Ráadásul ezekkel optimális a helykihasználás a hűtőszekrényben, és még a főzőedények is felszabadulnak. Vagyis a háztartási feladatokat igazán megkönnyítik ezek a dekoratív és jól tisztán tartható edények.
Valószínűleg többekkel előfordult már, hogy főzéskor nem találták az éppen legmegfelelőbb méretű lábost, mert az a hűtőszekrényben lapult az előző napi maradékkal, vagy éppen azon kellett bosszankodni, hogy az újabb fazék nem fér be a már bent lévő főzőedény mellé. Többek között ezekre a helyzetekre találták ki a különféle méretű és formájú műanyag dobozokat: az egyik legjelentősebb szerepük ugyanis az optimális ételtárolás. De hol vannak már azok a műanyag edények és dobozok, amelyek csak a megvásárlás pillanatában voltak esztétikusak, és az első használat után tovatűnt a szépségük! A maiak egyre szebbek, és olyan anyagból készülnek, amelyet nem színez el az étel, mikrohullámú sütőbe rakhatók, és mosogatógépben moshatók, hosszú távon is maximálisan higiénikusak. Sőt, egynéhány közülük akár az asztalon is megállja a helyét.
Tetszetős külső és könnyű kezelhetőség jellemzi ezeket az általában polietilén, polipropilén és/vagy polikarbonát felhasználásával készülő konyhai edényeket, amelyek többségét mindennapi használatra szánják. Az áruk széles skálán mozog a felhasznált alapanyagok, a dizájn és a "tudás" szerint.
A legtöbb gyártó egy-egy dobozcsaládot többféle méretben és formában kínál. A kerek vagy szögletes alakú praktikus háztartási eszközök sok esetben egymásra helyezhetők, így utazáskor vagy otthon, a hűtőszekrényben is tökéletes velük a helykihasználás. Az üres edények pedig egymásba illeszthetők, hogy a polcokon vagy konyhai fiókokban se foglaljanak sok helyet. Sőt létezik olyan speciális műanyag tál - igaz, ennek nincsen teteje -, amelynek mérete változtatható az anyag kihúzásával, illetve zsugorításával. Üresen két centiméter vastagságúra csukható, így a szekrényben "élére állítva" szinte észre se lehet venni.
A helykihasználás mellett a műanyag tárolók konyhai tudása is meggyőző. A légmentesen záródó dobozokban sokáig friss marad a hideg élelmiszer, a főtt étel is optimális ideig eltartható, és a mélyhűtőben sem fog jegesedni a fagyasztásra szánt eleség. A speciális műanyagok és a tökéletes záródás eléri, hogy a tárolt étel szaga nem fogja átjárni a hűtőt, és az sem veszi át más élelmiszerek illatát, ízét.
Egyes termékek teteje például képes alkalmazkodni a benne tárolt étel volumenéhez, vagyis igény szerint növelhető, vagy csökkenthető az edény űrtartalma azáltal, hogy a fedő hozzáidomul az élelmiszerek mennyiségéhez. Más típusok pedig a vákuumtechnika segítségével oldják meg, hogy a tálban lévő élelmiszert a lehető legkevesebb levegő vegye körül annak érdekében, hogy az étel hosszabb ideig tárolható legyen.
Mivel a legtöbbjük mikrohullámú sütőben is használható, így akár egy adag melegítésére is alkalmasak anélkül, hogy újabb lábost kellene összepiszkolni.
A konyhai rendtartásban isa segítségünkre lehetnek a műanyag dobozok. Átláthatóbb lesz a konyhaszekrény, ha a zacskóban megvásárolt lisztet, prézlit, cukrot, rizst átrakjuk ezekbe a speciális tartókba, a légmentesen záródó tető pedig a szinte minden élelmiszerbe beférkőző élelmiszermolyok ellen is hathatós védelmet jelent.
A széles körű használhatóságot mutatja az is, hogy kapható például speciális bébidoboz, amelyben a baba előkészített ételeit tárolhatjuk, és utazásra is magunkkal vihetjük anélkül, hogy attól kellene félni, az étel kifolyik.
A dobozok legtöbb esetben átlátszóak, hogy könnyen megtaláljuk, amit keresünk, de a leginnovatívabb, a dizájnra is komoly hangsúlyt fektető gyártók kínálatában mindenféle színű és textúrájú dobozt találhatunk.
Sebők Orsolya
A cikk a Konyha & Fürdő Magazin 2008. október-novemberi számában jelent meg.