Emellett tartósan megemelik a vércukorszintet, ezáltal hosszú távon energiaforrást biztosítanak mind a fizikai mind a szellemi munkához.
De azt, hogy melyek a tésztafőzés aranyszabályai, talán kevesen tudják. Most segítünk néhány ötlettel!
- Azt jó tudni, hogy a főzési idő a tészta típusától függően változik. Ha frissen gyúrjuk, elég, ha egy-kettőt forr, ha száraz tészta, akkor tovább kell főzni. A víz felszínére „felbukkanó" tészta már nem igényel további forralást, a száraztészták esetében azonban érdemes egy-egy darabot közben kettévágni, megkóstolni. Amennyiben a közepén fehér csík látható a tészta még kemény és „nyers".
- Tapasztalat szerint a tészta a súlyához képest legalább tízszeres mennyiségű vizet igényel, s csak így dagad megfelelőképpen. Tehát egy csomag (500 g) tésztát 5 liter vízben érdemes elkészíteni.
- Akkora edényt válasszunk, hogy a tészta kényelmesen elférjen benne, és könnyen keverhető legyen, „dagadás" közben is.
- Amikor a víz eléri a forráspontot, adjunk hozzá egy kanál olajat és sót. A tészta az olaj miatt nem ragad össze.
- A megfőtt tésztát tésztaszűrővel könnyen kiszedhetjük, mivel felszáll a víz színére. A kiszedett tésztát jól rázzuk le, s amikor a fölösleges víz lecsurgott, néhány pohár hideg vizet öntsünk rá. Kihűteni nem szabad. A leszűrt tésztát külön edénybe gyűjtsük, melybe előzetesen felmelegített olajat teszünk.