A Samsung által készített legfrissebb kutatás szerint a gyümölcsök vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a magyar háztartásokban:
- a legtöbben rossz helyen tartják a körtét (76 százalék),
- az almát (86 százalék)
- és a narancsot (83 százalék) is.

Ezeknek a hűtőben lenne a helyük, ahol tovább eltarthatók. A felmérés szerint, hasonló okokból, a megvásárolt élelmiszerek sokkoló, 29 százalékát dobják ki a magyarok évente, így akár 597 580 forintnyi étel is a kukába kerülhet háztartásonként.
Az adatok alapján legnagyobb arányban a fűszernövényektől (38 százalék), a készételektől (37 százalék) és a szószoktól vagy öntetektől (38 százalék) szabadulnak meg a felhasználók.
Meglepő eredmény, hogy olyan drága, kényelmi termékek, mint a fagyasztott készételek, gyakran maradnak a hűtőben, így értékes helyet foglalnak, később mégis kidobják őket. Az olyan termékek, mint például a ketchup pazarlása két főbb okra vezethető vissza. A felhasználók nehezen tudják eldönteni, hol tárolják, hiszen több mint negyedük (27 százalék) a hűtőn kívül tartja. Felbontás előtt ez is jó megoldás lehet, azonban a megkezdett üveget
mindenképpen hűtőbe kell tenni. A hasonló szószok és ízesítők csomagolásán ráadásul sokszor nem látható, mennyi maradt bennük, ami újravásárláshoz és így a fölösleg kidobásához vezethet. A megfelelő tárolás így nemcsak a pazarlást csökkentheti, hanem a helykihasználást is hatékonyabbá teheti.
A megkérdezettek több mint egyharmada (36 százalék) úgy gondolja, elkerülhetné a pazarlást, ha jobban rendszerezné az élelmiszereket, a válaszadók több mint kétharmada (69 százalék) szerint pedig tovább elállnának az ételeik, ha megfelelő módon tárolnák azokat.
A kutatás alapján az élelmiszer kidobásának leggyakoribb okai között szerepel a nem ellenőrzött lejárati dátum (37 százalék), a nem megfelelően tervezett bevásárlás (35 százalék) és a hűtőben felejtett termékek (25 százalék).
Ötből négy (83 százalék) megkérdezett magyar ember bűnösnek érzi magát az elpazarolt ételmennyiség miatt, a megkérdezettek több mint kétharmada pedig (71 százalék) a korlátozások miatt még inkább tudatában van az élelmiszerpazarlásnak. Ugyanakkor a válaszadók háromnegyede (74 százalék) már kész tervvel rendelkezik, hogyan vegye fel a harcot az otthonában a probléma megoldása érdekében.
A 11 európai országban, 20 000 fő részvételével végzett kutatás során kiderült, hogy Svájcban veszett kárba a legtöbb élelmiszer, őket szorosan követte Norvégia, Olaszország és Franciaország.
A Samsung az új kutatása kapcsán egyszerű, bárki számára megvalósítható tippeket is ad az élelmiszerpazarlás elleni harc miatt és segíti a felhasználókat, hogy tovább frissen tartsák kedvenc ételeiket. Ehhez elég egy pillantást vetni a hűtőre.
1. Alakítsuk a hűtőnk elrendezését a saját igényeinkhez!
Mindig lesz egy nagyobb flakon vagy doboz, ami nem fér el úgy, ahogy szeretnéd, a polcokat kiszedni pedig általában nem egyszerű. A Samsung Slide & Fold Fiókjai könnyedén felhajthatók, följebb vagy lejjebb állíthatók így a hűtő tartalmához igazíthatod azokat és egyik termék sem okoz majd fennakadást.
2. Minden gyümölcs és zöldség más
A gyümölcsök és zöldségek eltérő időben érnek és másképp szállítják őket, éppen ezért kiemelten fontos, hogy olyan módon tárold őket, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizzék frissességüket. Egyes gyümölcsöket és zöldségeket, mint például az avokádót, az őszibarackot és a dinnyét, érésük előtt szabad levegőn érdemes
tárolni, azonban érésük után érdemes a hűtőszekrénybe tenni.
3. Használjuk a No Frost technológiát!
Az egyenletes hőmérséklet fenntartása érdekében keress olyan modelleket, amelyekben megtalálható a No Frost technológia. Ezzel nemcsak az ételek maradnak hosszabb ideig frissek, de megakadályozza a jég felhalmozódását is, így nem szükséges leolvasztani, a hűtő pedig jégmentes marad.
4. Nem csak a hőmérséklet, a páratartalom is számít
Használd ki a hűtőszekrény fiókjai által kínált lehetőségeket! Ha teheted, használj olyan fiókokat, amelyek
lehetővé teszik a hűtés szabályozását, így a friss gyümölcs és zöldség mennyiségétől függően állíthatod be hőmérsékletet, amelynek köszönhetően azok ropogósak és frissek maradnak, nem vizesednek. Senki nem szereti a fonnyadt salátát!
5. A nyers húst, a baromfit és a halat mindig a hűtőszekrény alsó polcán tároljuk, jól becsomagolva!
Így megakadályozhatjuk a szagok terjedését, és a hús leve sem fog más élelmiszerekre csöpögni, ami növelné a keresztszennyeződés kockázatát, amely további élelmiszerpazarláshoz vezethet.