes bioreaktorra lesz szükségünk" - mondta Josh Tetrick.

Az AT Kearney tanácsadó cég nemrégiben készített jelentése szerint 2040-re a legtöbb hús már nem ipari méretekben tenyésztett haszonállatokból fog származni, hanem mesterséges úton állítják azt majd elő; vagyis hatalmas piac nyílik meg a biotechnológiai forradalom ezen új terméke előtt, melyre nagy valószínűséggel nagy és tőkeerős élelmiszeripari cégek fognak hamarosan rástartolni.

Ugyanakkor ott van még az megoldandó probléma: mi legyen majd azzal a közel egymilliárd emberrel, akik ma a világban állattenyésztéssel foglalkoznak, vajon az ő munkájukat és megélhetésüket vajon mennyiben érinti majd ez a változás.


Modern vagy vintage lakberendezés? 5 tipp, ami segít ötvözni a kettőt

Modern vagy vintage lakberendezés? 5 tipp, ami segít ötvözni a kettőt 

Az egyik a funkcionalitásról, a másik az emlékekről, textúrákról és melegségről szól – és bár elsőre ellentétesnek tűnnek, valójában gyönyörű harmóniát alkothatnak együtt. A titok az arányokban rejlik, a régi és az új nem kioltja, hanem kiegészíti egymást. Néhány tudatos döntéssel és jól kiválasztott kiegészítővel pedig olyan otthont teremthetünk, ahol a modern technológia találkozik a múlt hangulatával, mindez stílusosan A lakberendezés világa két meghatározó stílus között ingadozik: a modern letisztultés egyedien.
Világosság és elegancia: a skandináv lakberendezés titkai

Világosság és elegancia: a skandináv lakberendezés titkai 

A skandináv dizájn világszerte népszerű, egyszerűsége és praktikussága miatt. Vajon miért alakult ki ez a jellegzetes stílus, és miért vonzó még ma is sokak számára? A válasz a skandináv életfilozófiában rejlik, amely a funkcionalitást és a természet közelségét részesíti előnyben.
Hogyan változtatja meg a fenntartható divat a mindennapokat?

Hogyan változtatja meg a fenntartható divat a mindennapokat? 

Sokat gondolkodtál már azon, hogyan tudnál jobban vigyázni a környezetre a mindennapokban?
Toplistás futócipők mindennapi és versenyfutásokra

Toplistás futócipők mindennapi és versenyfutásokra 

Egy igazán megfelelő futócipő kiválasztása komoly kihívás lehet, hiszen az évről évre növekvő kínálatból rengeteg modell közül választhatsz. 2025 is bizonyítja, hogy minden futónak eltérő elvárásai vannak a megfelelő lábbeli megtalálásakor. Legyen szó újonnan kezdő futókról vagy tapasztalt maratonistákról, mindannyian tudják, mennyire fontos, hogy egy cipő támogassa őket a hosszú távok során.
Merész és légies – piros és fehér ruhák

Merész és légies – piros és fehér ruhák 

A piros és a fehér szín párosa a divatban évtizedek óta különleges helyet foglal el.
Milyen nadrágot viselj gumicsizmához? Így kombináld a szezon legtrendibb darabjaival

Milyen nadrágot viselj gumicsizmához? Így kombináld a szezon legtrendibb darabjaival 

A gumicsizma régóta nemcsak praktikus választás, hanem stíluselem is – ehhez viszont az is kell, hogy pontosan tudjuk, mivel is párosítsuk a maradéktalan siker érdekében. A nadrágválasztás kulcsfontosságú: nemcsak az esztétika, hanem a kényelem és az időjáráshoz való alkalmazkodás szempontjából is. Akár rövid szárú, akár hosszúszárú gumicsizma mellett döntesz, az outfit egészét a nadrág tudja igazán kiegyensúlyozni. Nézzük, mit érdemes viselni idén ősszel és télen!
Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal?

Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal? 

Valaha gondoltunk már arra, hogyan lehet egy termék csomagolása a legelső pillanattól fogva hatásos és megkapó?
Mire figyelj, ha napszemüveget választasz?

Mire figyelj, ha napszemüveget választasz? 

Képzeld el, hogy egy napsütéses délutánon sétálsz az utcán, és észreveszed, hogy a napszemüveged otthon maradt. Ismerős szituáció? A mai világban szinte mindenhol hozzáférhető egy napszemüveg, akár egy sarki drogériában, akár egy fast fashion boltban. De vajon valóban megfelelőek ezek az úton-útfélen megszerezhető modellek? 
 Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak?

Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak? 

Nőként gyakran előfordul, hogy többet járunk vásárolni, mint a családunk férfi tagjai.
Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!