A konyha életünk fontos színtere, szeretjük, ha rend és tisztaság uralkodik benne. Ahhoz, hogy sokáig megőrizzük lakásunk ezen helyiségének jó állapotát, jó ha elkerüljük a következő helyzeteket.
Papírtörlővel törölsz meg minden felületet
A papírtörlő nem alkalmasak arra, hogy minden felületet ezzel tiszítsunk meg. Kifejezetten rossz hatással van az üveg, vagy lakkozott fa konyhapultokra és asztalokra, mert karcokat hagyhat a finom felületeken. Papírtörlő helyett használj puha konyharuhát, vagy régi pamut pólót a konyha takarításhoz.
Ecet használata minden tisztításhoz
Bár az ecet egy szuper környezetbarát és olcsó tisztítószer, kárt okozhat a gránit és a márvány munkalapokban, a kőből készült padlólapokban, a fémfelületekben és a keményfa padlókban. Az ecet ugyanis savas hatású, gyorsabban koptatja a felületeket. Biztonságosan használhatod az ecetet viszont a mikrohullámú sütő, a mosogatógép, a hűtőszekrény, a mosogató vagy a csaptelepek tisztításához.
Forró termékek keverése a turmixgépben
A forró folyadékot vagy ételt zárható fedeles konyhagépben összeturmixolni veszélyes lehet, mind a konyhánkra, mind ránk nézve. A folyadék a hő hatására tágulhat, és nagy nyomással kicsapódhat a turmix belsejéből. Egy ponton akár fel is robbanthatja a turmixgépet, és égési sérüléseket okozhat. Figyelj arra, hogy hűtsd vissza a forró levest, mielőtt turmixolni kezded.
Megmosni a húst főzés előtt
Ha a húst sütés előtt jól megmosod, kevesebb baktérium jut majd a szervezetedbe. Viszont a mosással elősegíted, hogy a baktériumok máshová terjedjenek el. Például a mosogatóban, a konyhapultra, az asztalra. A serpenyő, vagy a sütő hője elég ahhoz, hogy megszabadulj minden baktériumtól, nem kell külön megmosni a húst a főzés előtt.
Bizonyos típusú ételek főzése tapadásmentes serpenyőben
A kések tárolása
Gyakori hiba, hogy az összes késünket egy fiókba rakjuk. A kések pengéje így nincs megvédve attól, hogy folyamatosan ütközzenek egymással. Mivel a fiókot újra és újra kinyitjuk és becsukják, a kések folyamatos károsodásnak vannak kitéve.Használjunk késtároló eszközöket, vagy takarjuk le a pengéket egy műanyag késvédővel.
Üveg vágódeszka használata
Az üveg vágódeszkák felülete sűrű és nehéz, ráadásul amikor kés éri, pillanatok alatt megkarcolódhat, és károsíthatja a késeinket is. Helyette válaszd a jó minőségű fa vágódeszkát, vagy akár a műanyagot, ami nem veszélyezteti a késedet, és könnyen tisztán lehet tartani.
A burgonyahéj a lefolyóba
A krumplihéj keményítőt tartalmaz, ami összecsomósodva el tudja dugítani a lefolyót. Ugyanígy nem szabad az articsóka leveleit, és a sárgarépahéjat sem a lefolyóba önteni, mert ezek is kemény, rostos növények. Kukában a helyük.
Fehérítőszer a konyhabútorok tisztításához
Ne feledd, hogy a konyhád szekrényei és bútorai festettek vagy lakkozottak, így a tisztításukat óvatosan kell kezelni. A fehérítőt tartalmazó tisztítószerek agresszívak, megsérthetik az ilyen felületeket. Helyette inkább meleg, szappanos vízzel és puha ruhával töröld át a székeket, támlákat és a fából készült konyhabútorokat.
Fa eszközök a mosogatógépben
Ezt is olvasd el!