Életforma.hu

STÍLUS

Hallott már a szivarpálinkáról?

Szivarpálinka-bemutatóval és ultibajnoksággal ünnepelte tegnap 5. születésnapját az Agárdi Pálinkafőzde. Az ünnepre megálmodott termékük, az Agárdi Szivar aszútörköly pálinka limitált mennyiségben készült, az 1 400 db-os tételből kevesebb mint 1 000 palack kerül kereskedelmi forgalomba. Az ötéves főzde legújabb különlegességét Szabó Győző színész mutatta be a sajtónak, üzletembereknek és közismert személyeknek a cég Látogatócentrumában, Agárdon. Az Agárdi Pálinkafőzde - amely a jelenlegi 80 ezer palackos éves termelését két éven belül másfélszeresére kívánja növelni - célja továbbra is az, hogy a (szintén idén 5 éves) pálinkarendelet szigorításával megvédje és öregbítse a magyar pálinka hírét.

Agárdi Pálinkafőzde - megalkuvás nélkül, tisztán

Öt éve, hogy az Agárd melletti búzamezőn, zöldmezős beruházásként megépült Pintér Zoltán, Szabó László és Vértes Tibor közös pálinkafőzdéje. Azért fogtak a vállalkozásba, mert - mint Vértes Tibor fogalmazott - tiszta italokat akartak készíteni, amelyekben csak gyümölcs van, semmi más. Öt év már komoly időnek tekinthető egy cég életében, ezért születésnapján egy különleges pálinkát mutat be az Agárdi Pálinkafőzde. Innovatív szellemiségüket jól jelzi új termékük is: elkészítették Agárdon az aszútörköly alapú szivarpálinkát, amelyet dominikai VegaFina szivarral kínálnak. "A csomagból már csak egy nagy süppedős bőr fülesfotel hiányzik, amiben az ember nyugodtan elmerenghet" - állítja Szabó Győző színész, az Agárdi pálinkák és a jó szivarok ínyence.

A kezdeti 100 millió forintos befektetést az évek során további beruházások követték, melyek révén a főzde elnyerte jelenlegi, de a tervek szerint még nem végleges állapotát. Az alapítók jelentős szakmai ismeretekkel rendelkeztek, ugyanakkor a borágazat olyan gasztronómiai hullámot indított el, amelyet meg lehetett, meg kellett lovagolni. Ideje volt, hogy a minőségi pálinkát készítők is megmutassák magukat ország-világnak.

Már folytak az előkészületek Agárdon, de még nem született meg a később sorsformálónak bizonyult pálinkarendelet. Akkoriban gyakorlatilag bármilyen égetett szeszt el lehetett adni pálinka néven. Ezért tűnhetett merész vállalkozásnak sokak számára, hogy az Agárdi Pálinkafőzde csak a legkiválóbb gyümölcsökből hajlandó dolgozni, valamint a főzésben a legigényesebb és költséges módszereket alkalmazza.

A piaci eredmények és a szakmai sikerek az agárdiakat igazolták

A párlatok legrangosabb nemzetközi seregszemléjén, a bécsi Destillatán 2003-ban indultak először, ahol rögtön két aranyérmet nyertek cigánymeggy és erdei meggy pálinkájukkal. Azóta számtalan éremmel díjazta őket a nemzetközi zsűri, 2005-ben "Az év pálinkája" címet is elnyerték Villányi Cabernet Franc seprő pálinkájukkal, valamint a Destillata zsűrije immár három ízben ítélte oda a főzdének a Nemzetgyőztes díjat. A hazai piacon sok ember számára éppen az Agárdi termékei bizonyították be, hogy a pálinka más is lehet, mint méregerős kerítésszaggató.

2002 nyarán új fejezet nyílt a magyar pálinka történetében: megszületett a pálinkarendelet, amely szabályozza a pálinka-előállítás feltételeit. A rendelet értelmében pálinkának csak a Magyarországon termett, feldolgozott és párolt gyümölcsből, hazánkban palackozott italt lehet nevezni, amely a gyümölcsön és a tiszta vízen kívül egyéb anyagot nem tartalmaz. Magyarország kiharcolta, hogy az Európai Unión belül a pálinka nevet kizárólag a fenti feltételekkel készülő párlatok kaphassák meg.

(Egyetlen engedményként Ausztria négy tartományában használható a pálinka elnevezés, de kizárólag a helyi barackpálinkára.) Ez 2004-ben, az EU-csatlakozás évében végre a nagyközönség figyelmét is a magyar pálinkára irányította. A rendelet hatására sorra jelentek meg az igényes versenytársak a piacon, Agárd elsősége azonban vitathatatlan.

A főzde számokban

Már az alapítás évében 5 000 palack pálinkát készítettek Agárdon. Az első teljes üzleti évükben (2003) 18 000 palack született, az első kollekció barackból, birsből, cigánymeggyből, kökényből és szilvából állt. Innentől kezdve meredek emelkedés kezdődött a termelésben: 2004-ben 40 000 palack pálinkát főztek, 2005-ben 57 000-et. Tavaly már 80 000 palack pálinka került ki az üstökből, és a cég a 2006-os évet 108 millió forint árbevétellel zárta. A cég vezetői azt tervezik, hogy két éven belül 120 ezer palackra emelik az éves termelést.

Az Agárdi pálinka mára megkerülhetetlen része lett a magyar gasztronómiának. A főzdének mostanra több mint húszféle termékből áll az italpalettája. Olyan különlegességek is vannak rajta, mint a Pannonhalmi Apátság több évszázados receptjei alapján készülő Bencés likőrök, vagy az egzotikus gyümölcs alapú Trópusi Párlatok.

Mi is az a szivarpálinka?

Az újdonságokra mindig fogékony Agárdi az öt éves évforduló alkalmából meglepetést tartogatott a hazai fogyasztók számára. Nemcsak az alapítók tapasztalatai, de a fogyasztók visszajelzései és a nemzetközi trendek is igazolják, hogy a pálinkázás és a szivarozás kitűnően kiegészíti egymást. A nemes füst mind teljesebb élvezetét azonban a testesebb, aromás, érlelt pálinkák - amelyek magasabb alkoholkoncentrációjúak (legalább 43%) - szolgálják leginkább.

Ezeket a szempontokat követve jutottak el Agárdon a legjobb megoldáshoz: szivarpálinkájukat a legbecsesebb alapanyagból, a kitűnő érlelési tulajdonságokkal bíró, egyedi aromákat magába záró aszútörkölyből készítették el. Idén ősztől Tokaj legjavát párolják és töltik palackba a Velencei-tó mellett. Az egyedi pálinkát egy éven keresztül olyan zempléni tölgyhordóban érlelik, amelyben előtte tokaji aszút tartottak.

Az Agárdi Szivar aszútörköly pálinka színe az aszú-hordós érleléstől aranybarna, illata erős, olajos, érezni benne a mazsolás szemeket, és a jellegzetes tokaji diós illatot, a tölgyfát, és egy kicsit az összezúzott szőlőmag fanyar olajait. Utóíze diós. A szivarfüsttel együtt kortyolgatva az édesebb ízek dominálnak, egyértelmű az aszúszemek jelenléte a párlatban.

A különleges pálinkához különleges szivar dukál.

Az agárdi csapat a magyar piac legismertebb szivarkereskedője, a Cigar Tower szakértő segítségével választotta ki a megfelelő szivart a pálinkához. Több kóstoló és hosszas kísérletezés után a dominikai Tabacalera de Garcia gyár VegaFina szivarját választották, amely lágyabb ízű dohányból készül, borítóleveleit equadori ültetvényeken termelik.

 

Szövetség a minőségi pálinkáért

 

Az elmúlt napok hamisítási botrányai is igazolják, hogy a pálinka hírnevére és tisztaságára vigyázni kell. Az Agárdi Pálinkafőzde kezdeményezésére a szakma legjobbjai ezért 2003-ban létrehozták a Pálinka Céhet, hogy védjék a magyar pálinkát. A Céhnek jelenleg 15 tagja van. A pálinkaágazat feltámadását sokan próbálják kihasználni arra, hogy olyan italokkal férkőzzenek be a piacra, amelyek a rendelet értelmében nem számítanak pálinkának. Sokan akarják például, hogy ne csak a Magyarországon termett-cefrézett gyümölcsből lehessen pálinkát főzni. Ehhez lazítani kellene a pálinkarendeleten.

Az Agárdi Pálinkafőzde, céhbeli társaival együtt éppen ellenkezőleg, további szigorításért küzd: legyen egyértelmű, hogy mi nem számít pálinkának, tehát mi az, amit tilos csinálni. "Öt évvel ezelőtt a pálinka teljesen más jelentéssel bírt, mint ma. Mostanra sikerült elérni, hogy a pálinka név rangot kapott. Nem szabad hagyni, hogy a piac felhíguljon, ezért vagyunk mindenféle lazítás ellen" - mondja Vértes Tibor, az Agárdi egyik tulajdonosa és főzőmestere.

Forrás: B&D ComMedia Kommunikációs Iroda

www.commedia.hu


Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!
A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus férfi karórák titkai 

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a precizitást. De hogyan is működnek ezek a kiegészítők? Sokak számára ezek a kérdések ismeretlen területnek számítanak, mégis egyszerűen megérthetők, különösen, ha ránézünk a mechanizmusukban rejlő zsenialitásra.
Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél? 

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra is az egyik legnépszerűbb és legnőiesebb választást nyújtják. Ezek a könnyed, kényelmes cipők tökéletesen illenek az őszi outfitekhez, legyen szó elegáns vagy hétköznapi viseletről. Az ősz változékony időjárásában is bátran viselhetők, ha megfelelően kombináljuk őket. De hogyan lehet őket úgy hordani, hogy mindig kifinomult és stílusos megjelenést biztosítsanak? Nézzük!
Tuti tippek a reszelésmentes technikához

Tuti tippek a reszelésmentes technikához 

Nőként a legszebb természetes ékszerünk a körmünk és a hajunk, amit igyekszünk a lehető legkevesebb munkával tökéletessé varázsolni. A műkörmök viselésének pedig van egy biztos velejárója: rá lehet szokni. Ez pedig azt jelenti, hogy 3-4 hetente elmegyünk a körmöshöz. Viszont ehhez hozzá tartozik az is, hogy rengeteg port kell elviselnünk. Szakemberként meg pláne.
Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal?

Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal? 

A platform cipők visszatértek a divatba, és tökéletes választásnak bizonyulnak, ha egy kis magasságot és stílust szeretnénk hozzáadni megjelenésünkhöz. Ezek a cipők nem csak kényelmesek, de sokoldalúan kombinálhatóak különféle ruhadarabokkal, legyen szó hétköznapi vagy alkalmi viseletről. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan hordhatjuk a platform cipőket különböző stílusú ruhákkal, hogy mindig divatosak maradjunk.
Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz?

Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz? 

Egy puha meleg köntös mindig kellemes hangulatot ad a hűvös reggelekhez. Viszont nem csak ennyi az előnye annak, ha beszerzünk egy minőségi köntöst otthonra, és élvezzük annak minden kényelmét.
700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében

700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében 

A dm idén tavasszal ismét 700 új termékkel bővítette kínálatát, az arcápolás, a natúrkozmetika, reform élelmiszer, gyógytermékek, szájápolás és háztartás kategóriákban. A bővítésnek köszönhetően ismét több magyar márka termékei is helyet kaptak a dm polcian és online shopjában. A választék kialakításában a vásárlók véleményét is figyelembe vette a drogéria.