Sok probléma oldódott meg az instant vagy azonnal oldódó kávé kitalálásával. Hamar elkészíthető, bárhová magunkkal vihetjük, s nem kell hozzá más, csak egy csésze és egy kis forró víz. Az igazi kávékedvelők talán kevésbé részesítik előnyben, hiszen mégiscsak más egy kicsit az íze, mint az őrölt kávénak.
Ismerünk néhány híres embert, akik köztudottan nagy kávékedvelők voltak, bár nem mondhatni ugyanakkor el róluk, hogy a mértékletesség mércéjével mérték volna a napi elfogyasztott kávémennyiséget. Ott volt például Balzac, a francia író, aki a hideg, fekete és sűrű kávét fogyasztotta nagy előszeretettel, hogy egész éjszaka fenn tudjon maradni alkotni. Állítások szerint élete során közel 50 000 csésze kávét ivott meg. Voltaire, francia filozófus naponta hihetetlen mennyiségű, átlagosan 72 csésze kávét fogyasztott, míg Beethoven minden egyes csészéhez legalább 60 szem kávébabot használt fel.
Ma már nagy népszerűségnek örvend az azonnal oldódó kávé, amit úgy készítenek, hogy lefőzik az őrölt kávét, és elpárologtatják róla a vizet. Ez a kávé olyannyira népszerű, hogy például Angliában és Japánban az emberek majd' 90%-a ezt fogyasztja. Az USA-ban ez a szám már csak 25%, az olaszok pedig kifejezetten a frissen őrölt kávéra esküsznek. A 19. század végén már próbáltak instant kávét előállítani, de nem jártak sikerrel, mert a végeredmény roppant kellemetlen ízűre sikerült.
Míg nem 1906-ban egy belga mérnök a magas hegyeket járva azt tapasztalta, hogy a kannából kifutott kávéból visszamaradt egy barna színű lerakódás. Megkóstolta, és az ízét kellemesnek találta. Volt ennek komoly magyarázata is. Mivel nagy magasságban a víz alacsonyabb hőmérsékleten forr, párolgás közben a kávét kevesebb hő károsodás éri. 3 évvel később alapított is New Yorkban egy kávéfinomító vállalatot. Az általuk gyártott kávénak igen nagy sikere lett, s rövid idő alatt óriásira nőtt a forgalmuk.
Az instant, azonnal oldódó kávé készítése azzal kezdődik, hogy főznek egy hatalmas adag kávét. Az őrleményen tehát forró vizet engednek át - itt egyszerre akár 900 kg kávéra is gondolni kell. A víz egy részét hagyják elpárologni, ennek következtében sűrű kávé marad vissza. A kávésűrítményt egy nagy hengeren engedik át, amiben az átáramló forró levegő a maradék vizet is elpárologtatja. Ami megmarad, az már a csomagolható instant kávépor.
A szemcsés változatukat úgynevezett fagyasztva szárítással készül (liofilizálás). A megfőzött sűrítményt lefagyasztják, majd apró szemcsékké zúzzák. A szemcséket ezután vákuumkamrában melegítik fel óvatosan. Mivel a vákuumban a víz alacsony hőmérsékleten forr, a maradék nedvesség nagy hő nélkül párologtatható el, s így a kávé jó íze sem tűnik el. Tehát, nem is olyan bonyolult folyamat eljutni az őrölt kávétól az instantig. Bárhogy is van, még ha nem is mindenkinek ízlik, elmondható, hogy emberek millióit hódította meg ez a kávécsoda, ezt a folyamatot pedig megfordítani már aligha lehetne. De miért is kéne?!